Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Γράμματα από τη Γερμανία

Ο τίτλος «Γράμματα από τη Γερμανία» είναι κλεμμένος. Ξεκίνησε με στόχο να καταγραφούν κάποιες πρώτες (τρόπος του λέγειν) εντυπώσεις από τη Γερμανία. Και κυρίως κάποιοι "μύθοι", κάποιες ιδέες που είχα για το πώς είναι κάποια πράγματα εδώ σε σχέση με την πραγματικότητα που βρήκα. Από τις πρώτες μέρες παραμονής στη Γερμανία ανατράπηκαν πολλοί (θετικοί ή αρνητικοί) μύθοι για το τι ισχύει και πώς πάνε τα πράγματα εδώ. Αποφάσισα να κάνω μια καταγραφή, μιας και ήταν πράγματα που με εντυπωσίασαν. Αλλιώς τα περίμενα κι αλλιώς τα βρήκα. Κατόπιν, είπα να βάλω και πράγματα που με εντυπωσίασαν γιατί τα βρήκα ίδια ή, κυρίως, διαφορετικά από τα δικά μας, άσχετα αν γι’ αυτά δεν είχα κάποιο στερεότυπο προκαταβολικά δημιουργημένο.

Οι διαπιστώσεις μου, κατά κύριο λόγο, αφορούν το Μόναχο μιας και εκεί κυρίως κυκλοφορώ. Στο Μάνχαϊμ για παράδειγμα, όσο βλέπω από το τραμ, κάποια πράγματα αλλάζουν. Μπορεί στην πορεία κάποιες απ’ αυτές τις διαπιστώσεις να τροποποιηθούν ή να ανατραπούν. Ο χρόνος θα δείξει. Αλλά πιστεύω ότι και η πρώτη εντύπωση έχει την ιδιαίτερη αξία της, γι’ αυτό και προχώρησα στην καταγραφή.
Έφθασα στη Γερμανία στις αρχές του Σεπτέμβρη. Άρχισα να καταγράφω τα όσα βλέπω τον Οκτώβρη σε διάφορες στιγμές και με το ένα να φέρνει το άλλο, ο χρόνος περνάει, όλο και καινούρια πράγματα με εντυπωσιάζουν και όλο και πλουτίζονται οι καταγραφές. Εμπειρίες δηλ. και παρατηρήσεις που έγιναν το πρώτο διάστημα της επαφής μου με αυτή τη χώρα. Ξεκίνησε λίγο στην πλάκα, αλλά στην πορεία άρχισε να μου αρέσει. Γράφτηκε κυρίως μέσα στα τρένα καθώς πηγαινοέρχομαι τόσες ώρες σ’ αυτά καθημερινά και κυρίως στη διαδρομή Μόναχο – Μάνχαϊμ. Δεν γράφτηκαν σε μια μέρα, γι’ αυτό υπάρχουν και αρκετές παρατηρήσεις που λένε χτες, προχτές ή και ανατροπές που προέκυψαν στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου