Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Το Χαμηλό Ανάγλυφο

Η Γερμανία είναι μια επίπεδη χώρα. Εννοώ ότι το ανάγλυφό της είναι γενικά πολύ χαμηλό, έτσι που σε σχέση με τα δικά μας μοιάζει σαν να είναι ένας ατέλειωτος κάμπος. Πιο ίσια κι απ’ τον κάμπο της Θεσσαλίας. Έτσι φτιάχνονται οι αυτοκινητόδρομοι ίσιοι. Όχι όπως στην Ιταλία με γέφυρες και σήραγγες. Κι επειδή όλα είναι κάμπος, η κάθε πόλη έχει τον πύργο της. Μπορεί έναν (για την τηλεόραση – άμα εκπέμπεις από 180 – 200 μέτρα ύψος είσαι μια χαρά) μπορεί παραπάνω αν έχει και υδατόπυργο όπως τα καμποχώρια σε μας.
Κι αν δεν έχεις κλίσεις φτιάχνεις. Ρίχνεις τα μπάζα από το σκάψιμο για το διπλανό Ολυμπιακό Χωριό διαμορφώνεις ανάγλυφο το Ολυμπιακό Πάρκο
Το Μόναχο για παράδειγμα βρίσκεται σε υψόμετρο 520 μέτρα, καμιά 40σταριά πιο ψηλά από τα Γιάννινα και καμιά 200αριά από τον Άγιο Στέφανο. Αλλά είναι οροπέδιο και τέτοιο που όπου και να κοιτάξεις δεν βλέπεις τα βουνά. Βρίσκεται στις Άλπεις, αλλά για να τις δεις από εδώ πρέπει να είναι εξαιρετικά καλός ο καιρός και να βρίσκεσαι σε ψηλό σημείο όπως π.χ. στον Olympiaturm τον πύργο της τηλεόρασης που λέγαμε. Η Στουτγάρδη, που βρίσκεται σε λόφους (των 200 μέτρων), φαντάζει περίεργη αλλά και γραφική!
Το «αστείο» είναι ότι για το τρένο υπάρχουν σήραγγες για να μην χρειάζεται να ακολουθεί το ανάγλυφο που δημιουργείται από αυτά τα υψώματα των 300 μέτρων! Και χρειάζεται, γιατί τα υψώματα αυτά είναι απότομα, το τρένο ακολουθεί τη ρεματιά και οι στροφές προκαλούν καθυστερήσεις. Παράδειγμα: στο τμήμα Στουτγάρδη – Μάνχαϊμ το (γρήγορο) τρένο πιάνει τα 250 χιλιόμετρα και καλύπτει την απόσταση των 107 χλμ. σε 35 λεπτά. Αντίθετα στο Στουτγάρδη – Ουλμ με τα στροφιλίκια δεν τα καταφέρνει και κάνει για τα 92 χλμ. 58 λεπτά (το αντίστοιχο οδικό είναι, ίσως, λίγο καλύτερο αλλά κι εκεί το πράγμα δεν είναι εύκολο). Έτσι τώρα δρομολογείται κι εκεί η ανακατασκευή της γραμμής με διάνοιξη σηράγγων κλπ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου