Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μύθος και Πραγματικότητα: Νυχτερινή Ζωή

Μύθος: Οι Γερμανοί δεν ξενυχτούν. Με το που πέσει η ήλιος, μαζεύονται σπίτι τους και πάνε νωρίς στο κρεβάτι τους. Όχι σαν και μας.
Πραγματικότητα: Απορία: αν οι Γερμανοί δεν ξενυχτούν γιατί στο Μόναχο η αστική συγκοινωνία είναι  μέχρι τις 12:30 – 1:00 και τα Παρακευοσάββατα (και παραμονές αργιών) μέχρι τις 2 και? Απλά για να λένε ότι υπάρχει συγκοινωνία? Και γιατί υπάρχουν και οι νυχτερινές γραμμές λεωφορείων και τραμ? Στην ταβέρνα που πήγαμε προχθές (ελληνικής ιδιοκτησίας μεν αλλά με μικτό πελατολόγιο) έγραφε ότι τις καθημερινές κλείνει 01:00 ενώ τις Παρασκευές στις 4:00! Είπε κανείς κάτι?

Συμπλήρωμα (κάποια χρόνια αργότερα)


Το ανέβασα στο φέισμπουκ έτσι όπως είχε γραφτεί τότε και σχολιάστηκε πως στο Ντίσελντορφ έχει νυχτερινή ζωή. Ε, είπα κι εγώ να συμπληρώσω και να επικαιροποιήσω κάπως την ανάρτηση.
Πρώτα πρώτα να υπενθυμίσω πως τα παραπάνω ήταν οι πρώτες εντυπώσεις, των πρώτων ημερών. Από και πέρα, σίγουρα το μήνυμα είναι πως υπάρχει νυχτερινή ζωή. Όμως....

Όμως δεν είναι όπως την έχουμε συνηθίσει εμείς. Δηλαδή, υπάρχουν μπαράκια και στέκια που μένουν ανοιχτά μέχρι πολύ αργά αλλά κυρίως αυτά είναι για νέους. Απ' την άλλη οι μπιραρίες είν' ανοιχτές από το πρωί. Π.χ. η Χόφμπροϊχάους (Hofbräuhaus) ανοίγει στις 9 το πρωί. Ε, κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει κιόλας! Επίσης, ξενυχτάνε κυρίως Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, που την επόμενη δεν έχει δουλειά. Κι όταν λέμε ξενυχτάνε, το κύριο είναι να πιούνε μέχρι σκασμού. Κι έτσι, την Κυριακή δεν είναι να μπαίνεις πολύ νωρίς στο μετρό. Μιας και το πολύ ποτό έχει παρενέργειες που μένουνε :(

Στο Βερολίνο το ξενύχτι είναι περισσότερο. Θες επειδή είναι πρωτεύουσα, θες επειδή μαζεύει νεολαιίστικο τουρισμό πάντως οι νύχτες του είναι πολύ πιο έντονες. Το ίδιο και το Αμβούργο, ειδικά στο Σανκτ Παουλί.

Πάντως, μιας κι ανέφερα την Χόφμπροϊχάους να πω τι ισχύει εκεί (κι όχι μόνο). Είπαμε πως είναι ανοιχτά απ' τις 9 το πρωί και με το που ανοίγει αρχίζει και σερβίρει φαγητό. Κλείνει τα μεσάνυχτα (ακριβώς) αλλά σταματάει να σερβίρει φαΐ στις 22:30. Μετά μόνο γλυκό (κι εννοείται μπίρα). Ακόμα κι αν έχουν μείνει φαγητά στην κουζίνα, αν θελήσεις να παραγγείλεις στις 22:31 η απάντηση είναι πως η κουζίνα έκλεισε. Τέλος. Η πλάκα είναι με την μπίρα που σερβίρουν μέχρι τελευταία στιγμή αλλά λίγο πριν τα μεσάνυχτα αρχίζουν και μαζεύουν τα πάντα.

Κι έχει έρθει ο Γιώργος από Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο. Κι έφτασε αργά (μετά τις 10 το βράδυ) αλλά ήθελε να πάμε στη Χόφμπροϊχάους ντε και καλά. Τον προειδοποίησα αλλά νόμιζε πως θα τα βολέψει αλλά ελληνικά (και δη αλλά Σαλονίκη). Αμ δε. Μπίρα, άντε κι ένα μπρέτσελ που πούλαγε μια κοπελιά. Φαγητό γιοκ. Κι αφού πίνει την πρώτη μπίρα, λέει να παραγγείλουμε δεύτερη. Ρε, του λέω είν' αργά δεν θα προλάβουμε. Έλα μωρέ, αφού σερβίρουν ακόμα. Δεν είν' έτσι του λέω αλλά δεν καταλάβαινε τίποτα. Παραγγέλνει ένα μας (ποτήρι 1 λίτρου) στις 23:40. Τη φέρνουν στις 23:45 και στις 23:50 έρχονται να πάρουν τα ποτήρια γιατί κλείνανε. Με το ζόρι να το κρατήσει 5 λεπτά ακόμα και να ρουφήξει όση μπίρα προλάβαινε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου