Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μύθος και Πραγματικότητα: Πλαστικό Χρήμα

Μύθος: Στα μαγαζιά κυριαρχεί το πλαστικό χρήμα. Οι πιστωτικές κάρτες δίνουν και παίρνουνε.
Πραγματικότητα: Πριν φύγουμε από Ελλάδα πήραμε κάποια μετρητά μαζί μας και αρκετές πιστωτικές για να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα εγκατάστασης (που δεν ήταν και λίγα). Δυστυχώς για μας, στα περισσότερα μαγαζιά οι πιστωτικές δεν περνάνε. Εννοείται στις αλυσίδες των μικρών σούπερ μάρκετ που λέγαμε πως δεν γίνονται δεκτές. Αλλά και σε κάποιες μεγαλύτερες (π.χ. ΙΚΕΑ ή Media Markt!) πίστωση δεν δίδεται. Τελικά πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε μέρη που έχουν πάρε δώσε με τουρίστες (φαγητό, είδη σουβενίρ) ή στα μεγάλα σουπερμάρκετ.

Πλαστικό χρήμα κυκλοφορεί παντού. Ακόμα και για να αγοράσεις εισιτήρια των 2 € (ή και λιγότερο – π.χ. γραμματόσημο των 0,45 €). Αλλά είναι τέτοιο που άμεσα ανταλλάσσεται με μετρητό. Χρεωστικές κάρτες που παίρνουν άμεσα από το λογαριασμό στην τράπεζα το ποσό που πληρώνεις (άρα πληρώνεις μόνο εφόσον έχεις, και μέχρι 1500€ τη βδομάδα) κι όχι πιστωτικές που ΘΑ πληρώσεις όποτε έχεις και θα τα δώσεις με δόσεις. Για να είναι εξασφαλισμένοι ότι θα τα πάρουνε. Γιατί τι θα κάνουνε οι τράπεζες άμα δεν δώσεις τις δόσεις? Πάντως, οι τράπεζες σου δίνουν το δικαίωμα υπερανάληψης απ’ το λογαριασμό σου (να πάρεις ουσιαστικά δανεικά μέχρι κάποιο ποσό, περίπου ένα - δυο μισθών) που θα καλυφθεί μόλις μπει η μισθοδοσία σου. Δηλ. πάλι εξασφαλισμένες είναι, χώρια ότι τα δανεικά είναι, προφανώς, έντοκα.

Και κάτι που ανακάλυψα πρόσφατα: το ότι πληρώνεις μικροποσά το είχα δει ως διαφήμιση, μου το είχαν πει, αλλά δεν κατάφερα να το εφαρμόσω. Κάθε φορά που πήγαινα να χρησιμοποιήσω την κάρτα που λέγαμε (EC) μου έβγαινε ένα μήνυμα σφάλματος. Η κάρτα επάνω είχε ένα σηματάκι ότι είναι και Geld Karte και τέτοια χρειαζόταν για τις πληρωμές αυτές. Κάπου είδα πως η Geld Karte είχε ένα σάιτ και διαβάζοντας κατάλαβα πως δεν μου τα είχαν πει όλα: για να χρησιμοποιηθεί γι' αυτές τις πληρωμές πρέπει πρώτα να την έχεις "φορτίσει". Να έχεις μεταφέρει δηλ. κάποιο ποσό από το λογαριασμό σου στο τσιπ που έχει η κάρτα. Και μετά μπορείς να αφαιρείς από το ποσό αυτό (και όχι άμεσα από το λογαριασμό σου - γιατί, προφανώς, τότε θα χρειάζονταν πιο σύνθετα μηχανήματα σύνδεσης με τράπεζα κλπ). Πώς ακριβώς λειτουργεί δεν ξέρω, πάντως όταν την φόρτισα και τη δοκίμασα δούλεψε κανονικά!

Και μιας και ανέφερα για τραπεζικό λογαριασμό. Χωρίς αυτόν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όλες οι συναλλαγές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, απαιτούν την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού για την μεταφορά χρημάτων απ’ τη μια τράπεζα στην άλλη. Από την πληρωμή ενοικίου μέχρι την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών (δεν βάζεις τηλέφωνο, ρεύμα κλπ αν δεν έχεις λογαριασμό σε τράπεζα) κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου