Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μύθος και Πραγματικότητα: Κόστος Διαβίωσης

Μύθος Διπλός: Η Γερμανία είναι ακριβή. Αλλά και ο αντίποδας: Η Γερμανία είναι φθηνή.
Πραγματικότητα: Δύσκολο να απαντήσεις ακριβή ή φθηνή. Υπάρχουν είδη που κοστίζουν ακριβότερα (π.χ. τα φρούτα ή τα λαχανικά που έρχονται συνήθως από άλλες χώρες, Ισπανία ή Ιταλία κλπ) και άλλα που κοστίζουν φθηνότερα (π.χ. τα κρεατικά). Ο καφές ανάλογα που θα τον πιεις μπορεί να έχει 1 ή 2 ή 3 ευρώ. Όμως σερβίρεται χωρίς νερό (ή σε προχωρημένες καταστάσεις με νερό σε κρασοπότηρο ή μικρότερο – αυτός στη φωτογραφία, όπως φαίνεται, στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου πληρώθηκε 2,90 €).
Προσοχή: Αν αγοράσεις και ένα νερό η τιμή ανεβαίνει κατακόρυφα γιατί το νερό κοστίζει όσο και το αναψυκτικό (1,5 – 2 – 2,5 € τα 0,5 λίτρα) και λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω από τη μπίρα (που σε σχέση με την Ελλάδα είναι πάμφθηνη). Τα εισιτήρια στα αστικά μέσα είναι ακριβότερα αν τα πάρεις μεμονωμένα αλλά παρόμοια με τα δικά μας σε πακέτα (και έχει πακέτα πολλών και διαφόρων ειδών, βρες ποιο σου ταιριάζει για να πληρώνεις λιγότερα). Τα είδη ρουχισμού? Μάλλον φθηνότερα. Συμπέρασμα; Απόλυτο δεν υπάρχει (τουλάχιστον ακόμα).
Πάντως, επειδή για το θέμα των τιμών υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις σκοπεύω να επανέλθω με συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα - και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου