Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Οικονομικά Μέτρα - Φορολογική Δικαιοσύνη

Mea culpa, Mea maxima culpa. Στο σχολείο λατινικά δεν έμαθα. Όμως το συγκεκριμένο το έμαθα πριν αρκετά χρόνια όταν το χρησιμοποίησε ο τότε πρωθυπουργός Παπανδρέου ο Β’. Πρόσφατα αναφέρθηκε ξανά τόσο από τον νυν πρωθυπουργό Παπανδρέου τον Γ’ όσο και σε ένα βιβλίο που μόλις τέλειωσα.
Μέγα λάθος μου λοιπόν. Μέχρι πριν ένα μήνα και κάτι, όταν άκουγα ότι θα συμβούν όλα αυτά δε το πίστευα. Όσο κι αν ξέρω ότι το γκουβέρνο στο Ελληνικό κράτος είναι αφερέγγυο και παρ’ όλο που δεν είμαι συνδικαλιστής σε κάποια κυβερνητική (ή μη) παράταξη (ούτε καν μέλος) ώστε να ποντάρω σ' αυτήν, τέτοιο χάλι δεν το περίμενα. Όταν έφευγα το καλοκαίρι ήξερα ότι θα είχα τρία χιλιάρικα και κάτι για να αντιμετωπίζω τα έξοδα του μήνα και ξαφνικά μου λένε πως θα πρέπει να το κάνω με τα δυόμισι μόνο.
Και υπάρχει κι από πάνω η ειρωνεία στο τίτλο του φορονόμου: "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ". Δηλ. η φορολόγηση ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ π.χ. ποδοσφαιριστών από μεταγραφές ή τελωνειακών από ΔΕΤΕ (αν δεν ξέρετε τι είναι, είναι έσοδα από τέλη που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή προϊόντων στην Ελλάδα) για να δικαιολογηθεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη πρέπει να περιλαμβάνει και φορολόγηση της κατ' αποκοπή ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ για τα επιπλέον έξοδα που κάνουμε όσοι αποφασίσαμε να υπηρετήσουμε στο εξωτερικό.
Επιτέλους! Βρέθηκε ο μεγάλος ένοχος για την αύξηση του ελλείμματος της Ελλάδας: δεν είναι άλλος από τους δημόσιους υπαλλήλους και ειδικά αυτούς που σαν κι εμένα είναι σταλμένοι να δουλέψουν στο εξωτερικό. Αυτοί και θα πληρώσουν (πληρώσουμε) τα περισσότερα. Κι απ’ αυτούς ακόμα παραπάνω όσοι έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας (έπρεπε να γνωρίζουν) κι ακόμα περισσότερο όσοι εκτός απ’ τον «πανύψηλο» μισθό τους στην Ελλάδα έχουν και εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. παίρνουν κι ένα νοίκι από το σπίτι που είχαν και το άφησαν για να φύγουν στα ξένα ως προσωρινοί, έστω, μετανάστες).
Κι επειδή τα έτσι γραφόμενα ίσως δεν είναι άμεσα κατανοητά εξηγούμαι. Και θα μιλήσω για το κομμάτι των εκπαιδευτικών όπου ανήκω και ξέρω καλά το τι γίνεται (και για τους άλλους ισχύουν αντίστοιχα πράγματα, το αν οι διπλωματικοί, στρατιωτικοί κλπ παίρνουν περισσότερα μικρή σημασία έχει). Στη θέση αυτή είμαστε με τη θέλησή μας. Σύμφωνοι. Αλλά ήρθαμε με μια συγκεκριμένη συμφωνία (και υπολογισμό). Τόσα θα παίρνω, τόσα μου χρειάζονται, βγαίνω, μου συμφέρει. Οι όροι υποτίθεται προσυμφωνημένοι: δεν μπορείς να φύγεις νωρίτερα από τα τρία χρόνια αν δεν σ’ αρέσει παρά μόνο εφόσον εγκριθεί, αλλά και τότε με ένα οικονομικό κόστος.
Στο εξωτερικό, λοιπόν, υπηρετούν διάφορες κατηγορίες – φυλές εκπαιδευτικών οι οποίες όλες (σχεδόν) θίγονται από τα νέα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης (μείωση επιδομάτων – αλλαγή τρόπου φορολόγησης). Ας δούμε τι γίνεται στη Γερμανία. Υπάρχουν:
1) Εκπαιδευτικοί που, όπως εγώ, βρίσκονται εδώ με απόσπαση μετά από εξετάσεις στη γλώσσα προορισμού για τρία τουλάχιστον χρόνια και για την αντιμετώπιση των εδώ εξόδων τους καταβάλλεται κάποιο επιπλέον ποσό – γνωστό ως επιμίσθιο. Σ’ αυτούς εφαρμόζεται περικοπή 12% των εν Ελλάδι επιδομάτων (και δώρων) που μεταφράζεται σε περίπου 1300 € για τη δική μου περίπτωση. Το ποσό αυτό αυξάνεται για όσους είχαν επιπλέον επιδόματα (δύσκολα να τα παίρνουν εφόσον βρίσκονται στο εξωτερικό). Μετά απ’ αυτά για μένα με 18 χρόνια υπηρεσίας οι ετήσιες φορολογήσιμες αποδοχές είναι περίπου 22.000 €.
Επιπλέον μειώνεται το ποσό για την αντιμετώπιση των εδώ εξόδων (επιμίσθιο) κατά 12%. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι από 2060 € που ήταν (μικτό) το επιμίσθιο κατεβαίνει στα 1812,80 € τα οποία καταβάλλονται επί 12 μήνες δηλ. 21.753,60 € ετησίως. Το ποσό αυτό, μέχρι τώρα, φορολογείτο ξεχωριστά (το γιατί το ποσό για τα έξοδα θα πρέπει φορολογείται είναι μια άλλη ιστορία παραλογισμού) με 15% πράγμα που έδινε ένα καθαρό ποσό 1751€ δηλ. 21.012€ ετησίως. Το νέο όμως μειωμένο μικτό ποσό φορολογείται με τους συντελεστές κλίμακας που σημαίνει (για την περίπτωσή μου με τα 22.000€ ετήσιο) ότι επιβαρύνεται με 7.200€ φόρους δηλ. μένουν καθαρά 14.500€. Διαφορά 6600€ που προσθέτοντας και τα 1300€ εν Ελλάδι άρα μου μειώνονται οι αποδοχές κατά 8.000€ και κάτι σχέση με πέρυσι ή αλλιώς 650€ το μήνα (όσο, περίπου, είναι η δόση στην τράπεζα για το σπίτι μου – στην Ελλάδα)!
Ποια είναι η λύση? Δεν ξέρω. Είμαι πρώτο χρόνο αποσπασμένος. Το να γυρίσω στην Ελλάδα άμεσα σημαίνει μια απώλεια περίπου 8.000€ γιατί πρέπει να ξεχάσω τα έξοδα πρώτης μετάβασης και εγκατάστασης και επιστροφής καθώς επίσης και να πληρώσω τα συμβόλαια που έχω κάνει λόγω της εδώ εγκατάστασής μου και έχουν κάποια διάρκεια (π.χ. το τηλέφωνο για 2 χρόνια κλπ). Προβληματίζομαι τι να κάνω, αλλά ας συνεχίσω και με τους υπόλοιπους.
2) Ομογενείς συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Αυτοί πληρώνονται με βάση το επιμίσθιο και μετά από ασφαλιστικές κρατήσεις και φόρο τους έμεναν μέχρι τώρα περίπου 2.000€ στο χέρι. Η μείωση σε μένα του επιμισθίου κατά 12% σημαίνει μείωση και γι’ αυτούς του μισθού τους κατά 12%. Όμως επίσης καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης (5% σ’ όλο το ποσό) και άρα η μείωση θα είναι μεγαλύτερη. Μέχρι τώρα πλήρωναν 1875€ φόρο. Τώρα, και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άλλα εισοδήματα, θα πρέπει να πληρώσουν 3.300€. Δηλαδή στο χέρι θα τους μένουν 1650€ δηλ. μείωση κατά 350€ το μήνα! (Πάλι καλά, κάποιο σαΐνι του ΥΔΒΜΘ είπε πως πρέπει να τους περικοπεί ο μισθός κατά 30%!). Επίσης δεν ξέρω τι γίνεται με τα δώρα τους, μιας και πληρώνονται όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Θα μειωθούν και σ' αυτούς κατά 30% τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και δώρο Χριστουγέννων? Σ' αυτή την περίπτωση η χασούρα τους μεγαλώνει.
3) Ομογενείς και μη, συμβασιούχοι αορίστου χρόνου. Αυτοί πληρώνονται σύμφωνα με τη Γερμανική νομοθεσία, άρα θα πάρουν αύξηση! Όμως με την κατάργηση της φορολόγησης με 5% θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση και να φορολογούνται με τη νέα κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 220€ τουλάχιστον το μήνα!
4) Εκπαιδευτικοί (λίγοι) αποσπασμένοι όπως εγώ και τοποθετημένοι σε σχολεία ελληνογερμανικά (δηλ. που το επιμίσθιό τους το καταβάλλει το γερμανικό κράτος). Γι’ αυτούς, μάλλον, δεν θ’ αλλάξει κάτι μιας και το ποσό του επιμίσθιου που τους καταβάλλεται βγαίνει σε σχέση με αυτό που παίρνουν στην Ελλάδα και αυτό που θα έπαιρναν σύμφωνα με τα προσόντα τους και τη βαθμίδα που διδάσκουν. Επειδή πληρώνονται από τους Γερμανούς κανονικά θα πρέπει να κάνουν δήλωση στη γερμανική εφορία, ούτως ή άλλως δεν έχουν σχέση με τα της Ελλάδας.
5) Εκπαιδευτικοί ομογενείς με ειδική σχέση, κάτι όπως οι ωρομίσθιοι, που είναι τοποθετημένοι σε ελληνογερμανικά σχολεία. Κι αυτούς δεν τους επηρεάζει κάτι. Έτσι κι αλλιώς απ’ το παράθυρο μπαινοβγαίνουν!
6) Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από Ελλάδα που, όμως, έχουν διάφορους λόγους να μένουν εδώ (παντρεμένοι και μόνιμα εγκατεστημένοι κλπ) που πληρώνονται μόνο το μισθό της Ελλάδας, είναι δηλ. χωρίς επιμίσθιο. Αυτοί θα έχουν και τη μικρότερη απώλεια (μόνο τα της Ελλάδας – περίπου 100€ και κάτι το μήνα). Και μιας και από το υπουργείο οι εξαγγελίες αναφέρουν ότι είμαστε πολλοί οι αποσπασμένοι και πρέπει να μειωθούμε, αυτή η κατηγορία που κοστίζει λιγότερο, και επίσης έχει ειδικούς λόγους να θέλει να είναι εδώ, μάλλον θα είναι και αυτή που θα παραμείνει (επίσης οι περιπτώσεις 2 και 3 που είναι ήδη εγκαταστημένοι εδώ και τι άλλο να κάνουν).
Αν υπάρχει κι άλλη κατηγορία, δεν μου ‘ρχεται τώρα. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα σε άλλες χώρες, που το επιμίσθιο που έχει καθοριστεί το 2000 (πριν 10 ολόκληρα χρόνια και που παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες δεν έχει αυξηθεί) καθορίζεται σε δολάρια. Το δολάριο του 2000 να θυμηθούμε ήταν στα 1,2€ και σήμερα είναι κάτω από 0,7€. Αντίστοιχα έχει μειωθεί η ισοτιμία του σε τοπικό νόμισμα. Τέτοια μηνύματα έχω δει π.χ. από συναδέλφους στη Λιθουανία ή στην Αίγυπτο που ανέφεραν ότι ήταν οριακή η διαμονή τους εκεί. Προφανώς τώρα θα πάει κάτω από το όριο!
Επιμύθιο: τη βάψαμε.

Ανέβασα κι έναν πίνακα (http://ellsxolektos.netau.net/foros.xls) που δείχνει πώς διαμορφώνεται το επιμίσθιο στην Γερμανία μετά την περικοπή κατά 12% και την ένταξή του στη ενιαία κλίμακα φορολογίας.
Με επιφύλαξη για κάποια μικροδιαφορά, μιας και είναι μια αρκετά μπλεγμένη δουλειά, πάντως η ουσία είναι αυτή (ήδη έκανα δυο φορές διόρθωση - 4/4/2010 και πίνακας με τα νέα μικτά ποσά - http://ellsxolektos.netau.net/epimisthia10.xls).
Συμπέρασμα κι από εδώ: Η μείωση δεν αφορά όλους το ίδιο. Παραπάνω μίλαγα για τη δική μου περίπτωση. Γενικά μπορεί αν είναι από 320€ μέχρι 550€ δηλ. το επιμίσθιο θα είναι στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ από 1180€ μέχρι 1280€ ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας: όσο πιο πολλά χρόνια έχει κανείς τόσο πιο ασύμφορο είναι το να πάρει απόσπαση.
Δηλ. αν δεχτούμε ότι ένα εκπαιδευτικός με αρκετά χρόνια υπηρεσίας γίνεται και καλύτερος στη δουλειά του, αυτός δεν χρειάζεται για την εκπαίδευση των ελληνόπαιδων του εξωτερικού.

9 σχόλια:

  1. Γιάννη μου καλημέρα.
    Οπως πάντα αναλυτικός και επεξηγηματικός! Δίκαια σε αποκαλούσα πάντα ο "Λιρα εκατό".Τα ίδια , αλλά χωρίς πλήρη ανάλυση, άκουσα απο τη φίλη μου Ελένη που βρίσκεται στην Πόλη. Το ζόρι για όλους αλλά για σας του εξωτερικού ένας λόγος παραπάνω για το τι σας συμφέρει να κάνετε...Ο χρόνος θα δείξει
    Claire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη καλημέρα από Θεσσαλονίκη (πήρα 2 μέρες άδεια και ήρθα).
    Μία παρατήρηση στα γραφόμενά σου: Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί (ορισμένου ή αορίστου χρόνου) δεν έχουν ελληνικό Α.Φ.Μ. (τουλάχιστον αυτοί που ξέρω εγώ στα Γραφεία που έχω υπηρετήσει).
    Κατά τ' άλλα είναι φανερό ότι στο ειδικό επιμίσθιο θα έχουμε περίπου 500 ευρώ λιγότερα τον μήνα στον τραπεζικό μας λογαριασμό (εκτιμώ ότι η παρακράτηση θα είναι τουλάχιστον 25% επί του 1812,8).
    Από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο θα έχουμε πάρει 4*1751=7004 ευρώ.
    Ενώ θα έπρεπε να πάρουμε 4*1812,8=7251,2 χωρίς όμως να έχει γίνει παρακράτηση φόρου. Πολύ φοβάμαι ότι τον Μάιο δεν θα πάρουμε τίποτα! Για να δούμε, περιμένουμε στο Γραφείο οδηγίες από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Σωστό για τους συμβασιούχους. Οι περισσότεροι, δεν έχουν ΑΦΜ αλλά: α) μπορούν να αποκτήσουν. β) κανονικά δεν θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση? Άρα? αυτά που είναι να κοπούν θα κοπούν άσχετα αν θα υποβληθεί δήλωση ή όχι.
    2. Σαφώς και αναμένονται οδηγίες (για όλα). Και για το νέο ύψος του επιμισθίου επακριβώς, αλλά και για τη φορολόγηση (που δεν έχει ακόμα καν ψηφισθεί). Όμωωωως. Όμως, σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιπλέον αποδοχές η διαφορά παρακρατείται σε δόσεις ανάλογα του ύψους. Έτσι δεν λέει ο ν. 3383?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεχίζω μετά από λίγη σκέψη πάνω στο τι θα καταβληθεί ως επιμίσθιο (με βάση τα παραπάνω) το Μάιο (που γράφει παραπάνω ο Μάκης) αλλά και ποιο θα είναι το ποσό που θα καταβάλλεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τι θα γίνει με την καταβολή φόρου.
    Κατ' αρχάς, στο άρθρο 1 παράγραφος 8 του προσχέδιου που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι η νέα κλίμακα φορολογίας εφαρμοζεται για την παρακράτηση φόρου από την δημοσίευση του νόμου και μετά.
    Εξάλλου το επιμίσθιο θα πρέπει να θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των έκτακτων αμοιβών (αφού δεν συγκαταβάλλεται με τις τακτικές αποδοχές, άσχετα αν καταβάλλεται τακτικά, κάθε μήνα). Έτσι, κατά την καταβολή του θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση 20%. Δηλ. θα πρέπει να καταβάλλονται 1813 * 0,8 = 1450€ (άρα 1750 - 1450 = 300€ το μήνα κάτω, στρογγυλοποιημένα, περίπου όσα μας παρακρατούσαν μέχρι τώρα.). Τα υπόλοιπα μέχρι το ύψος του φόρου που θα αναλογεί ανάλογα με την κλίμακα που θα εντάσσεται (και που θα είναι διαφορετικό για τον καθέναν ανάλογα με το πόσος είναι ο μισθός του στην Ελλάδα και το αν υπάρχουν άλλα έσοδα) θα πρέπει να καταβληθεί με την εκκαθάριση το 2011.
    Δηλ. για την δική μου περίπτωση θα πρέπει να έχω έτοιμα 250 * 12 = 3000€ περίπου του χρόνου τον Μάιο για να πληρώσω την εφορία (χωρίς ελάφρυνση των παιδιών, και άλλα τόσα για τη Μαρία και με την προϋπόθεση ότι θα μείνω όλο το χρόνο εδώ και θα έχω πάρει 12 επιμίσθια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τον συνάδελφο Βασίλη Βασιλειάδη πήρα με μαίηλ το παρακάτω μήνυμα με την παρότρυνση να απαντήσω από εδώ. το δημοσιεύω λοιπόν και η απάντηση στο επόμενο.
    Γεια σας! Παρακολουθώ το ιστολόγιό σας «Γράμματα από τη Γερμανία» το οποίο είναι πολύ κατατοπιστικό για τη ζωή στη Γερμανία. Προσπαθώ να επικοινωνήσω μέσω του μπλογκ σας, αλλά δεν είναι δυνατόν. (Μάλλον κάτι κάνω στραβά!) Είμαι δάσκαλος και σκοπεύουμε εγώ και η σύζυγός μου να δώσουμε φέτος εξετάσεις στα Γερμανικά για να εργαστούμε ως δάσκαλοι στη Γερμανία. Απ¨ ό,τι διαβάζω όμως, τα πράγματα δεν …πάνε καθόλου καλά! Τι γίνεται με το επιμίσθιο; Η περικοπή έχει ξεκινήσει; Είναι σίγουρο, όπως γράφετε και στο μπλογκ σας, ότι θα μειωθεί κατά 12%, εκτός από τη μείωση που θα υποστεί από την αύξηση της φορολόγησής του; Τελικά αξίζει κάτω από αυτές τις συνθήκες να έρθει κανείς στη Γερμανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να γράψω, λοιπόν, τι απάντησα σε κάποιον άλλον Βασίλη που παρόμοια ρώταγε καθώς και με το ποια είναι η αντίδρασή μας εδώ:
    Τι να πω ρε Βασίλη. Δύσκολη η κατάσταση. Αλλά εσύ για ποιο λόγο θα ερχόσουν? Μόνο το χρήμα ή υπάρχει και στόχος παιδιού? Ή για να βρεθείς σ’ ένα οργανωμένο προγραμματισμένο κλπ κράτος?
    Το πώς αντιδρούμε? Περιμένουμε απ’ τους κάτω. Είμαστε σκορπισμένοι πέρα δώθε. Η μεγάλη ΕΛΜΕ Βαυαρίας έχει γύρω στα 150(?) μέλη, το Ντίσελντορφ και πέριξ δεν ξέρω, στη Στουτγάρδη ψηφίσαμε 45 και στη Νυρεμβέργη 21! Στην υπόλοιπη Γερμανία (Βερολίνο και πέριξ) δεν υπάρχει τίποτα. Και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ακριβώς? Λέγεται για προσφυγή στα δικαστήρια. Το θέμα είναι ότι και να δικαιωθούμε, θα τα πάρουμε? Το ζήτημα πιάνει και τους διπλωματικούς κι υπάρχει κι από κει αντίδραση και ίσως (απίθανο) γίνει κάτι.
    Η μείωση 12% συνάγεται από τον Ν. 3383 και περιμένουμε να τη δούμε και γραπτή στην εξειδίκευση που θα κάνει το Γενικό Λογιστήριο (συνήθως μετά από κάθε τέτοιο νόμο ακολουθεί μια τέτοια διευκρινιστική εγκύκλιος). Τα της φορολογίας τα γράφω παραπάνω, περιλαμβάνονται σε προσχέδιο νόμου, υποτίθεται ότι θα γίνει διαβούλευση σ' αυτό.
    Για το αν αξίζει τι να πω. Τα συμπεράσματα (και οι αποφάσεις) δικά σου. Πάντως, όπως γράφω και στο σημερινό σχόλιο εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς θα κάνω. Γιατί εγώ έχω και τα δρομολόγια. Αν δεν αλλάξει αυτό, δύσκολα τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ηθελα να ρωτησω αν για να κανεις αιτηση για αποσπαση σε σχολεια του εξωτερικου πρεπει να εχεις υπηρετησει την οργανικη σου....και αν μπορεις διαβασα καπου οτι την χανεις!ειναι αληθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1. Οι κανόνες αλλάζουν αφού ψηφίζεται καινούριος νόμος.

    2. Μέχρι τώρα ήθελε 2 χρόνια διδακτική προϋπηρεσία από τον διορισμό! δεν μίλαγε για οργανική.

    3. Η οργανική χάνεται σαν θέση αλλά εξακολουθεί να ισχύει ως υπολογισμός στην περιοχή. Και σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται πως μετράει η απόσπαση ως χρόνος που υπηρετήθηκε στην οργανική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σας. Μήπως γνωρίζει κανείς πόσο είναι οι κρατήσεις του επιμίσθιου σημερα.;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή