Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Πατάτες

Από παλιά, πριν έρθω εδώ, είχα την εντύπωση ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι της πατάτας. Κάτι που δεν διαψεύστηκε. Κι άλλοι λαοί έχουν παρόμοια φήμη (Άγγλοι - Γάλλοι πατατάδες λέγαμε κάποτε), πάντως εδώ σίγουρα η πατάτα είναι βασιλιάς. Και μιλάμε για νόστιμοι πατάτα. Δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά όποιος φίλος έχει έρθει κι έχει φάει πατάτες εδώ πάντα κάνει τι διαπίστωση ότι είναι πατάτες με ουσία. Κι όχι πως ψάχνω και πολύ τι είδος θα πάρω.

Την πατάτα θα τη βρει κανείς μαγειρεμένη με πολλούς τρόπους. Πέρα ας πούμε από τον κλασικό πουρέ, μπορεί να τη φας ως κνούντελ (ή κνέντελ Knödel) ένα σφιχτό μπαλάκι πουρέ λίγο περίεργο. Ή μπορεί να την φας σαν πατατοσαλάτα (καρτόφελσαλάτ - Kartoffelsalat) διαφόρων ειδών (που μπορεί να τη λένε πατατοσαλάτα αλλά δεν την θεωρούν και τόσο σαλάτα - άνετα βάζουν και σαλάτα μαζί). Όμως υπάρχουν και πιο εύκολοι τρόποι: η κλασική τηγανιτή πατάτα μας έρχεται με τη γαλλική ονομασία πόμες φρίτες (Pommes frites). Συνήθως συνοδεύεται από μαγιονέζα. Πατάτα φούρνου (όφενκαρτόφελ - Ofenkartoffel): ολόκληρη πατάτα, ψημένη με το φλούδι και συνήθως μετά ανοιγμένη στη μέση και γεμισμένη με σος τυριού ή τζατζίκι ή κάτι τέλος πάντων. Εγώ θα παρουσιάσω τις ψητές πατάτες (μπράτκαρτόφελν - Bratkartoffeln). Μια όχι τόσο εύκολη στην παρασκευή, αλλά πολύ νόστιμη συνταγή που λέω να παρουσιάσω. Βασικά είναι μια απλούστερη έκδοση της συνταγής Αγροτικό Πρωινό με παρόμοια διαδικασία προετοιμασίας.
Υλικά
500 γρ. πατάτες
40 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι
50 γρ. μπέικον σε κύβους
50 γρ. ζαμπόν σε κύβους
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζω τις πατάτες σε καλά αλατισμένο νερό (όσο να κρατάνε ακόμα), τις καθαρίζω, τις αφήνω να κρυώσουν καλά (καλύτερα μια νύχτα) και τις κόβω σε φέτες πάχους 0,5 εκατοστό. Κόβω το κρεμμύδι σε μακρόστενα κομμάτια. Βάζω το ζαμπόν με το μπέικον σε ένα τηγάνι, το τσιγαρίζω μέχρι να σκουρύνει αρκετά. Το βγάζω και τσιγαρίζω το κρεμμύδι με λίγο βούτυρο μέχρι να γίνει διαφανές. Τηγανίζω τις πατάτες (πιο γρήγορο) ή τις ψήνω σε ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο (για καμία ώρα - αλλά γίνονται ελαφρύτερες), έτσι όμως που να μην είναι η μια πάνω στην άλλη. Όταν ροδοκοκκινίσουν τις γυρίζω να πάρουν χρώμα και απ’ την άλλη. Τις βγάζω και προσθέτω το μπέικον με το κρεμμύδι ανακατεύοντας ελαφρά. Προαιρετικά μαϊντανός.
Στα μαγαζιά τις φτιάχνουν συνήθως σε τεράστια τηγάνια (πάνω από ένα μέτρο διάμετρο) χωρίς λάδι οπότε είναι συνδυασμός ταχύτητας, ευκολίας και νοστιμιάς.
Με το ψητό το κρεατάκι είναι ένας μούρλια συνδυασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου