Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Χριστούγεννα Ξανά

Έφθασαν τα Χριστούγεννα και πάλι. Δεν συμφωνείτε; Πιστεύετε ότι έχουμε καιρό ακόμα; Οι διακοσμητές έχουν άλλη άποψη. Έτσι παντού άρχισαν να εμφανίζεται ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος. Λαμπάκια κρεμασμένα, στεφάνια και φιγούρες στις βιτρίνες, μπάλες και ψεύτικο χιόνι καθώς και στολισμένα δέντρα δίνουν την παρουσία τους.
Έτσι κι αλλιώς, εδώ ο γιορτασμός στη Γερμανία είναι τις 4 βδομάδες ΠΡΙΝ τα Χριστούγεννα. Άρα, ήδη πλησιάζουμε την ημερομηνία επίσημης έναρξης της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αυτά που φαίνονται τώρα είναι οι παρεμβάσεις στα υπάρχοντα καταστήματα. Επίσης στο χωριό (το Ολυμπιακό) άρχισαν να κρεμάνε φωτάκια (όχι, δεν τ' ανάβουν ακόμα. Τέτοιες σπατάλες τις προσέχουν).
Για τις ανάγκες του χριστουγεννιάτικου εορτασμού θα στηθούν εκατοντάδες εποχιακά μαγαζάκια. Όπως έγραφα και πέρυσι δεν θα μείνει πλατεία ή έστω πλάτωμα που να μην γεμίσει με υπαίθριους πωλητές. Το κρύο σφίγγει και θ' αρχίσει να τραβιέται και το γλυκόπιοτο γκλύχβαϊν (Glühwein κόκκινο κρασί με νερό, ζάχαρη και κανελογαρίφαλο που αφού ανακατευτούν το μείγμα ζεσταίνεται και σερβίρεται σχεδόν καυτό) για να μπορούν οι πελάτες ν' αντέχουν και να συνεχίζουν να τριγυρνούν για τα ψώνια τους (καλή δικαιολογία: στο σταθμό του Μονάχου ήδη στήθηκε ένα μαγαζάκι με χριστουγεννιάτικα γλυκά που έχει κι ένα τσουκάλι με γκλύχβαϊν - μη μου πείτε πως κάνει κρύο στο σταθμό μέσα)!
Για όποιον ενδιαφέρεται να δώσω μια συνταγή για "φτιαχτό" γκλύχβαϊν: 1 λίτρο κόκκινο κρασί (συνήθως φτηνό), ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, ένα ποτήρι νερό, μισό ποτήρι ζάχαρη, 1 κουταλάκι ολόκληρα γαρίφαλα, 1 κουταλάκι κανέλα (ή μερικά κομμάτια ξύλο κανέλας) μερικές λεπτοκομμένες φέτες πορτοκάλι.  Ρίχνω τα υλικά σε ένα κατσαρόλι και τα ζεσταίνω ανακατεύοντας τακτικά μέχρι λίγο πριν αρχίσουν να βράζουν. Αυτό ήτανε. Το γκλύχβαϊν μου είναι έτοιμο να σερβιριστεί έτσι - ζεστό καυτό όπως είναι. Αν μου κρυώσει, τι να κάνω, το ξαναζεσταίνω.
Βγήκαν και οι καστανάδες στους δρόμους, ενώ ετοιμάζονται και τα καθιερωμένα παγοδρόμια. Μπορεί ακόμα να μην κρύωσε και πολύ ο καιρός (χθες το θερμόμετρο έδειξε 18 βαθμούς) αλλά πού θα πάει. Για αύριο προβλέπεται να πέσει το πρώτο χιόνι κι η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει του 5 βαθμούς το μεσημέρι!

1 σχόλιο:

  1. Η τιμή του Γκλύχβαϊν στα σούπερ μάρκετ είναι 1 - 2 € το μπουκάλι του 1 λίτρου, ενώ στις χριστουγεννιάτικες αγορές 3 € η κούπα των 0,2 λίτρων και με 2 € πφαντ.
    Επίσης, κυκλοφορεί και μια παραλλαγή χωρίς κρασί για παιδιά ή για όσους δεν θέλουν να καταναλώσουν αλκοόλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή