Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ραντεβού με την Εφορία

Έγραφα χθες πως ήρθε η άνοιξη και κάποιες - ευχάριστες - συνέπειες. Μια άλλη συνέπεια είναι κάθε χρόνο μαζί με την άνοιξη να έρχεται και το ραντεβού με την εφορία. Από τότε που καθιερώθηκε το σύστημα να είναι διαφορετική η προθεσμία κατάθεσης της δήλωσης ανάλογα με τον αριθμό του ΑΦΜ το πράγμα για μένα είναι στριμωγμένο στις ημερομηνίες, μιας και το ΑΦΜ μου λήγει σε 1. Έτσι πρέπει να μαζέψω όλη αυτή τη χαρτούρα γρήγορα, αλλά οι υπηρεσίες μας καθυστερούν. Ακόμα π.χ. δεν έχω πάρει τις βεβαιώσεις αποδοχών. Είναι 4 τον αριθμό, μια από το σχολείο που ανήκα τελευταία (κι απ' το οποίο πληρώνομαι) στην Ελλάδα και μια από το εδώ γραφείο για μένα κι άλλες τόσες για τη Μαρία. Ε, απ' όλες αυτές μόνο μία είναι στα χέρια μου, ενώ μετά από τηλεφωνήματα έμαθα πως κι οι άλλες στην Ελλάδα είναι έτοιμες οπότε τις μάζεψε η Ειρήνη κι όταν πάω την άλλη βδομάδα θα είναι έτοιμες. Μου μένει της Μαρίας απ' το Μόναχο. Όχι τίποτα, αλλά θα κλείσουν τα σχολεία και τι κάνω μετά!

Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλ' αυτά με τη Γερμανία. Αυτά είναι ελληνικά θέματα οπότε τι θέλω και τ' ανακατεύω. Θα εξηγηθώ αμέσως. Το τι γίνεται με το γερμανικό αντίστοιχο της εφορίας δεν ξέρω, αφού εγώ πληρώνομαι απ' την Ελλάδα κι απλά τυχαίνει να μένω (και να ξοδεύω) στη Γερμανία. Άρα εδώ πληρώνω μόνο τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ - παρεμπιπτόντως τα ποσοστά του ΦΠΑ είναι 7 και 19% αν και πρέπει να υπάρχουν και αρκετά πράγματα που απαλλάσσονται). Έτσι, αν και με το που έκανα δήλωση διαμονής μου αποδόθηκε ένας αριθμός για τις συναλλαγές μου με το Γερμανικό κράτος δεν τον έχω χρησιμοποιήσει. Κατόπιν αυτών δεν είχα σκοπό να γράψω για πράγματα που δεν ξέρω.

Τότε; Τι έγινε κι εμφανίζεται το σημερινό σημείωμα και πού θα καταλήξει; Τι ήταν αυτό που άλλαξε τις προθέσεις μου; Απλά μια διαφήμιση που είδα προχθές στη Ζιντντόιτσε Τσάιτουνγκ. Διαφημιζόταν σ' αυτήν το περιοδικό Φόκους - Μάνεϋ (Focus-Money). Οικονομικό περιοδικό, παιδί του γνωστού στην Ελλάδα Φόκους, τίποτα περίεργο μέχρις εδώ. Το θέμα είναι με ποια ευκαιρία διαφημιζόταν: ότι κυκλοφορούσε στα περίπτερα με ένα σι-ντι με "1000, καθόλα νόμιμα, φορολογικά τρικ! Έτσι θα πάρετε πίσω λεφτά απ' τους φόρους σας".

Επ. Τι γίνεται εδώ; Μα κάνουν κόλπα στην εφορία τους κι οι Γερμανοί; Αυτοί δεν είναι υπόδειγμα εντιμότητας; Κι όχι μόνο έχουν κολπάκια για "δημιουργική λογιστική" αλλά το διαφημίζουν κιόλας; Έτσι είναι τα πράγματα φαίνεται. Τελικά άλλος ένα μύθος καταρρίπτεται. Για όποιον δεν το πιστεύει, μπορεί να μπει στο σχετικό σάιτ και να το δει (κι αν ενδιαφέρεται να το κατεβάσει κιόλας). Και είμαι σίγουρος πως όταν υπάρχουν 1000 "καθόλα νόμιμα" τρικ, θα υπάρχουν πολύ περισσότερα που δεν θα είναι "καθόλα νόμιμα" ή δεν θα είναι καθόλου νόμιμα. (Αλήθεια η δημιουργία και διατήρηση μιας οφ- σορ εταιρίας σε ποιο επίπεδο νομιμότητας ανήκει;)

Αλλά θα μου πείτε οι εντιμότατοι Γερμανοί της Ζίμενς δεν ήταν που δωροδόκησαν και στα πλαίσια των ερευνών για το πόσα και πού έχει κολλήσει η επέκταση του μετρό στην Αθήνα κι ενώ υπάρχουν σχεδόν έτοιμοι σταθμοί δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν δυο χρόνια τώρα; Εντιμότατοι Γερμανοί δεν έκαναν τις λαδιές τους κι όχι μόνο έσπρωξαν τα υποβρύχιά τους στην Ελληνική αγορά, αλλά ήταν και προβληματικά όταν τα παρέδωσαν! Α! αυτά γίνονταν προς όφελος του Γερμανικού λαού άρα επιτρέπονταν. Μπα! Απλά, παντού τα πάντα. Σε κάθε χώρα υπάρχουν παράθυρα για να περνούν αυτοί που ξέρουν να ξεγλιστρούν πάντα. Ούτε σ' αυτό έχουμε τη μοναδικότητα.

Και συγγνώμη, δεν έκαναν όλα τα παραπάνω. Φέρεται ότι έκαναν. Να διατηρούμε και την ορθή ορολογία. Ένας παππούς απ' την Ακράτα (νομίζω) καταδικάστηκε πρόσφατα γιατί κάποιος μπήκε νύχτα στο σπίτι του να τον κλέψει κι αυτός άρπαξε ένα μαχαίρι και του όρμηξε μ' αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο "φερόμενος ως" ληστής (ή κλέφτης ή όπως αλλιώς). Δεν ήταν. Φέρεται πως ήταν. Αυτό μας μάρανε. Αλλά ας σταματήσω εδώ. Ξέφυγα αρκετά.

1 σχόλιο:

  1. Κατάφερα και μάζεψα τις βεβαιώσεις. Δυο βρίσκονται στο σπίτι στην Αθήνα και δυο εδώ. Όλα εντάξει, μπορώ να προχωρήσω.
    Διαπίστωση: το 2010 πήρα απ' το μισθό της Ελλάδας 2.300€ λιγότερα απ' ότι το 2009. Κι άλλα τόσα η Μαρία. Κι υποτίθεται πως θα παίρναμε περισσότερα γιατί υπήρχε και η μισθολογική "ωρίμανση"! Πόσα λιγότερα είναι τα του εξωτερικού δεν μπορώ να συγκρίνω άμεσα μιας και τον προηγούμενο χρόνο δεν ήμουν συνέχεια στο εξωτερικό. Το χειρότερο είναι πως στον απολογισμό του χρόνου θα φανεί πως το 2011 θα έχει κι άλλη μείωση, ακόμα κι αν τίποτα δεν πραγματοποιηθεί κανένα απ' τα άσχημα σενάρια που ακούγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή