Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στουτγάρδη

Γενική άποψη της πόλης. Μια σύγχρονη μεγαλούπολη.
Στη Στουτγάρδη δουλεύω, αλλά για τη Στουτγάρδη δεν έχω γράψει. Κι αυτό γιατί εκεί πάω, κάνω το μάθημα και φεύγω. Λίγες οι φορές που έχω διανυκτερεύσει εκεί ή έστω που να έχω κάνει τη βόλτα μου. Βρέθηκα να μένω στην πόλη με την ευκαιρία των διακοπών της Αποκριάς. Όπως έχω γράψει, η Μαρία είχε διακοπές τη βδομάδα της Καθαράς Δευτέρας ενώ εγώ δεν ήταν σίγουρο. Έτσι κλείσαμε ξενοδοχείο στη Στουτγάρδη κι αν μεν είχα διακοπές (όπως και τελικά έγινε) θα μπορούσαμε να κάνουμε καμιά βόλτα παραπάνω, αν όχι θα γνωρίζαμε την πόλη και μόνο. Είχα διακοπές κι έτσι γνωρίσαμε την πόλη αλλά και το Λούντβιγκσμπουργκ που παρουσίασα την περασμένη βδομάδα, αλλά και το Τύμπινγκεν και τη Ζυρίχη που έπονται. Αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του.
Ήρθε ο καιρός λοιπόν να πάρει σειρά κι η Στουτγάρδη. Είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης (για το οποίο έγραψα μερικά με την ευκαιρία των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων). Είναι μια πόλη του συνηθισμένου μεσαίου μεγέθους απ' τις οποίες είναι γεμάτη η Γερμανία: έχει περίπου 600 χιλιάδες κατοίκους. Βέβαια, όταν μιλάμε καθαρά για την πόλη της Στουτγάρδης. Γιατί αν βάλουμε και όλες τις πόλεις δορυφόρους φτάνει, λέει, τα 3,5 εκατομμύρια. Πάντως, στο κέντρο της διατηρεί λίγα (για τα γερμανικά δεδομένα) παλιά παραδοσιακά κτίρια.
Το άγαλμα του Σίλερ που καταγόταν απ' τη γειτονιά!
Το παλιό παλάτι στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία των παλατιών (Schloßplatz!) εξωτερικά και απ' την εσωτερική του αυλή.
Στο βάθος ο καθεδρικός ενώ μπροστά μια στήλη με τον Ερμή στην κορυφή. Στην άλλη φωτογραφία η Σλόσπλατς που λέγαμε. Και δίπλα στην πλατεία των παλατιών, είναι ο κήπος των παλατιών. Είναι εδώ που γίνονται οι φασαρίες για τα δέντρα που πρέπει να κοπούν για το πρόγραμμα Στουτγάρδη 21. Είναι πολύ μεγάλος, περίπου 3 - 4 χιλιόμετρα μήκος (και καμιά 500αριά πλάτος), κάναμε τη βόλτα μας σε ένα κομμάτι του. Φωτογραφίες απ' τον κήπο και την κινητοποίηση (που διαρκεί ακόμα και δεν προβλέπεται να τελειώσει εύκολα, το θέμα είναι τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση των πρασίνων) έχω προσθέσει στο παλιά δημοσίευση.
Προς το παρόν μια άποψη από το μπίαργκάρτεν που υπάρχει (που διαθέτει και Μαγιόδεντρο), που επειδή ήταν αρχές Μάρτη και έκανε κρύο, δεν είχε ανοίξεις ακόμα πλήρως. Πάντως, μια μπίρα με ένα ικανού μεγέθους φλάμμπροτ υπήρχαν διαθέσιμα. Ένα, ε, όχι και ένα μόνο.
Άντε και δυο φωτογραφίες σε αναδημοσίευση(!) με όψεις του πάρκου. Η λίμνη που υπάρχει (όχι που θα ήταν πάρκο και δεν θα είχε λίμνη) είναι ακριβώς κάτω απ' το σιδηροδρομικό σταθμό μ' αποτέλεσμα όταν κάθεσαι να απολαύσεις τη λίμνη μπορείς παράλληλα να χαζεύεις και το έμπα - έβγα των τρένων. Στην άλλη μια άποψη απ' την κινητοποίηση για τη διάσωση των δέντρων και κατά του σχεδίου για την αναδημιουργία των γραμμών του τρένου και του σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου