Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Αεροδρόμιο Στουτγάρδης

Τις μέρες που μείναμε στη Στουτγάρδη αποφασίσαμε να επισκεφτούμε και το εκεί αεροδρόμιο. Έχοντας την εξαιρετική εμπειρία από το αεροδρόμιο του Μονάχου, είπαμε να δούμε πώς είναι ένα ακόμα γερμανικό αεροδρόμιο. Βασικά, θα ήθελα να δω το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης που είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου και στο οποίο είχα σταματήσει πριν χρόνια για λόγους που δεν θυμάμαι πια τώρα, μάλλον πρέπει να πήγαινα για Ντίσελντορφ και κάτι έγινε. Εν πάση περιπτώσει, δεν θυμάμαι πολλά μιας και ήμασταν σε μια αίθουσα αναμονής, άρα δεν είχα την ευκαιρία να το δω, πέρα απ' το γεγονός ότι πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε.

Η επίσκεψη και στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν μας απογοήτευσε. Καταρχάς ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που είχαν βρει οι αρχιτέκτονες για να στηρίξουν τη στέγη των στεγασμένων χώρων: απλούστατα, είχαν μιμηθεί τη φύση. οι "κολώνες" δεν ήταν τίποτα άλλο από απομίμηση δέντρων. Κορμός, μεγάλα κλαδιά, κλαδάκια. Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά, νομίζω, και αποτελεσματικό. Ο χώρος χωρισμένος σε τέσσερις σταθμούς, τέσσερα τέρμιναλ διευκολύνει στο να βρεις πού βρίσκεται η εταιρία με την οποία πετάς ή πού βρίσκεται η πύλη που φθάνει ο επιβάτης που περιμένεις. Στο Μόναχο για παράδειγμα υπάρχουν δυο μόνο, στο ένα η Λούφτχανσα και οι θυγατρικές της (που πρέπει να ξέρεις ποιες είναι για να ξέρεις αν θα πας προς τα εκεί ή όχι) και στο άλλο η Ερ-Μπρελίν και οι υπόλοιπες! Ακόμα πιο δύσκολο στο Ελ. Βενιζέλος που είναι ένας χώρος και πιθανά να χρειαστεί να μετακινηθείς απ' τη μια άκρη στην άλλη. Κι αν με είσαι νέος και άνετος, κανένα πρόβλημα. Αλλά αν είσαι γέρος ή γενικά έχεις κινητικά προβλήματα, δεν είναι και το πιο απλό να πρέπει να κάνεις πάνω κάτω την αίθουσα αναχωρήσεων ή αφίξεων. Και με τις αφίξεις κάτι γίνεται, μιας και υπάρχει ένας διαχωρισμός - χώρες Σέγκεν απ' τη μια και υπόλοιπες απ' την άλλη. Αλλά στις αναχωρήσεις; που μπορεί αλλού να είναι το γκισέ του τσεκ-ιν κι αλλού για να πας στο αεροπλάνο.
Αεροδρόμιο είναι, αντίστοιχη διακόσμηση έχει. Αλλά ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο ήταν ότι υπήρχε ένας χώρος με τουριστικά γραφεία! Πολλές και διάφορες ταξιδιωτικές εταιρίες, η μια δίπλα στην άλλη, εδώ στο αεροδρόμιο! Καλά, πωλήσεις στο αεροδρόμιο; Γιατί δεν βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετήσουν πελάτες στην αναχώρηση. Για πωλήσεις βρίσκονται. Στα τζάμια κολλημένα χαρτιά με διάφορες προτάσεις έχουν. Δηλ. πας στο αεροδρόμιο με τα μπαγκάζια σου, πας στα γραφεία αυτά, βλέπεις τι έχουνε, διαλέγεις και φεύγεις; Δεν μου κολλάει με τίποτα ούτε για την Ελλάδα, όχι για τη Γερμανία:
Υπάρχει και έκθεση αεροπλάνων και λοιπών πτητικών. Μια μέσα με μινιατούρες και μια απ' έξω με πραγματικά κομμάτια. Βέβαια, η πρόσβαση κοστίζει (δεν θυμάμαι πόσο, αλλά είπαμε η τουριστική εκμετάλλευση των πάντων γίνεται μέχρι αηδίας! - αν στο Μόναχο είχε 1€ η είσοδος στην έκθεση και 1 ή 2€ η έξοδος στην ταράτσα, εδώ που μπορούσες να τα συνδυάσεις και τα δυο να μην είχε 4;).
Το δέντρο σε όλο του το μέγεθος και άποψη του αεροδρομίου εξωτερικά. Εδώ, πάντως, όπως και στο Μόναχο, ο προαστιακός που συνδέει με το κέντρο της πόλης, έχει μια σκάλα που βγάζει μέσα στο τέρμιναλ (όχι όπως στην Αθήνα που και γι' αυτό χρειάζεται να κάνεις κάποια απόσταση)! Βέβαια, αυτό δεν το βλέπω πρώτη φορά τώρα. Το ίδιο ίσχυε και στο Χίθροου του Λονδίνου που εκεί το μετρό έχει δυο στάσεις στο αεροδρόμιο μια σε ένα τέρμιναλ και η άλλη στα υπόλοιπα τρία. Στο άλλο μεγάλο αεροδρόμιο του Λονδίνου, στο Γκάτγουικ που έχει δυο τέρμιναλ και το τρένο φτάνει στο ένα, υπάρχει (απ' όσο θυμάμαι) κάτι σαν εσωτερικό τρενάκι, σαν οριζόντιο ασανσέρ που σε μεταφέρει στο άλλο. Στη Φραγκφούρτη που λέγαμε παραπάνω έχει δυο σταθμούς, έναν για τον προαστιακό κι ένα για τα τρένα αφού το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι βασικό και το χρησιμοποιούν επιβάτες κι από άλλες πόλεις. Για τη Στουτγάρδη, το πρόγραμμα "Στουτγάρδη 21" προβλέπει ότι, όταν ολοκληρωθεί, τα (γρήγορα) τρένα που συνδέουν την πόλη με την Ουλμ θα κάνουν και μια στάση στο αεροδρόμιο(!) από κάτω απ' το οποίο θα περνάνε.
Μια κλεφτή ματιά στην πίστα, ήταν και η ώρα περασμένη, δεν μπορούσαμε και να βγούμε προς τα έξω, ήταν κλειστά πια κι έτσι ότι βλέπαμε από μέσα. Η αίθουσα αναχωρήσεων πάντως έχει τεράστιους χώρους. Περίεργο που δεν έχουν στήσει μαγαζάκια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου