Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ελεύθερος Ανταγωνισμός

Για άλλη μια φορά άρχισαν να έρχονται διαμαρτυρίες για τη διαφορά που παρατηρείται στις τιμές του ΙΚΕΑ ανάμεσα σε Ελλάδα και άλλες χώρες. Για το θέμα είχα γράψει πολύ νωρίς, σχεδόν με το που ξεκίνησε το ιστολόγιο αυτό. Και δεν ξεκίνησα να γράφω σήμερα για να ξαναγράψω τα ίδια. Το θέμα μού 'χει κάτσει στο μυαλό εδώ και καιρό. Για μένα η αφορμή ήταν οι τουαλέτες στο σταθμό του Μονάχου! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε το γίνεται με τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων εδώ.

Συνήθως υπάρχουν αρκετές ομοειδείς επιχειρήσεις. Και οι τιμές που βρίσκεις στην καθεμιά διαφοροποιούνται σημαντικά. Μερικές φορές αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα αλλά τις περισσότερες με την πολιτική του ενός ή του άλλου καταστήματος. Για παράδειγμα: ένα κρουασάν μπορεί να πουλιέται από πολλά ομοειδή ή όχι σημεία. Το Λίντλ (το γνωστό) έχει βάλει φούρνους όπου ψήνει καθημερινά (και διαδοχικά) διάφορα αρτοποιήματα, από κρουασάν μέχρι ψωμιά. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι τιμές του είναι ιδιαίτερα χαμηλές: 29 λεπτά το κρουασάν (και ευμεγέθες).

Δεν θα κάνω συγκρίσεις με κρουασάν που πουλιούνται συσκευασμένα σε άλλα μαγαζιά (όπως π.χ. στο Άλντι) μιας και δεν είναι ομοειδή. Κρουασάν και τα δυο μεν, αλλά άλλη φρεσκάδα έχει το καθένα. Το ένα τραγανό κι ωραίο, το άλλο έχει ήδη μείνει στη σακούλα αρκετά μέχρι να φτάσει στο κατάστημα κι έτσι είναι φτιαγμένο δηλ. να κρατάει κάποιες μέρες στη συσκευασία. Άρα δεν συγκρίνεται. Οι συγκρίσεις θα γίνουν με φρέσκα κρουασάν που πουλιούνται σε άλλα σημεία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Σε πάγκο στον σταθμό της Στουτγάρδης τιμάται 75 λεπτά. Και δεν θα το θεωρούσα παράξενο αφού άλλο το κιόσκι κι άλλο το σουπερμάρκετ. Αλλά από το φούρνο θα περίμενα να είναι πιο κάτω απ' το κιόσκι. Κι όμως. Ο φούρνος της γειτονιάς μου το έχει 85 λεπτά και νομίζω πως δεν έχει το μέγεθος που έχει αυτό του Λιντλ. Είναι λίγο πιο μικρό. Ενώ ένα άλλο κιόσκι στη Στουτγάρδη έχει 90 λεπτά. Στο τρένο μέσα δε, είναι στο 1,30€ αλλά δικαιολογείται. Είναι ταξιδεμένο. (Το Λιντλ για ένα διάστημα ανταγωνιζόταν τον εαυτό του: Παντού ίδια τιμή αλλά στη Στουτγάρδη ήταν ονομαστικά στα 57 γραμμάρια ενώ στο Μόναχο στα 68. Μετά από μια δυο βδομάδες που σταμάτησε να βγάζει στο Μόναχο, τώρα έχει επέλθει ισορροπία. Ε, φυσικά προς τα κάτω).

Ας πάω σε ένα άλλο συνηθισμένο προϊόν. Τα σέμελ που είναι μικρά στρογγυλά ψωμάκια, πολύ διαδεδομένα. Στο φούρνο της γειτονιά μου έχουν 22 λεπτά, στο Νέτο (αλυσίδα σουπερμάρκετ όπως το Λιντλ) έχει 20. Μικρή διαφορά. ( Το Λιντλ παρεμπιπτόντως δεν έχει σέμελ, έχει κάτι άλλα ψωμάκια παρόμοια με 15 λεπτά, αλλά είπα να συγκρίνω μόνο όσα είναι ίδια). Σε άλλο φούρνο στη γειτονιά πάλι, έχουν 25 λεπτά το ένα αλλά τα 6 ένα ευρώ. Οι φούρνοι ανήκουν σε αλυσίδες. Φούρνος λοιπόν της ίδια αλυσίδας σε άλλη γειτονιά, κάνα χιλιόμετρο πιο μακρυά το ίδιο ψωμάκι το έχει 39 λεπτά. Καλά, το Άλντι πουλάει τα 7 σέμελ 69 λεπτά αλλά, είπαμε, αυτά είναι συσκευασμένα και όχι τόσο φρεσκοψημένα.

Κι ας έρθω και στις τουαλέτες που είπα στην αρχή και στάθηκαν η βασική αφορμή. Η χρήση της τουαλέτας είναι συνήθως με χρέωση (έτσι κι αλλιώς σπάνια κάτι είναι τσάμπα στη Γερμανία). Μερικές φορές και στα καταστήματα, αν και εκεί συνήθως στέκεται η καθαρίστρια (πούτσεριν - putzerin) με το πιατάκι, (γράφει μια ελάχιστη χρέωση, αλλά δώστε ό,τι προαιρείσθε, να δέστε οι προηγούμενοι όλοι δίναν παραπάνω - τα παρακάτω έχουν μαζευτεί, έτσι κι αλλιώς δυο - τρία κέρματα έχει κάθε φορά). Γενικά υπάρχει μια ταρίφα, συνήθως στα 0,50€, ανάλογα το τι προσφέρει το κατάστημα. Οι τουαλέτες στο μετρό είναι τσάμπα, αλλά η καθαριότητά τους είναι σχετική. Θα ανεχτείς και μερικές οσμές.
Στο Σταθμό του Μονάχου τώρα. Από πέρυσι ήξερα ένα συγκρότημα με τουαλέτες που η χρέωση ήταν 80 λεπτά και φέτος ανέβηκε στο ευρώ. Κάποια στιγμή, κατά το Σεπτέμβρη, Οκτώβρη φέτος ανακάλυψα πως κοντά στις γραμμές του μετρό υπάρχουν άλλες που είναι άνευ χρέωσης. Και ακόμα αργότερα, γύρω στο Γενάρη, πως υπάρχει και τρίτο συγκρότημα, συμμετρικά με το πρώτο και το οποίο χρεώνει σήμερα μόνο 80 λεπτά. Και το στυλ είναι ίδιο με το πρώτο. Που αν δεν πληρώσεις δεν μπορείς να μπεις γιατί έχει μπάρες. (Πάντως, οι πινακίδες στο σταθμό σε κατευθύνουν στις πρώτες. του 1€)! Τι να πω. Όλα τα περίμενα, αλλά ανταγωνισμός τιμών στις τουαλέτες; στον ίδιο χώρο; μου φάνηκε τελείως κουφό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου