Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αμβούργο, ο Σταθμός

Το καλοκαίρι είχα βρεθεί στο Αμβούργο και έγραψα μερικά πράγματα γι' αυτό. Αλλά το Μάρτη ξαναπήγα στην πόλη για να τη δω καλύτερα, μιας και την πρώτη φορά μου φάνηκε λίγο. Έτσι, λέω ν' αρχίσω να συμπληρώνω σήμερα τα του Αμβούργου. Πολλά είδαμε, πολλές φωτογραφίες βγάλαμε, τις έφτιαξα, τις τακτοποίησα και είναι έτοιμα για επεξεργασία. Να γραφτούν δηλ. τα κείμενα. Και δεν ξέρω από που ν' αρχίσω. Ποια σειρά να κρατήσω. Είναι τόσα πολλά, που τάχω χάσει. Βγήκε πράγμα για καμιά δεκαριά μέρες, αν και δεν είμαι σίγουρος αν θα τα  βγάλω συνεχόμενα. Μη μας πέσει και βαρύ. Τέλος πάντων. Ας ξεκινήσω και βλέπουμε. Και λέω να ξεκινήσω από ένα στάνταρ σημείο: τον κεντρικό σιδηροδρομικά σταθμό. Εξάλλου οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) ήταν αυτοί που μου πρόσφεραν το ταξίδι αυτό. Επάνω μια άποψη, η μια πλευρά του σταθμού. Να σημειώσω εδώ πως τα τρένα με προορισμό (ή αφετηρία) το Αμβούργο (ακόμα και αυτά των μεγάλων αποστάσεων όπως εκείνα που ερχόμασταν από Μόναχο) σταματάνε σε τέσσερις σταθμούς, ο ένας μάλιστα πολύ κοντά στον κεντρικό που δεν κατάλαβα γιατί.
Εξωτερική και εσωτερική άποψη του σταθμού. Τα τρένα μπαίνουν απ' τη μια και φεύγουν απ' την άλλη, έτσι ένα κομμάτι απ' τις γραμμές και τις αποβάθρες βρίσκεται δίπλα σε σπίτια.
Το σταθμό χρησιμοποιούν όπως είναι αυτονόητο και τρένα που ανήκουν και σε άλλες τοπικές εταιρείες. Σε κάθε σχεδόν μεγάλη πόλη, έχει την έδρα της μία (ή και περισσότερες μερικές φορές) τέτοιες τοπικές εταιρίες. Που πολλές είναι θυγατρικές μιας άλλη μεγαλύτερης (συνήθως της Veolia). Και για να πείσουν τον κόσμο να ταξιδέψει με το τρένο, έχουν μια καταπληκτική προσφορά για ν' αφήσει τ' αυτοκίνητό του: μέχρι 8 ώρες 3€ ενώ από κει και πέρα, για μια μέρα, 4€!
Οι γραμμές είναι πολλές και μπλέκονται μεταξύ τους ενώ περνάνε από 16 (αν θυμάμαι καλά) αποβάθρες.
Για άλλη μια φορά έπεσα στην ώρα που έφευγε τρένο για Μόναχο κι είπα να το τραβήξω.
Άλλη μια άποψη του σταθμού από μέσα, ενώ στην άλλη φωτογραφία ένα τρένο απ' τις άλλες εταιρίες που λέγαμε περνάει μια γέφυρα, πάνω από ένα κανάλι.
Ο σταθμός στην Άλτονα. Εξωτερικά και εσωτερικά. Η Άλτονα είναι μια περιοχή του Αμβούργου σήμερα και για στην οποία θα αναφερθώ αναλυτικά στα επόμενα. Εκεί τερματίζουν τα τρένα και έχει και σύστημα για να ξεφορτώνονται τα αυτοκίνητα. Πας μακριά και δεν θέλεις να οδηγήσεις αλλά θέλεις το αυτοκίνητό σου εκεί που θα πας; Το φορτώνεις σε ένα τρένο και το παραλαμβάνεις στον προορισμό. Κι ήταν πολλά τα αυτοκίνητα που ξεφορτώνονταν εκεί την Κυριακή το πρωί, την ώρα που φεύγαμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου