Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σάλτσμπουργκ 2

Συνεχίζω για το Σάλτσμπουργκ με μια μικρή καθυστέρηση. Είπαμε πως Σάλτσμπουργκ πάει να πει κάστρο. Κι ότι το κάστρο εμφανίζεται σε πολλές φωτογραφίες, σε διαφορετικές εποχές. Εδώ είναι χιονισμένο, απ' τη μεγάλη πλατεία με τη σφαίρα. Στεκόμαστε μπροστά στο σκάκι, αν και λόγω εποχής οι σκακιστές απουσιάζουν!
Μόλις φθάσαμε στο Σάλτσμπουργκ με το ρεγκιονάλ. Περπατάμε και βλέπουμε το σύστημα με τα κουδούνια μιας παλιάς πολυκατοικίας. Για κάθε όροφο και ένα ξεχωριστό χερούλι με συρματόσχοινο για κουδούνι. Ούτε ηλεκτρικό ούτε τίποτα!
Μήλα με σχέδια, 3€ το κομμάτι. Με ευχές για καλά Χριστούγεννα, ή με καρδούλες (κι ας αργούσε ακόμα του αγίου Βαλεντίνου).
Στο Σάλτσμπουργκ υπάρχουν πολλές άμαξες για βόλτα. Βασικά πιο πολύ τις είδα να περιμένουν πελατεία παρά να κάνουν βόλτα. Δεν ξέρω πώς τύχαινε. Πάντως τα άλογα είχαν περάσει από κομμωτήριο εκτός απ' το ειδικό ντύσιμο...
Καφέ "Τομαζέλι". Παραδοσιακό καφέ όπως τα βιενέζικα που όμως έχει και μπαλκόνι.
Το σερβίρισμα των γλυκών γίνεται με περιφορά του δίσκου. Έρχεται ο δίσκος με δείγμα από όλα τα γλυκά και διαλέγεις. Αν κάποιος θέλει κάποιο που το πήρε άλλος στο τραπέζι, το παραγγέλνει και του το φέρνουνε, αλλά γενικά σπάνια συμβαίνει αυτό. Από κει και πέρα το καφέ είναι παραδοσιακό, με τις εφημερίδες του, με τους καθρέφτες και τα σχέδια στον τοίχο, με ατμόσφαιρα εποχής.
Ο καθεδρικός ναός (Ντομ). Επιβλητικός σε όγκο εξωτερικά,
αλλά και εσωτερικά. Με λιτό εικονογραφικό διάκοσμο αλλά αρκετό λευκό ανάγλυφο (από γύψο) και με πολλά εκκλησιαστικά όργανα.
Κι όπως σε πολλές εκκλησίες της δύσης εδώ δίνονται συναυλίες ή παρουσιάζεται χορωδιακή μουσική.
Συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου