Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Σάλτσμπουργκ 3

Για το κάστρο του Σάλτσμπουργκ λέγαμε τόσες μέρες. Και το είδαμε από μακρυά από διάφορες γωνίες. Καιρός να το δούμε κι από κοντά. Από μέσα. Ας σκαρφαλώσουμε λοιπόν το λόφο.
 
Το σκαρφαλώσουμε είναι σχήμα λόγου. Γιατί παίρνουμε το τελεφερίκ κι ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Το τελεφερίκ που συνηθίζεται εδώ: με δυο καμπίνες, μια να ανεβαίνει και μια να κατεβαίνει, μ' αποτέλεσμα να μην χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ρεύματος αφού βοηθάει και το βάρος αυτού που κατεβαίνει στο ανέβασμα του άλλου.
Η θέα από το κάστρο προς την παλιά πόλη (και όχι μόνο) είναι καταπληκτική. Είναι και το ποτάμι που βοηθάει.
Μέσα στο κάστρο είναι επισκέψιμα κάποια δωμάτια ενώ λειτουργεί και μουσείο μαριονέτας.
Σε διάφορα μέρη υπάρχουν κάποιες τρύπες των παλιών υπονόμων ή απλά για να βλέπεις στο κάτω επίπεδο. Δεν ξέρω πώς και γιατί, σε κάθε μια υπάρχουν ριγμένα νομίσματα. Και έξω από το κάστρο στις υδρορροές π.χ. βλέπεις κάνα κέρμα, αλλά κάτω από τις σκάρες των υπονόμων υπάρχει πλούτος από κέρματα και χαρτονομίσματα. Και για να τραβούν την προσοχή, είναι φωτισμένοι κι έχουν και κάποια παρουσίαση. Κι εννοείται πως ποτέ δεν μαζεύεται όλο το χρήμα από κάτω. Πάντα κάτι μένει για φώλι...
Μέσα τα δωμάτια με αρκετό χρυσό διάκοσμο που παραπέμπουν σε ανατολίτικα. Στην άλλη φωτογραφία το "ιδιαίτερο" δωμάτιο του άρχοντα του κάστρου.
Το παρεκκλήσι του κάστρου και μια άποψη του εσωτερικού του. Πολλά κτίρια, αλλά λίγα απ' αυτά επισκέψιμα - σε αντίθεση με το Κένιγκστάιν.
Θέα προς τις Άλπεις.
Άντε να φύγουμε απ' το κάστρο, να κατεβούμε στην πόλη. Ένα γκλύχβαιν την εποχή που η χριστουγεννιάτικη αγορά του Σάλτσμπουργκ είναι σε λειτουργία, είναι ότι πρέπει.
Κι η χριστουγεννιάτικη αγορά του είναι απ' τις ονομαστές. Και στην Αυστρία οι αγορές κρατάνε και μετά τα Χριστούγεννα, σε αντίθεση με τη Βαυαρία που κλείνουν από την παραμονή ή και την προπαραμονή.
Άλλες δυο φωτογραφίες απ' τη χριστουγεννιάτικη αγορά.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: Μιλάμε για το Σάλτσμπουργκ, το κάστρο του άλατος. Κλείνουμε λοιπόν με μια πρωτότυπη φωτογραφία. Μιας και την όψη του κάστρου δεν την έχω δείξει παραπάνω από τρεις - τέσσερις φορές, ορίστε άλλη μία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου