Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Κρακοβία, Θρησκευτική

Στην κεντρική πλατεία η Μαρία κι ο ναός της Μαρίας. Εντυπωσιακός, με τους τεράστιους ανισοϋψείς  πύργους του. Οι Πολωνοί είναι βαθιά θρησκευόμενοι (καθολικοί) όπως έγραφα τις προάλλες με αφορμή τη Βαρσοβία. Ε, εδώ στην Κρακοβία αυτό φαίνεται πολύ περισσότερο. Στο κέντρο υπάρχουν μοναστήρια Φραγκισκανών και Δομινικανών μοναχών και νομίζω και Καρμελιτών (τι διαφορές έχουν δεν το ξέρω), υπάρχουν δεν ξέρω κι εγώ πόσες εκκλησίες (έχασα το λογαριασμό, κάποιες είναι η μια δίπλα στην άλλη, αλλά και στο κέντρο του Μονάχου το έχω δει το έργο) και βέβαια είναι περήφανοι που ο αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας Κάρολος Βοϊτίλα έγινε ο πρώτος Πολωνός Πάπας (εντελώς συμπτωματικά και αξιοκρατικά και θεόπνευστα, χωρίς σκοπιμότητες και ανθρώπινες μικρότητες). Και τον τιμούν σαν Άγιο χωρίς να περιμένουν να τον αναγνωρίσει ως τέτοιον η επίσημη Καθολική Εκκλησία (είναι πάντως σε καλό δρόμο, αλλά ο Μοναχέζος διάδοχός του περιμένει να περάσει και λίγο ο καιρός, αλλά έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή).
Το μοναστήρι των Φραγκισκανών που λέγαμε και μια ομάδα καλογέρων μπροστά του. Οι καθολικοί καλόγεροι και καλόγριες κυκλοφορούν εκτός μοναστηριών και δεν μένουν κλεισμένοι. Ξεχωρίζουν σε ποια ομάδα είναι από το χρώμα και το στυλ του ράσου που φορούν. Επίσης, το να δεις καλόγρια (ή καλόγερο) με πέδιλο δεν είναι κάτι το απίθανο στους καθολικούς.
Άλλη μια φωτογραφία απ' το ναό της Κοίμησης της Μαρίας και λεπτομέρεια απ' τον ψηλότερο πύργο του που μοιάζει σαν να έχει μια πόλη γύρω του.
Ο ναός του Αγίου Αίματος στη γειτονιά των Εβραίων και το μοναστήρι των Δομινικανών.
Το εσωτερικό από μια απ' τις εκκλησίες, δεν θυμάμαι από ποια, κι αυτή τραβηγμένη στη ζούλα, μιας και ήταν ώρα που λειτουργούσε για τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών. Την άλλη την εκκλησία όταν την έβλεπα από μπροστά μόνο για εκκλησία δεν την έκανα. Ξεκάρφωτη στη μέση της κεντρικής πλατείας και μικρή όπως είναι δεν ήξερα τι κτίριο είναι μέχρι που βρέθηκα απ' το πίσω μέρος και άρχισα να μπαίνω στο νόημα. Ο τουριστικός οδηγός μου το επιβεβαίωσε.
Να μη βγάλω κι εγώ μια φωτογραφία μπροστά το ναό της Κοίμησης; Δεν γινόταν. Στην άλλη εν τω μεταξύ τη φωτογραφία, αυτό που φαίνεται με τον πύργο από πάνω του ΔΕΝ είναι εκκλησία! Τι είναι; Χμ. Δύσκολο.
Για τον πάπα υπάρχει και πανεπιστήμιο στο όνομά του ενώ ακόμα και στο μουσείο συγκοινωνιών, το πιο σπουδαίο έκθεμα είναι φωτογραφίες από την επίσκεψη της αγιότητάς του στην περιοχή και το πώς μετακινήθηκε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου