Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόοδος

Καλή χρονιά για άλλη μια φορά. Βλέπετε χθες έγινε ο αγιασμός στο σχολείο μου. Το σχολείο άνοιξε από την περασμένη Δευτέρα αλλά υπήρχε ούτως ή άλλως πρόβλημα με την έναρξη των μαθημάτων. Γιατί εδώ τα μαθήματα τελειώνουν τέλος Ιουλίου αλλά εγγραφές πότε γίνονται; Κάποιες έγιναν τότε αλλά οι περισσότερες γίνονται αυτές τις μέρες. Παράλληλα με τις εγγραφές γίνονται και οι εξετάσεις των μετεξεταστέων. Δεν ήταν πολλοί. Αλλά η διαδικασία πρέπει να γίνει. Κι είναι δύσκολο να γίνονται παράλληλα και εξετάσεις (κάποιοι συνάδελφοι είναι απασχολημένοι) και εγγραφές (άλλοι συνάδελφοι είναι απασχολημένοι) και μαθήματα.

Στην Ελλάδα, τα σχολεία ανοίγουν την πρώτη Σεπτέμβρη και υπάρχουν 10 μέρες για να γίνουν οι εξετάσεις. Οι εγγραφές εκεί γίνονται πριν το καλοκαίρι και κάπως αυτόματα, τα χαρτιά πάνε απ' το ένα σχολείο στο άλλο. Εδώ, στο λύκειο δεν ξέρουμε ποιοι θα έρθουν εκτός ίσως στην Γ'. Στην Α' είναι γνωστό, αλλά τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γραφτούν και στη Β' αν έχουν αντίστοιχη φοίτηση σε γερμανικό σχολείο κάτι που συμβαίνει τόσο ώστε οι μαθητές της Β' είναι υπερδιπλάσιοι απ' αυτούς της Α' Άντε μετά να βγάλεις άκρη.

Επιλέγεται, λοιπόν, μια μέση οδός: την πρώτη βδομάδα γίνονται οι διάφορες διαδικασίες και τη δεύτερη που λιγοστεύουν οι εγγραφές αρχίζουν τα μαθήματα. Γιατί αν δεν γίνουν οι εγγραφές δεν ξέρεις πόσους μαθητές έχεις δεν ξέρεις πόσα τμήματα θα φτιάξεις άρα δεν μπορείς να κάνεις κατανομή ωρών (ποιος καθηγητής θα πάρει ποια μαθήματα). Από κει και πέρα ο αγιασμός δεν γίνεται υποχρεωτικά την πρώτη μέρα, εξαρτάται και το πότε θα βρεθεί παπάς.

Σήμερα όμως γράφω αυτό το σημείωμα γιατί χθες στον αγιασμό υπήρξε μια πρωτοτυπία. Η πρωτοτυπία του αγιασμού ήταν ότι ο παπάς διάβασε το ευαγγέλιο στα νέα ελληνικά! Γενικά, εδώ, οι λειτουργίες γίνονται σε μια μικτή γλώσσα. Άλλα στα Ελληνικά κι άλλα στα Γερμανικά. Αυτά που είναι στα Ελληνικά είναι στην ίδια γλώσσα που είναι και στην Ελλάδα. Δηλ. κάτι σαν αρχαία, η κοινή Ελληνική η λεγόμενη. Στον αγιασμό του σχολείου όλη η τελετή γίνεται στα Ελληνικά αφού παρακολουθούν ελληνόγλωσσοι. Και το ευαγγέλιο διαβάζεται στη γλώσσα που όλοι ξέρουμε. Ε, χθες ο παπάς πρωτοτύπησε. Ενώ όλη η ακολουθία έγινε με τη συνηθισμένη γλώσσα της εκκλησίας (νίκας τοις βασιλεύσι κλπ) όταν διάβασε το ευαγγέλιο (και τον απόστολο) αυτό ήταν στη νεοελληνική.

Λέτε να αρχίσει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου