Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Άσπρη Μέρα

Επιτέλους. Ήρθαμε στην Ελλάδα, και μάλιστα στην Αττική για να δούμε άσπρη μέρα! Όχι, δεν τα κονομήσαμε ξαφνικά (τέτοιο πράγμα και μάλιστα στην Ελλάδα;) Δεν μιλάω για οικονομική άσπρη μέρα. Υπάρχει κι άλλος τρόπος για να δεις άσπρη μέρα: να χιονίσει. Μπορεί η παροιμία να προτρέπει να "μην περιμένεις να χιονίσει για να δεις άσπρη μέρα" αλλά αυτό ακριβώς δείχνει πως είναι κι αυτός ένας τρόπος. Απ' την πρώτη στιγμή που βγήκαμε απ' την Αττική Οδό προς Εθνική κι είδαμε την Πάρνηθα αυτή ήταν κάτασπρη (και μ' έναν ήλιο να, μετά συγχωρήσεως). Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται στο βάθος η Πάρνηθα χιονισμένη.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Καλά Χριστούγεννα

Τελευταία μέρα λειτουργίας των σχολείων για το 2011. Από αύριο διακοπές. Δηλ. τι από αύριο, αφού αύριο είναι Σάββατο - παραμονή. Άρα από Τρίτη οι διακοπές. Μέχρι τότε, οι αργίες. Έτσι, αύριο φεύγουμε για Αθήνα και επιστρέφουμε στις 7 του Γενάρη. Σάββατο πάλι και μάλιστα τ' αη - Γιαννιού που γιορτάζω, αλλά έτσι το 'φερε η αεροπορική συγκυρία. Βλέπετε για να ταξιδέψουμε με φτηνότερο εισιτήριο επιλέξαμε την Αιρ-Κίνα! Η οποία τελευταία κάνει τη διαδρομή Πεκίνο - Αθήνα μέσω Μονάχου. Δυο φορές τη βδομάδα, Τετάρτη και Σάββατο, μέρες που μας ήρθαν βολικά αυτή τη φορά. Το είχα δει τον Αύγουστο, ήταν 90€ το άτομο κατά διαδρομή (σύνολο 360). Επειδή δεν είχαμε καταλήξει τι θα κάνουμε για τα Χριστούγεννα το καθυστερήσαμε λίγο και όταν αρχές Σεπτέμβρη μπήκα να κάνω την κράτηση τα βρήκα στα 290€!

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Χώρα (Ελλήνων) μεταναστών γίνεται και πάλι η Γερμανία

Διατίμηση

Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια είδη που είναι σε διατίμηση. Δηλ. η τιμή τους είναι συγκεκριμένη για όλα τα σημεία πώλησης, είναι παντού η ίδια. Αυτό δεν πολυσυνηθίζεται στις καπιταλιστικές κοινωνίες γενικά, κι ακόμα και στην Ελλάδα, περισσότερο ως δικαιολογία των κυβερνήσεων υπάρχει, ως μια λαϊκίστικη εκδήλωση, παρά ως ουσία. Και δεν μιλάω για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται ανώτατη τιμή για την προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια ορισμένων (όπως π.χ. συμβαίνει τακτικά με τις τιμές της βενζίνας). Αλλά για διατίμηση.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ίζι Τζετ

Την Ίζι Τζετ (easyJet) την είχα ακούσει πριν από αρκετά χρόνια. Ίσως ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους που έμαθα. Για όποιον δεν την ξέρει είναι η πρώτη (εκεί γύρω στα 1995) απ' τις Ίζι εταιρίες του Κύπριου επιχειρηματία Στέλιου (Χατζηιωάννου). Μετά απ' αυτήν ακολούθησαν κι άλλες, είτε τοπικές όπως η Ίζι Μπας που μεταφέρει κόσμο από τα αεροδρόμια του Λονδίνου προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως ή η Ίζι Κρουίζ που οργανώνει φτηνές - λέει - κρουαζιέρες στο Αιγαίο (ξεκίνησε με τη Μεσόγειο, αλλά πουλήθηκε το 2009 - το ανακάλυψα τώρα, πού να προλάβει κανείς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες). Εμείς χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά την πρώτη τώρα που πήγαμε στο Λονδίνο. Ήταν μια καινούρια εμπειρία κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ και μ' αυτήν.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Φάτνες (Krippen)

Όταν έγραψα για το Όμπεραμεργκάου είχα αναφερθεί στις φάτνες. Κάτι που είναι αυτονόητο αφού στο χωριό αυτό φτιάχνονται τα περισσότερα από τα στολίδια για φάτνες που πουλιούνται στις αγορές του Μονάχου (και όχι μόνο) αλλά και γιατί πολλές απ' τις μόνιμες "φάτνες" που στολίζουν εκκλησίες ή που στήνονται αυτή την εποχή έχουν κατασκευαστεί από τεχνίτες από την περιοχή αυτή. Γιατί το στήσιμο μιας φάτνης θεωρείται αυτονόητο για την εποχή αυτή. Και μπορεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο να στήνεται για λίγες μόνο μέρες και κάποιες φορές να παραλείπεται, αλλά η φάτνη είναι απαραίτητη.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Νυρεμβέργη - η Χριστουγεννιάτικη Αγορά

Όπως έγραφα την περασμένη βδομάδα, αυτή η εποχή είναι εποχή με τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Στο Μόναχο έχουν στηθεί πεντέξι και μιας και είναι η τελευταία χρονιά που τις βλέπω, τις έχω επισκεφτεί όλες. Αλλά οι μεγάλες και φημισμένες αγορές της περιοχής είναι του Σάλτσμπουργκ και της Νυρεμβέργης. Στο Σάλτσμπουργκ είχα πάει πέρυσι μιας και είναι ανοιχτή και τη μέρα τα Χριστούγεννα και την επόμενη σε αντίθεση με της Βαυαρίας που κλείνουν από 22 - 24 το μεσημέρι. Φέτος έλεγα να πήγαινα στη Νυρεμβέργη κι η τύχη το έφερε και πήγα δυο φορές: μια με την οικογένεια και μια με το σχολείο! Η αγορά της Νυρεμβέργης καταλαμβάνει μεν την κεντρική πλατεία (αν μπορώ να την πω έτσι) αλλά επεκτείνεται και αρκετά σ' όλη τη διαδρομή απ' το σταθμό μέχρι την κυρίως αγορά αλλά και σε πολλά στενά ένα γύρω.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ωράριο Καταστημάτων

Κυριακή σήμερα, αλλά τα μαγαζιά στην Ελλάδα είναι ανοιχτά γιατί είναι η τελευταία (απλή) Κυριακή του χρόνου (η επόμενη, η πραγματικά τελευταία, είναι η μέρα των Χριστουγέννων που ούτως ή άλλως είναι αργία). Αυτό είναι μια παλιά παράδοση των καταστηματαρχών, κάποτε είχε φτάσει τις τρεις Κυριακές αυτό, άρχισαν οι αντιδράσεις απ' τους υπαλλήλους και περιορίστηκε στις μια - δυο (και καλά έκαναν που αντέδρασαν, γιατί προσπαθούσαν με πλάγιο τρόπο να επιτρέπεται ν' ανοίγουν τα μαγαζιά όποια μέρα - και ώρα - ήθελαν, όλο το χρόνο). Παράλληλα, έβλεπα πριν λίγο μια διαφήμιση στην τηλεόραση που έλεγε πως την παραμονή των Χριστουγέννων θα είναι ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα. Μάλλον γνωστά λοιπόν αυτά τα για τους εν Ελλάδι διαμένοντες αλλά και για όσους βρίσκονται εκεί, τι γίνεται αντίστοιχα στη Γερμανία;

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Συνέπεια στη Λήψη Αποφάσεων, Συνέχεια

Στο χθεσινό σημείωμα έγραφα πόση ήταν η υποχρέωση παραμονής στις θέσεις που διορίζονταν οι εκπαιδευτικοί τις δεκαετίες του 70 και του 80. Από τα πέντε χρόνια στο ένα αλλά για ειδικές περιπτώσεις μπορούσε να είναι τρία. Τα θέμα είναι ότι αυτό με τα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις. Εκτός από το 86 και 87 που ανέφερα χθες, ενεργοποιήθηκε ξανά το 95 και το 96 - πάλι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τότε ήταν που διορίστηκα κι εγώ στο Διδυμότειχο. Το Διδυμότειχο που (όπως και η Ορεστιάδα) κατατάχτηκε στην κατηγορία Θ των 9 μορίων το 1995. Γέμισαν τα σχολεία καθηγητές που ήμασταν εκεί απ' την αρχή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Αυτό όμως είχε δυο παρενέργειες. Μια πραγματική - αφού τα σχολεία ήταν γεμάτα και μιας και όσοι ήμασταν σ' αυτοί την κατηγορία δεν μπορούσαμε να πάρουμε ούτε απόσπαση ούτε να μετακινηθούμε δεν υπήρχε χώρος για αναπληρωτές, έτσι οι ντόπιοι που δούλευαν έτσι για αρκετά χρόνια βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά - και μια που ήταν απλά στο μυαλό των τοπικών παραγόντων - ότι το να χαρακτηρίζεται το μέρος τους δυσπρόσιτο ήταν υποτιμητικό και μειωτικό. Έτσι έπεσαν οι σχετικές πιέσεις και μειώθηκαν τα μόριά τους και αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα ήδη από το 1998. Ζητήσαμε κι εμείς να φύγουμε χωρίς να ισχύει η τριετία (να μας κάνουν τα 3 2, υπήρχε και το προηγούμενο του 89) αλλά πού τέτοια τύχη.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Συνέπεια στη Λήψη Αποφάσεων

Το σημερινό σημείωμα δεν έχει να κάνει με τη Γερμανία. Αλλά αφού τα "γράμματα απ' τη Γερμανία" περιλαμβάνουν τις εντυπώσεις ενός εκπαιδευτικού αποσπασμένου στη Γερμανία, τα προβλήματα που προκύπτουν απ' αυτήν ακριβώς την ιδιότητα έχουν θέση κι αυτά εδώ. Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ στη συνέπεια που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση στις αποφάσεις που παίρνει. Δηλαδή, για την ακρίβεια, για τη μη συνέπεια. Γιατί αν έδειχνε συνέπεια, δεν θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα. Θα έλεγε κανείς πως μπορεί κάποιες αποφάσεις να μην είναι σωστές, αλλά τουλάχιστον ακολουθούν έναν συγκεκριμένο σκεπτικό. Όπως για παράδειγμα, οι τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να διαφωνώ μαζί τους αλλά ακολουθούν με συνέπεια αυτά που λέει όλον τον καιρό η Μέρκελ. Μπορεί να αλλάζει ο κόσμος γύρω μας και γύρω της, αλλά αυτή σταθερά επιμένει στα ίδια!

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συγχώνευση Λυκείων

Το παρακάτω σχόλιο δημοσιεύτηκε σήμερα στον Ισοκράτη. Το δικτυακό τόπο για την "Παιδεία των ομογενών και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση". Που όμως για να το διαβάσει κάποιος πρέπει να είναι γραμμένος σ' αυτόν κι έτσι το αναδημοσιεύω κι εδώ. Η είδηση είναι πως στο Μόναχο συγχωνεύτηκαν τα δυο Λύκεια που υπήρχαν μέχρι ΧΘΕΣ. Και μπορεί συγχωνεύσεις να έγιναν πολλές το καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά εδώ έχουμε δυο διαφορές: Μία τη χρονική στιγμή που αυτή εφαρμόζεται στα μέσα της χρονιά και δεύτερη το μέγεθος τόσο των σχολείων καθαυτών αλλά και των τμημάτων απ' τα οποία αποτελούνται

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τραπεζικοί Λογαριασμοί

Το σημερινό σημείωμα είναι "απάντηση" σε σχόλιο φίλου του ιστολογίου. Το ερώτημα για την ακρίβεια έμπαινε για τις γερμανικές τράπεζες. Δηλαδή για το τι γίνεται με τις τράπεζες εδώ, τι έξοδα κρατάνε, τι επιτόκια δίνονται, τι δίκτυα υπάρχουν. Και με τα δυο πρώτα ερωτήματα συνδέονται και τα είδη των λογαριασμών που υπάρχουν που έχουν μιας και όλ' αυτά συνδυάζονται.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Φράιμπουργκ

Το Φράιμπουργκ (Freiburg). Το μικρό, γλυκό Φράιμπουργκ που λέει κι η Αγγελίνα (που παρακολούθησε παλιότερα ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του Εράσμους εδώ και της ζητήσαμε πληροφορίες για την πόλη που ήταν εξαιρετικές και πολύτιμες). Να βάλω σήμερα τα σχετικά που τα έχω τόσο καιρό και όλο κάτι συμβαίνει και ξεμένει. Κανονικά, τέτοιες μέρες θα 'πρεπε να έβαζα για τη Νυρεμβέργη που έχει μια φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά και την επισκέφθηκα πρόσφατα, αλλά πού καιρός. Το Φράιμπουργκ λοιπόν είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή του Μαύρου Δάσους (με πάνω από 220.000 κατοίκους), Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφού εδώ πέθανε ο Νίκος Καζαντζάκης. Βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία (λιγότερο από 10 χλμ) αλλά και την Ελβετία. Είναι προσβάσιμη με τρένο και αυτοκινητόδρομο από Καρλσρούη, Μπάντεν - Μπάντεν, ενώ από το Μόναχο μπορείς να πας με το αυτοκίνητό σου και διασχίζοντας το δάσος, έχει αρκετά καλό δρόμο (που βέβαια, για να πας γρήγορα, πάλι πρέπει να πας μέχρι τη Στουτγάρδη)!

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μόναχο

3ο Άντβεντ σήμερα, με μια όμορφη φωτογραφία που δείχνει το σταθμό του Μονάχου σε όλη του την μεγαλοπρέπεια. Στο σκεπαστό (εκεί που φαίνεται ανάποδα η διαφήμιση της Gruding) είναι το κυρίως μέρος, όπου σταματούν τα τρένα των μακρινών αποστάσεων (αλλά όχι μόνο) ενώ στα πλάγια είναι κάποια τοπικά. Με λίγο χιόνι στις γραμμές και στο βάθος οι πύργοι της Φράουενκίρχε και του Δημαρχείου. Από μια έκδοση του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών (MVV).

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Πρώτο Χιόνι

 Σήμερα έπεσε το πρώτο χιόνι. Μέχρι τώρα ο καιρός ήταν αρκετά ζεστός. Θερμοκρασίες μέχρι 10 - 12 βαθμούς τη μέρα και γύρω στους 4 - 5 τη νύχτα. Κάποιες φορές έκανε κάποιες απόπειρες να κρυώσει, αναθάρρησαν οι Μοναχέζοι κλπ που περιμένουν το χιόνι πώς και τι και για τα χειμερινά σπορ εκτός των άλλων, ήλπισαν πως, να τώρα θα χιονίσει αλλά τίποτα. Την Τετάρτη που έφυγαν τα παιδιά και πήγαμε μαζί τους στο αεροδρόμιο είδαμε μια γάνα χιόνι στα χωράφια, αλλά μέχρις εκεί. Το βράδυ είχε κι αυτό εξαφανιστεί.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Νέο Συγκοινωνιακό Έτος

Και πέρυσι τέτοιες μέρες είχα γράψει ένα σημείωμα μ' αυτόν τον τίτλο. Αλλά τι να γίνει που το "έτος" έχει συγκεκριμένη διάρκεια και όταν τελειώνει το ένα αρχίζει το επόμενο! Τη Κυριακή λοιπόν, αρχίζει το νέο συγκοινωνιακό έτος για όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς της Γερμανίας. Τρένα, λεωφορεία, μετρό, τραμ κλπ κάνουν τις αλλαγές που θέλουνε αυτήν την εποχή. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που κάποια έργα δεν έχουν τελειώσει ή κάποια άλλα αρχίζουν αργότερα κι έτσι γίνονται και τροποποιήσεις ενδιάμεσα. Αλλά κι αυτές μπαίνουν στο πρόγραμμα τώρα και τα πλάνα που βγαίνουν τις περιλαμβάνουν κι αυτές. Ας πούμε ολοκληρώθηκαν τα έργα για τετραπλή γραμμή ανάμεσα Μόναχο - Άουγκσμπουργκ. Έτσι, τα τρένα μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα. Αλλά λίγο έχει μπει αυτό σε εφαρμογή μέχρι τώρα. Από μεθαύριο όμως, όλα θ' αρχίσουν να φεύγουν από το Μόναχο 5 με 8 λεπτά αργότερα.  Όλα; Ε, όχι και όλα, τα μεγάλων αποστάσεων που θα χρησιμοποιούν τις γραμμές που δεν περνάνε κοντά από τις αποβάθρες!

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Knödel

Παραβαίνοντας τους (εσωτερικούς) κανόνες αυτού του ιστολογίου ο τίτλος είναι στα Γερμανικά. Κι αυτό γιατί υπάρχει διχογνωμία για το ποια είναι η μεταγραφή της λέξης Knödel στα Ελληνικά. Κνούντελ όπως ακούγεται και γράφεται συχνά ή κνέντελ όπως θα ακουγόταν από κάποιο Γερμανό; Κι αυτό γιατί ενώ συνήθως το βρίσκω με -ου-, αυτό το ο με τις τελείες από πάνω (ουμλάουτ τα λένε) ακούγεται μάλλον -ε- αν και το στόμα πάει ν' ανοίξει για να πει -ο-. Και μάλιστα πολύ κοφτό όπως ακούγεται από τον ιστοχώρο του μεγάλου γερμανικού λεξικού PONS. Που κι εκεί όμως, η μετάφραση δεν μπορεί να δώσει καλή περιγραφή του τι είναι αυτό το πράγμα. Είδος κεφτέ λέει. Μάλλον αποτυχημένη θα έλεγα. Τουλάχιστον εγώ, όταν ακούω κεφτέ το μυαλό μου πάει σε κεφτέ με κρέας (καμία σχέση). Γιατί για όποιους άλλους κεφτέδες χρησιμοποιούμε και το προσδιοριστικό του είδους απ' το οποίο είναι φτιαγμένο (πατατοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, κρεμμυδοκεφτέδες και τόσα άλλα είδη). Πέρ' απ' αυτό, ο κεφτές είναι τηγανητός, ουδέν ανακριβέστερον για το κνέντελ που σε κάποια μέρη (όπως στη Νυρεμβέργη που ήμουν πρόσφατα) το λένε κλος (Kloß) και έτσι είδα και σε ψυγείο σουπερμάρκετ εδώ, έτοιμο μείγμα για να φτιάξει όποιος θέλει.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μονώσεις

Πολλές φορές έχω "κατηγορήσει" τα σπίτια και γενικά τα κτίρια εδώ. Ότι γίνονται με τα ψέματα. Δηλ. μιας και η περιοχή δεν έχει σεισμικότητα, τα κτίρια δεν χρειάζονται κολόνες, δοκούς και τέτοια ούτε θεμέλια γερά. Απλά να βάλεις το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και έτοιμο το αποτέλεσμα. Αλλά το θέμα μου σήμερα είναι οι μονώσεις. Και οι μονώσεις είναι πολύ καλές. Τόσο όσον αφορά τη θέρμανση όσο και τον ήχο. Για την υγρασία είναι σχετικά τα πράγματα. Το είχα ξεχάσει το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της μόνωσης, αν και αρκετές φορές συζητάμε την αποτελεσματικότητά της. Όμως το ταξείδι στο Λονδίνο με βοήθησε να θυμηθώ.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΤΜ

ΑΤΜ λέγοντας εννοούμε κυρίως, τόσο στα Ελληνικά (Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή) όσο και στα Αγγλικά (και σε άλλες γλώσσες), τα μηχανήματα που υπάρχουν έξω από τις τράπεζες ή και σε διάφορα άλλα σημεία και απ' τα οποία μπορεί κανείς να πάρει χρήματα απ' αυτά που έχει καταθεμένα στην τράπεζά του ή σε άλλη τράπεζα ή ακόμα και να δανειστεί μέσω της πιστωτικής του κάρτας. Μπορεί επίσης να μάθε το υπόλοιπο του (ή των) λογαριασμού του ή να καταθέσει λεφτά ή να πληρώσει διάφορους λογαριασμούς. Και λέω κυρίως, γιατί τα ΑΤΜ δουλεύουν(;) με ΑΤΜ, έναν τρόπο ανταλλαγής δεδομένων με τους κεντρικούς υπολογιστές της τράπεζας, εκεί που υπάρχουν αποθηκευμένα τα δεδομένα (πόσα μπορεί να πάρει κάποιος από το μηχάνημα)! Είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για να συνδεόμαστε στο Ίντερνετ με την τεχνολογία ΈιΝτιΕσΕλ (ADSL επί το ελληνικότερο!).

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Βόλτα στο Μόναχο

Ένα μεσημέρι, πριν κάμποσο καιρό, κάναμε μια βόλτα στο κέντρο. Περιμέναμε πως θα ήταν μια απ' τις πολλές και τις συνηθισμένες, αλλά τελικά εξελίχτηκε πολύ όμορφα, παρ' όλο που ήταν μικρής διάρκειας! Ξεκινήσαμε απ' τη Μαρίενπλατς. Στο παλιό δημαρχείο τα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης έχουν σχεδόν τελειώσει. Οι σκαλωσιές έχουν μαζευτεί και οι λινάτσες που το κάλυπταν έχουν φύγει κι έτσι τώρα γυαλίζει.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Έργα Αποκατάστασης

Συνέχεια εκ του προηγουμένου το σημερινό. Έγραφα, λοιπόν, χτες, πως απ' την Παρασκευή το βράδυ που διαπιστώθηκε πως υπάρχει διαρροή, τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν την Δευτέρα. Ήρθαν κάποια μαστόρια κι αφού άνοιξαν μια τρύπα στον τοίχο (που ήταν έτοιμη αλλά καλυμμένη κι έπρεπε να ξέρεις για να τη βρεις) σταμάτησαν τη διαρροή. Ουσιαστικά, έβαλαν μια τάπα στις σωλήνες, δεν ξέρω πώς ήταν πριν. Κατέγραψαν σ' ένα χαρτί τις δουλειές που έκαναν, έβγαλαν φωτογραφίες τις ζημιές, υπογράψαμε. Ήρθαν άλλοι κι έφεραν μηχανήματα τα οποία εγκατέστησαν στο μπάνιο για να ξηράνουν τα νοβοπάν. Ρώτησα αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η λειτουργία τους και να γίνει το στέγνωμα απ' την κυκλοφορία του αέρα η απάντηση ήταν κατηγορηματικά όχι.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Διαρροές

Όχι δεν θα μιλήσω για τις διαρροές μέσω της Γουίκιλικς ή όποιες άλλες επίσημων (ή ανεπίσημων) μυστικών. Στις πιο απλές διορροές, των υδραυλικών συστημάτων θα αναφερθώ. Είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο τις οδηγίες για το πώς το μαθαίνεις στην περίπτωση που υπάρχει διαρροή. Στο λέει ο από κάτω. Τις επαναλαμβάνω: Κοιτάς το ταβάνι τακτικά. Ειδικά στην περιοχή του μπάνιου και τις κουζίνας, αλλά και γενικότερα. Αν δεις κάτι το περίεργο (φούσκωμα ή όποια άλλη ανωμαλία) επικοινωνείς άμεσα με τους από πάνω. Μου το είχε πει ο Γιώργος πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχε πρωτονοικιάσει κι αυτός το σπίτι. Μου το είπε κι ο μεσίτης όταν μου παρέδωσε τα κλειδιά. Αλλά το είχε η μοίρα μου να το ζήσω κι αυτό.