Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Βασιλόπιτα

Καλή χρονιά και πάλι. Ας ευχηθούμε το 2012 που ξεκίνησε να μας φέρει ό,τι μας πήραν τα προηγούμενα (για αρχή καλά είναι). Πίσω στα καθημερινά μας. Από σήμερα επιστροφή στα σχολεία και στο μπλογκ!
Ίσως μοιάζε ανεπίκαιρο το θέμα που διάλεξα για το ξεκίνημα. Τη βασιλόπιτα όποιος την έφτιαξε την έφτιαξε, όποιος την έφαγε την έφαγε. Τι δουλειά έχει η αναφορά σ' αυτήν τέτοια εποχή; Υπάρχουν δυο λόγοι: ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι αυτή η συνταγή όπως δόθηκε ήταν για μεγάλη δόση και προσαρμόστηκε. Μπορεί άνετα να γίνει για να καλύψει τις ανάγκες μιας κοπής πίτας σε παρέα ή σε σύλλογο κλπ. Ο δεύτερος, πως τη δοκίμασα για άλλη μια φορά, διαπίστωσα πως όντως πετυχαίνει, όποιοι δοκίμασαν ζήτησαν τη συνταγή κι έτσι αποφάσισα να την παρουσιάσω εδώ.

Η βασιλόπιτα σε κάθε περιοχή δε αναφέρεται στο ίδιο παρασκεύασμα. Στο χωριό μου, ας πούμε, αναφέρεται σε ένα κανονικό ψωμί (άντε με μυρωδιά μαστίχας) στο οποίο έχουν μπει σχέδια (από ζυμάρι), περιέχει νόμισμα και κόβεται ανήμερα την Πρωτοχρονιά (αν και η τηλεόραση και η μεταφορά εθίμων το αλλάζει κι αυτό σιγά - σιγά). Σε άλλα μέρη (Βόρεια Ελλάδα) αναφέρεται σε κιμαδόπιτα! Αλλού είναι γλυκές: ένα τσουρέκι ή ένα κέικ και πάει λέγοντας. Για πολλά χρόνια οι απόπειρες για βασιλόπιτα στεφόντουσαν από παταγώδη αποτυχία. Η όποια εκδοχή (συνήθως προς τσουρέκι) στο τέλος με δυσκολία καταναλωνόταν (αν τα κατάφερνε).

Ώσπου πριν μερικά χρόνια πήγαμε για την αλλαγή του χρόνου στην Πύρρα Τρικάλων. Εκεί ο Γιώργος παρουσίασε αυτή την εκδοχή την οποία βρήκαμε πολύ πετυχημένη. Την είχε δει στην τηλεόραση, ο παρουσιαστής γνωστός (αν και δεν θυμάμαι ποιος) έφτιαξε μια μεγάλη δόση και προέτρεψε τους τηλεθεατές που θα ήθελαν να την προσαρμόσουν σε μικρότερη. Ήταν εξαιρετική και κράτησα τη συνταγή κι όταν φέτος συζητήθηκε το θέμα βασιλόπιτα είπα να φτιάξουμε αυτήν. Κι ήταν πετυχημένη για άλλη μια φορά. Μόνο που αντί για στολίδια με γλάσο τα φτιάξαμε με κανέλα! Να σημειώσω πως η συγκεκριμένη δοσολογία καλύπτει 10 - 20 άτομα (ανάλογα το μέγεθος του κομματιού)!

Υλικά
8 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 1/3 φλιτζάνια γάλα
5 αυγά
60 γρ. μαγιά νωπή
25 γρ. μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
½ κουταλάκι μαστίχα
ξύσμα πορτοκαλιού
Γλάσο για διακόσμηση
1 ασπράδι αυγού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
λίγο κακάο
λίγες σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
Κοσκινίζω το μπέικιν με το αλεύρι. Ζεσταίνω το γάλα και διαλύω τη μαγιά. Ζυμώνω τα υλικά όλα μαζί και βάζω τη ζύμη (που θα είναι σχετικά αραιή και δεν θα ξεκολλάει καλά) σε βουτυρωμένο ταψί (Νο 34? με το νόμισμα μέσα). Το τοποθετώ σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (π.χ. στο φούρνο στους 45º). Το ψήνω για πάνω από μια ώρα στους 150º. Όταν βγει την πασπαλίζω με την άχνη και όταν κρυώσει διακοσμώ με το γλάσο (πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου