Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Στο Μόναχο

Για άλλη μια φορά μερικές σκόρπιες φωτογραφίες από την κυριακάτικη βόλτα μου στο Μόναχο. Η αρχή από την Μαρίενπλατς Με το δημαρχείο στα δεξιά (να επαναλάβω πως όταν κάτι έχει καμπαναριό αυτό δεν σημαίνει πως είναι εκκλησία) και τους πύργους της Φράουνεκίρχε, της (καθολικής) μητρόπολης του Μονάχου. Ανάμεσά τους το άγαλμα που δίνει το όνομα στην πλατεία!

Μιας και μιλάγαμε για εκκλησίες: Μια φωτογραφία των πύργων της Φράουνεκίρχε και πάλι, ενώ στην άλλη είμαστε μια πλατεία παραπάνω, στην Οντέονσπλατς με την Θεατίνερκίρχε.
Εδώ μια πλατεία παρακάτω. Η Φικτουάλιενμαρκτ. Έρημη τελείως. Τα μαγαζάκι κλειστά, οι τέντες κατεβασμένες μέχρι κάτω. Στα περισσότερα πινακίδες που ειδοποιούν την "αξιότιμη πελατεία" πως οι ιδιοκτήτες τους θα απουσιάσουν για το επόμενο διάστημα λόγω διακοπών. Τι να κάνουν οι άνθρωποι. Διακοπές μέσ' το χειμώνα τους λαχαίνει με το πόστο που έχουνε.
Θα μου πείτε Κυριακή ήταν τι περίμενα; Σωστά μεν αλλά... Αλλά, γενικά υπάρχει αναδουλειά αυτή την εποχή εδώ. Και, πού είναι το μαγιόδεντρό της; Πού είναι οι καρέκλες για τους θαμώνες της να πιουν τις μπίρες τους. Θα μου πείτε πως χειμωνιάτικα να κάθεσαι έξω και να πίνεις μπίρες γίνεται; Δεν γίνεται.
Τι λέτε που δεν γίνεται; Μια χαρά γίνεται. Βέβαια, τα μαγαζιά που προσφέρουν τη σχετική δυνατότητα προσφέρουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Φλοκάτες το ένα, κουβερτούλες φλις το άλλο. Και μπορεί οι πελάτες που προτιμούν το έξω να είναι λίγοι, οι πολλοί να κάθονται μέσα, αλλά πάντα υπάρχουν τολμηροί. Ήλιο είχε (έστω και με δόντια, - 2 έδειχνε το θερμόμετρο), να τον εκμεταλλευτούνε.
Τον καλό καιρό είπαν να εκμεταλλευτούν και οι διαδηλωτές. Συνήθως τα "μέσα" στην Ελλάδα μας λένε πως οι διαδηλώσεις διώχνουν τους πελάτες απ' τα μαγαζιά, δίνουν αρνητική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό κλπ. Αυτά τα έχουν πει εδώ πριν πολύν καιρό. Και τους έχουν σχεδόν πείσει. Ελάχιστες διαδηλώσεις γίνονται, κι αυτές με μετρημένους στα δάχτυλα διαδηλωτές. Τώρα πώς μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί στην συγκεκριμένη, δεν ξέρω. Ομιλίες, μουσική για ξεσήκωμα ή για συμπλήρωμα,
και πανό (και μάλιστα κάποιοι απ' αυτούς που τα κρατάνε ήταν με μάσκες, χωρίς να τους ενοχλούν οι διακριτικά παρακολουθούντες αστυνομικοί).
Για τη διοργάνωση είχε δοθεί ρεύμα από το δημαρχείο. Είχε έρθει το αυτοκινητάκι με την φορητή πλατφόρμα - σκηνή, στήθηκαν και δυο τέντες από δίπλα, κι έτοιμη η υποδομή.
Στην τελευταία φωτογραφία ένα άγαλμα - συντριβάνι.Απ' τα λίγα που δεν έκλεισαν για τον χειμώνα, που κάποιος το φιλοδώρησε μ' ένα τριαντάφυλλο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου