Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Επανάληψη της Ιστορίας

Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι σήμερα. Σχολική γιορτή - αργία στη μαμά Ελλάς, είπα να απόσχω, άσχετα αν εδώ στην ξένην προβλέπεται εκκλησιασμός και μάθημα ή μόνο μάθημα, εμείς θα το κάνουμε εκκλησιασμός και παιδαγωγική συνεδρίαση τριμήνου και πάει λέγοντας. Και παρά την παρατήρηση της Μαρίας γιατί δεν έχει σήμερα τίποτα, έλεγα να το αφήσω έτσι, αλλά οι επαναλήψεις της ιστορίας που λέγαμε χτες, είναι πολλές. Η πρόταση για επιβολή δημοσιονομικού ελέγχου που γίνεται σήμερα είναι αντιγραφή αυτού που έγινε το 1892 με τον Λω στην αρχή κι αφού πέρασαν χρόνοι πολλοί και η πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη δεν ερχόταν, ήρθε η επιτροπεία το 1897 (μετά και το αποτυχημένο πόλεμο του έτους εκείνου).

Όλ' αυτά γίνονται σήμερα για να διατηρηθεί η ΟΝΕ = οικονομική νομισματική ένωση, δηλ. η χρήση του ευρώ. Πρωτότυπο; Μπα. Όχι είχε προηγηθεί η ΛΝΕ = λατινική νομισματική ένωση, εκείνα τα παλιά χρόνια. Το 1865 ξεκίνησε με κάποιες από τις σημερινές χώρες του ευρώ, το 1868 μπήκε η Ελλάδα και σιγά σιγά κι άλλες χώρες. Η μόνη διαφορά πως η κάθε χώρα είχε το δικό της νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία με τα άλλα, ενώ σήμερα με το ευρώ καταργήθηκαν τα εθνικά νομίσματα. Τότε το εγχείρημα κράτησε επίσημα γύρω στα 45 χρόνια (αν και με απώλειες ενδιάμεσα). Τώρα; Και πόσο θα το πληρώσουμε εμείς (ακόμα);

1 σχόλιο:

  1. Αν το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελέγχου της Ελλάδας είναι να λυθεί, σαν το πρόβλημα που έχουμε στο μπάνιο μας από κείνη την αποφράδα μέρα του σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου 2011 που έσπασε ο σωλήνας στον τείχο και πλημυρίσαμε , τότε θα σας απογοητεύσω. Εδώ στο σπίτι μας και αν έχουν έρθει επίτροποι από την ασφαλιστική (μπορεί και 10 άτομα) και χτιστάδες (4 εκτός από μας) για 25 πλακάκια και ακόμη δεν έχουμε τελειώσει. Χτες το βράδυ κολλήσαμε εμείς τα δυο τελευταία από αυτά που ξέχασε ο μάστορας!! ο ιδιοκτήτης έχει έρθει μια φορά, έχει στείλει όμως τους γονείς του ενώ θα μας έκανε και επίσκεψη χτες το βράδυ 5-7 για την επίβλεψη αλλά δεν τα κατάφερε!!
    Το ηθικό συμπέρασμα είναι να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή