Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ευρώ ή Δραχμή

Στην Ελλάδα γίνονται εκλογές και κυρίαρχο ερώτημα προωθείται το Δραχμή ή Ευρώ. Κάποιο κόμμα μάλιστα χρησιμοποίησε παιδάκια βάζοντάς τα να ρωτούν θλιμμένα γιατί η Ελλάδα δεν έχει ευρώ για νόμισμα. Αλήθεια γιατί δεν βάζει το ίδιο ερώτημα στην Αγγλία, τη Δανία ή τη Σουηδία, χώρες κι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχτηκαν να μπουν στο κοινό νόμισμα για διάφορους λόγους. Γιατί το ευρώ δεν είναι πανάκεια. Το νόμισμα, όποιο κι αν είναι, υπάρχει για να εξυπηρετεί τις συναλλαγές. Το κοινό νόμισμα έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αν θα το χρησιμοποιήσει μια χώρα ή όχι πρέπει να είναι αποτέλεσμα στάθμισης όλων αυτών. Γιατί τι να το κάνω να έχει η Ελλάδα ως νόμισμα το Ευρώ, να πληρώνει τα δάνειά της σε Ευρώ και συγχρόνως να μην υπάρχει στις τσέπες μας;

Αλλά ξέφυγα από το θέμα μου. Που παρόλο που το τιτλοφόρησα «Ευρώ ή Δραχμή» άλλο είναι στην πραγματικότητα. Πως ενώ στην Ελλάδα μιλάμε για τη δραχμή ξορκίζοντάς την, άλλες χώρες του ευρώ θυμούνται το νόμισμά τους και αναφέρονται σ' αυτό. Και για τη Γερμανία και το μάρκο της έχω γράψει παλιότερα. Και πως αυτό γίνεται δεκτό για συναλλαγές ακόμα και σήμερα. Στη Γαλλία αντίθετα τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα του (γαλλικού) φράγκου έπαψαν να είναι ανταλλάξιμα. Όμως η έννοια του δεν έφυγε από τους Γάλλους. Κι έτσι, αρκετά από τα καταστήματα δίνουν στην απόδειξή τους εκτός από την τιμή σε ευρώ και το αντίστοιχο σε φράγκα. Και στις περισσότερες απ' τις αποδείξεις από τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα (η οποία παρεμπιπτόντως γίνεται δεκτή σχεδόν παντού - σπάνια κατάστημα οποιουδήποτε είδους αν μην δέχεται πιστωτικές CB - Carte Bancaire λένε παντού, μ' αποτέλεσμα τόσες μέρες στη Γαλλία δεν ξόδεψα ούτε 50€ σε μετρητά).
Αλλά και στο Βέλγιο θυμάμαι πως οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων ήταν και σε ευρώ (αλίμονο) αλλά και σε (βέλγικα) φράγκα. Αλλά είπαμε: οποία δυστυχία αν η (πτωχή πλην τίμια) Ελλάδα δεν έχει κι αυτή ευρώ. Κάτι σαν όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης (όχι ο κασιδιάρης) χώρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου