Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ψηφοφορίες

Την ερχόμενη Κυριακή 17 τού μήνα, δεν έχει εκλογές μόνο η Ελλάδα. Θα πει κανείς πως αυτό δεν είναι περίεργο, και την προηγούμενη φορά υπήρχαν αρκετές εκλογικές διαδικασίες τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Σωστό και δίκιο. Αλλά αυτή τη φορά η ψηφοφορία γίνεται στον άλλο τόπο μου, το Μόναχο. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς εκλογές. Δημοψήφισμα είναι με θέμα αν συμφωνούν οι κάτοικοι να επεκταθεί το αεροδρόμιο αποκτώντας και τρίτον διάδρομο για προσγειώσεις απογειώσεις. Μ' αυτή την ευκαιρία όμως, ήρθα σε επαφή με το πώς οργανώνεται μια ψηφοφορία εδώ. Ό,τι ξέρουμε απ' την Ελλάδα το ξεχνάμε και μπαίνουμε σε τελείως άλλες διαδικασίες. Πολύ προχωρημένα πράγματα. Για το θέμα συμφωνούν τα τρία μεγάλα κόμματα της Βαυαρίας, που βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να το διαφημίσουν: συνδύασαν τη γερμανική σημαία με τα χρώματά τους και έβγαλαν κοινό διαφημιστικό (μου το άφησαν στο γραμματοκιβώτιο το Σάββατο).

Αφίσες και ανακοινώσεις είναι κολλημένες σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα κόμματα έχουν βάλει αφίσες σε κάτι τριγωνικές κατασκευές που τις έχουν τοποθετήσει γύρω από δέντρα ή από στύλους φωτισμού στις οποίες «διαφημίζουν» τη θέση τους για το θέμα αφενός και μας καλούν να πάρουμε μέρος στο δημοψήφισμα αφετέρου. Μιλάω προφανώς για τα κόμματα που προκάλεσαν το δημοψήφισμα.Γιατί η ετυμηγορία είναι δεσμευτική αν υπάρξει συμμετοχή από ένα ποσοστό και πάνω, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη (ακόμα και για το πολιτικό κόστος) αν υπάρξει σημαντική συμμετοχή, αλλά όχι όση για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα κι αν συμμετέχουν λίγοι, θεωρείται πως δεν διατυπώθηκε ποτέ το ερώτημα.
Η απάντηση λίγο περίπλοκη μου φαίνεται. Από πάνω είναι η πρόταση του «ναι»! Έχει τρεις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν που η κατάφαση περιλαμβάνει ένα ναι και ένα όχι!!!
Γράφω παραπάνω ΜΑΣ καλούν και αυτό το «μας» δεν είναι σχήμα λόγου. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όλοι όσοι μένουν στην πόλη (με βάση τη δήλωση που κάνουμε όταν ερχόμαστε εδώ και νοικιάζουμε ένα σπίτι). Δεν εξετάζει αν είμαστε δημότες ή όχι. κάτι τέτοιο δεν έχει και μεγάλη σημασία. Μένεις εδώ, μπορείς να αποφασίζεις για την πόλη σου. Δεν ξέρω τι γίνεται στις εκλογές κι αν μπορούν να ψηφίσουν και άτομα που κατάγονται απ' το Μόναχο αλλά δεν μένουν εδώ (αντίστοιχο με τους ετεροδημότες που έχουμε στην Ελλάδα).

Πώς οργανώνεται η ψηφοφορία. Πριν κάνα μήνα πήραμε ένα γράμμα (με το όνομά μας ο καθένας) από το δήμο με το οποίο ενημερωνόμασταν ότι γίνεται αυτή η διαδικασία και ποιο ήταν το θέμα. Επίσης το πού θα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε (στο σχολείο της γειτονιάς - μερικά πράγματα δεν αλλάζουν). Αλλά! Εδώ αρχίζουν τα θαύματα. Γιατί το ότι μας ειδοποίησαν ατομικά ας πούμε πως είναι υπερβολικό. Όμως στην ειδοποίηση είχε κι άλλα. Πού μπορούμε να ψηφίσουμε αν είμαστε άτομα με αναπηρία. Επίσης ότι μπορούμε να ψηφίσουμε με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Για τα τελευταία χρειάζεται να στείλουμε τα στοιχεία μας (όνομα, επίθετο, ημερομηνία γέννησης - πάει παντού - διεύθυνση και τον εκλογικό μας αριθμό αν τον ξέραμε (το είχε προφανώς κι αυτόν η επιστολή - ειδοποίηση) και να δηλώσουμε κι ένα λόγο που δεν μπορούμε να πάμε να ψηφίσουμε προσωπικά. Τα στέλνεις όλ' αυτά με ταχυδρομείο αν θες να ψηφίσεις ταχυδρομικά ή με μέιλ αν σ' ενδιαφέρει το ηλεκτρονικό μέρος και σου 'ρχονται ο φάκελος ψηφοφορίας ή οι σχετικοί κωδικοί! Πλήρης χρήση της τεχνολογίας!

Στην άλλη μεριά του φυλλαδίου που λέγαμε είχε τυπωμένο το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού κυπέλλου! Με ημερομηνίες και χώρο να σημειώνει κάποιος τα αποτελέσματα. Και στις αφίσες όμως υπήρχε σύνδεση. Το δημοψήφισμα γίνεται τη μέρα που παίζει η Γερμανία με τη Δανία.
Πάντως η εθνική Γερμανίας ξεκίνησε καλά. Και το 1 - 0 επί της Πορτογαλίας γιορτάστηκε μεγαλόπρεπα. Επί 7 - 8 λεπτά πέφταν πυροτεχνήματα στο Ολυμπιακό πάρκο δίπλα μας (συνήθη τόπο παρακολούθησης αγώνων το εδώ στάδιο). Δεν ξέρω αν ήταν απ' αυτά που είχαν για τον τελικό και τους ξέμειναν κι αυτά μετά την ήττα απ' την Τσέλσι (όπως οι ειδικές επετειακές μπίρες της Παουλάνερ που τις βγάλανε σε προσφορά - μόνο 10€ η κάσα των 20)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου