Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Γλυπτοθήκη

.Καιρό άκουγα για τη γλυπτοθήκη του Μονάχου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο νους μου δεν πήγαινε σε μουσείο. Σκεφτόμουνα πως είναι κάτι αντίστοιχο με την πινακοθήκη (ή μάλλον τις πινακοθήκες, αφού το Μόναχο διαθέτει τρεις τον αριθμό: την παλιά, τη νέα και τη μοντέρνα). Μια συλλογή δηλαδή από γλυπτά, Και ναι, συλλογή από γλυπτά είναι, αλλά απλά όχι σύγχρονα. Προέρχονται από πού αλλού απ' την αρχαία Ελλάδα (την κανονική και την Μεγάλη). Άλλο ένα μουσείο δηλαδή με κλεμμένα! Τι πρωτότυπο θα πει κανείς και θα 'χει δίκιο. Να σημειώσω πως η Γλυπτοθήκη δημιουργήθηκε απ' τον Λουδοβίκο τον Α' της Βαυαρίας (τον πατέρα του Όθωνα). Μετά το μουσείο της Περγάμου πρόπερσι (στο Βερολίνο) και το Βρετανικό πέρυσι (για το οποίο συνήθως γίνεται λόγος), φέτος έμαθα πως το ίδιο ισχύει και στο Μόναχο. Όλοι οι μεγάλοι της Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα, κάνανε τα ψώνια τους στην περιοχή.
Σε χάρτη η περιοχή απ' την οποία προέρχονται τα εκθέματα. Και ένα καταπληκτικό σκυλί.
Το παιδί με τη χήνα και ένας φαύνος.
Κεφαλές,
αγάλματα, επιτύμβιες στήλες,
και κομμάτια από αέτωμα. Του Παρθενώνα τα πρόλαβαν οι Άγγλοι έτσι για τη γλυπτοθήκη βολεύτηκαν με το ναό της Αφαίας. Και μιας και οι ναοί ήταν βαμμένοι, παίρνουμε μια ιδέα από το τότε.
Τα αγάλματα, λένε, ήταν ντυμένα. Κι έτσι έχουν ένα δείγμα από το πώς ήταν ο αργαλειός καθώς και περιγραφή
αλλά και ένα ντυμένο άγαλμα.
Αποφθέγματα και κεφαλές σοφών (και όχι μόνο)
όπως επίσης μια κεφαλή Αλεξάνδρου και μια της Αφροδίτης. Μπορεί να λείπουν κάποια κομμάτια, αλλά κι έτσι είναι επιβλητικές.
Και προχωρώντας στις αίθουσες, προχωράμε και στο χρόνο και φτάνουμε στην ρωμαϊκή - ελληνιστική εποχή.
Με αγάλματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων και αξιωματούχων αλλά και ένα εντυπωσιακότατο ψηφιδωτό.
Έξω απ' τη Γλυπτοθήκη υπάρχουν τα προπύλαια (ε; παρντόν, ποιος ήρθε; ναι, ναι, έτσι λέγονται και γράφονται - Propyläen). Δίπλα είναι ο σταθμός του μετρό της Κένινγκσπλατς που στους τοίχους του υπάρχουν φωτογραφίες και μικρογραφίες τόσο από.τη Γλυπτοθήκη όσο και από την απέναντι Αρχαιολογική Συλλογή την οποία θα γνωρίσουμε αύριο!

1 σχόλιο:

  1. Πάντως τώρα που έχουμε ολοκληρώσει και το γύρο των μεγάλων μουσείων, μπορούμε να βγάλουμε και συμπεράσματα. Το νούμερο ένα το δίνω στους Άγγλους. Πήραν ότι έβρισκαν μπροστά τους (Έλγιν) και σε ποσότητα και σε όγκο. Νούμερο δυο, το δίνω στους Γάλλους, πιο εκλεπτυσμένοι (Λούβρο) κάνανε συλλογές πχ από υπέροχες Αφροδίτες και όχι μόνο. Στο τρίτο απονέμεται στους γερμανούς (Βερολίνο) έμαθαν ότι οι άλλοι παίρνουν, έτσι μάζεψαν και αυτοί ότι μπορούσαν και το στόλισαν.
    Η κλεψιά όμως της ζωής μας από αυτούς τους λαούς είναι τραγική, θα μπορούσαν να μείνουν μόνο στο παρελθόν μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή