Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Αρχαιολογική Συλλογή Μονάχου

Όπως έγραφα χτες δίπλα στα Προπύλαια του Μονάχου υπάρχουν η Γλυπτοθήκη και η Αρχαιολογική Συλλογή. Μια ιδέα απ' την πρώτη έδωσα χτες. Εκεί υπάρχουν αγάλματα και άλλα γλυπτά. Στη συλλογή υπάρχουν αγγεία κατά κύριο λόγο και νομίσματα, αν και έχει και μερικά γλυπτά (σε αντίγραφα). Ξεκινάω την παρουσίαση με έναν κύλικα (έτσι δεν λέγεται;) με τον Διόνυσο σε πλοίο που φωτογραφία του υπάρχει και στο σταθμό του μετρό. Τον είδε η Μαρία και ξετρελάθηκε. Και τώρα «τον» φτιάχνει σε ψηφιδωτό.
Δίπλα πάντως από τα κτίρια που στεγάζουν τα δυο αυτά μουσεία υπάρχει η Βυαρική σημαία καθώς και οι σημαίες των (σημερινών βέβαια) κρατών απ' τις οποίες έχουν παρθεί όλ' αυτά: η Ελληνική και η Ιταλική.
Απ' την είσοδο ακόμα τα αγγεία, σε ικανό μέγεθος σε προϊδεάζουν. Υπάρχουν όλων των ειδών, με γραμμικά σχέδια ή συγκεκριμένες παραστάσεις π.χ. απ' την Ιλιάδα, ερυθρόμορφα, μελανόμορφα, λευκόμορφα, για κάθε χρήση.
Εκτός από αγγεία υπάρχουν και άλλα κεραμικά όπως π.χ. αλογάκια
Σχεδόν όλα είναι ολόκληρα, σπάνια κανένα σπασμένο, ξέραν να διαλέγουν τι θα πάρουν.




Υπάρχει ένα τμήμα με θέμα τις δυναμικές γυναίκες της αρχαιότητας (π.χ. Αμαζόνες). Η παράσταση απ' το αγγείο στην είσοδο του τμήματος υπάρχει σε φωτογραφία έξω από το μουσείο.
Σε ένα διάδρομο υπάρχουν περιγραφές πώς φτιάχνονταν τα κεραμικά. Εκτός απ' την περιγραφή όμως υπάρχει και η κατασκευή ενός αγγείου σε διάφορα στάδια, πώς ο πηλός παίρνει σχήμα, πώς ενώνονται τα διάφορα τμήματα, πώς βάφονται και πώς φτάνουμε στο τελικό φινιρισμένο αντικείμενο. Και επίσης και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν γι' αυτή τη δουλειά οι αρχαίοι (αν και παρόμοια χρησιμοποιούνται και σήμερα).
Στο υπόγειο υπάρχει η συλλογή με τα κοσμήματα. Εδώ βρίσκεται ο χρυσός.Σε δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, περιδέραια κλπ.
Κοσμήματα κάθε είδους
καθώς και ένα καταπληκτικό στεφάνι ολόχρυσο, με φύλλα βαλανιδιάς και βελανίδια σε πιστή απομίμηση, παρόμοιο με τα στεφάνια των Μακεδόνων βασιλιάδων που είδα πριν χρόνια στη Βεργίνα κι ένα πανέμορφο περιδέραιο από λάπους λάζουλι.
Εκτός απ' τα χρυσά υπάρχουν και ασημένια, σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης αυτά. Μάλλον πολυτελή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου