Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Λονδίνο - Χάιντ Παρκ Κόρνερ

Το Χάιντ Παρκ (Hyde Park) είναι ένα απ' τα πολλά μεγάλα πάρκα του Λονδίνου. Η μια του άκρη είναι στην Μαρμπλ Αρτς (Marble Arch) που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Στην εκεί περιοχή υπήρχαν δυο εντυπωσιακά γλυπτά: ένα κλασσικό που δείχνει μια κεφαλή αλόγου ενώ το άλλο είναι ένα σχετικά μοντέρνο σύμπλεγμα με ανθρώπους από πλεξιγκλάς!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρει η γωνία του πάρκου που βρίσκεται εκεί, δίπλα στη Μαρμπλ Αρτς: η Speekers' Corner εκεί ισχύει το δίκαιο που επιτρέπει σε έναν ομιλητή να ανέβει σε ένα σκαμνί και να βγάλει λόγο για όποιο θέμα του κατέβει. Μπορεί να κατηγορήσει ακόμα και τη βασίλισσα(!) κάτι αδιανόητο γενικά. Άμα όμως κατέβει απ' το σκαμνί τέλος. δεν δικαιούται να πει τίποτα! Δεν ξέρω τι γίνεται γενικά, αλλά τη μέρα που πήγαμε εμείς, μάλλον λίγο βαρεμένοι ήταν οι δυο ομιλητές. Ο ένας Εβραίος που διάβαζε αποσπάσματα απ' τη γραφή. Γύρω του δυο μισομεθυσμένοι έκαναν διάφορες χορευτικές κινήσεις. Κάποια στιγμή πέρασαν και δυο μουσουλμάνοι με τη χαρακτηριστική ενδυμασία!
Κι αν ο ένας μπορείς να πεις πως ήταν φανατικός πιστός. Ο άλλος; Δεν μπορώ να πω. Πάντως, δεν μίλαγε και πάρα πολύ. Δεν έβρισκε ακροατήριο. Δεν στηνόταν κανένας να τον ακούσει. Αλλά δεν πειράζει, το έθιμο μετράει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου