Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Χάρτες πόλεων

Κάθε φορά που πάω σε μια πόλη, ένα πρόβλημά μου είναι να βρω ένα χάρτη της και να προσανατολιστώ. Πάντα έχω ρίξει μια ματιά εκ των προτέρων από το γκουγκλ-μαπ, αλλά άλλο να το βλέπεις και άλλο να έχεις μαζί σου όταν περπατάς. Σε κάποιες πόλεις λοιπόν, στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου υπάρχει ένας χάρτης με διάφορες διαφημίσεις ένα γύρω. Το πόσο με βολεύει ένας τέτοιος χάρτης δεν λέγεται. Σε κάποιες άλλες πόλεις τα τουριστικά γραφεία πληροφοριών που υπάρχουν δίνουν κάποιον χάρτη, συνήθως δωρεάν (όχι βέβαια στη Γερμανία, στο Μόναχο ένας τέτοιος χάρτης κοστίζει 3€).

Το θέμα είναι πως δεν χρειάζεται να είναι κανένας μεγάλος χάρτης ή με πολλές λεπτομέρειες. Αν έχει τραμ ή μετρό η πόλη, βολεύει εξαιρετικά να είναι σημειωμένες οι γραμμές πάνω του. Κι από κει και πέρα τα βασικότερα και πιο δημοφιλή αξιοθέατα κι είμαστε μια χαρά. Στη Ρώμη ας πούμε είχε στη ρεσεψιόν (παρόλο που  το ξενοδοχείο ήταν ένα μαύρο χάλι). Υπήρχε μια δεσμίδα, βγάλαμε δυο και σημειώναμε πού θα πάμε και πώς. (Βέβαια, θέλαμε και πληροφορίες για λεωφορεία μιας και το τραμ της Ρώμης είναι χειρότερο απ' της Αθήνας σε έκταση κι ευτυχώς, μπορεί το ξενοδοχείο να είχε πολλά προβλήματα αλλά είχαμε ίντερνετ και τα βρίσκαμε).

Στο Παρίσι τέτοιο χάρτη είχε στο ξενοδοχείο από τα Λαφαγέτ, αλλά μας έδωσαν και με τα εισιτήρια από το γραφείο συγκοινωνιών και ήταν πολύ πιο εξυπηρετικός. Αντίθετα σε άλλα μέρη που δεν είχαμε προσπαθούσαμε να προσανατολιστούμε από το μηχανάκι που σε καθοδηγεί πώς να μετακινηθείς, αλλά δεν είναι το ίδιο. Ούτε η κλίμακα βολεύει ούτε το μέγεθος που παρουσιάζει στην οθόνη του. Αλλά απ' τ' ολότελα...

Παράκληση: αν διαβάζει ο υπεύθυνος τουρισμού απ' οποιοδήποτε μέρος, ας το πάρει υπόψη του κι ας φροντίσει να υπάρχει διαθέσιμος παντού ένας τέτοιος, απλός χάρτης. Σίγουρα θα βοηθήσει τον τουρισμό στον τόπο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου