Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Στέλιος Βάσκος

Στέλιος Βάσκος; Ποιος είν' αυτός ο Στέλιος Βάσκος για τον οποίο γίνεται αυτή η έκτακτη ανάρτηση βράδυ Κυριακής; Ο Στέλιος ο Βάσκος είναι α) Τρικκαλινός, β) ποδηλάτης ποδηλατολάτρης και γ) Αεκτζής. Όχι απαραίτητα μ' αυτή τη σειρά, αλλά σίγουρα είναι κι απ' τα τρία. Τι δεν είναι; Δεν είναι νεαρός όπως ίσως περίμενε κανείς (εγώ όταν έμαθα πως είναι πιο μεγάλος από μένα έμεινα άφωνος) και δεν τα πάει καλά με τις δημόσιες σχέσεις. Αυτό το τελευταίο είναι το δικό μου συμπέρασμα. Πού και πώς έμαθα εγώ γι' αυτόν; Την περασμένη Κυριακή, εκεί που καθόμασταν και απολαμβάναμε τους χορούς και τα τραγούδια στην 8η ελληνοβαυαρική ημέρα πολιτισμού κάποιοι μας μοίρασαν φυλλάδια γι' αυτόν και το εγχείρημά του: Να πάρει το ποδήλατό του, να ξεκινήσει απ' τα Τρίκαλα, να 'ρθει στο Μόναχο και να γυρίσει πάλι πίσω. Συνεχόμενα μέσα σε 10 μέρες.

Θεώρησα ενδιαφέρουσα την ιδέα του και την παρακολούθησα απ' το σάιτ του. Δυστυχώς εκεί η ενημέρωση είναι σχετική. Ας πούμε λέει σήμερα ο Στέλιος βρίσκεται στο τάδε μέρος. Και παρακάτω, σήμερα βρίσκεται εκεί. Βλέπετε το ένα σήμερα είναι διαφορετικό από το άλλο σήμερα. Πουθενά μια ημερομηνία. Τέλος πάντων, πράγματι τη Δευτέρα το μεσημέρι ξεκίνησε απ' τα Τρίκαλα. Πέρασε απ' τους Ευζώνους και εγκατέλειψε την Ελλάδα για το πρώτο του ξεκούρασμα. Τρίτη έχει μπει στη Σερβία και μετά από 354(!) χλμ το βράδυ η στάση έξω απ' το Βελιγράδι. Την Τετάρτη φθάνει λίγο πριν τα σύνορα με την Κροατία. Την Πέμπτη πλησιάζει το Ζάγκρεμπ και την Παρασκευή είναι στη Σλοβενία. Μόνο που στη Σλοβενία υπάρχουν δυσκολίες. Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει εκτός απ' τον ποδηλάτη και μια σειρά από αυτοκίνητα υποστήριξης (3;). Και το ποδήλατο κινείται με χαμηλές ταχύτητες, άρα όλη η πομπή πάει αργά. Κι έτσι δεν είναι επιθυμητό να διασχίζει κεντρικούς δρόμους. Αλλά στη Σλοβενία το πράγμα ήταν χάλια. Αποτέλεσμα μια μέρα επιπλέον. Κι αντί να βρίσκεται στο Μόναχο Σάββατο μεσημεράκι πήγε για Κυριακή απόγεμα.
Κι ενώ εγώ παρακολουθώ την πορεία του από το σάιτ, δεν βλέπω κάτι στα τοπικά μέσα. Με το ζόρι χθες υπήρχε μια περίπου ανακοίνωση στον δορυφόρο του Μονάχου. Αναφέρεται λοιπόν πως η άφιξη θα γίνει γύρω στις 6 - 8 το απόγευμα και δίνει και δυο κινητά τηλέφωνα που ανήκουν σε ανθρώπους του προξενείου.
Το πρωί με παίρνει τηλέφωνο η Μαρία (άλλη, όχι η δικιά μου) να πάμε βόλτα στη Στάμπεργκζέε. Δεν πάω μαζί τους για να είμαι στη υποδοχή. Παίρνω και τηλέφωνο, η κυρία που το σηκώνει λέει πως είχε μιλήσει με την ομάδα πριν καμιά ώρα και της είπαν πως θα η άφιξη θα είναι λίγο πριν τις 6. Προσπαθώ  μπας και μάθω κάτι παραπάνω από το ίντερνετ, δεν βρίσκω κάτι, λέω να μην ξανατηλεφωνήσω γιατί θα γίνω και βαρετός και κατά τις πεντέμισι αριβάρω στη Μαρίενπλατζ. Εκεί υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα από Αεκτζήδες. Κάνουμε μια βόλτα που ήθελα μια φωτογραφία και γυρίζοντας βλέπουμε και τον συντονιστή. Τον χαιρετάμε και μαθαίνουμε πως ο αθλητής είχε έρθει ήδη και είχε φύγει! Σοκ. Οι Αεκτζήδες (που απ' ό,τι είπαν ήταν από τα Τρίκαλα και ακολουθούσαν την αποστολή) φωτογραφίζονται στην πλατεία.
Μιλώντας με ανθρώπους που ήταν εκεί από την ομάδα συνοδείας μάθαμε πως έφθασε στη Μαρίενπλατς κατά τις πέντε, χαιρέτησε όποιους ήταν εκεί και έφυγε! Απογοήτευση. Το ότι δεν ήταν σίγουρο το πότε θα φτάσει μιας και όλα γίνονται πάνω σε μια προσπάθεια, είναι αποδεκτό. Για το ότι όμως κανείς απ' την ομάδα του δεν σκέφθηκε να ειδοποιήσει τους ανθρώπους του προξενείου που ήταν σε επαφή μαζί τους, τι να πω. Σίγουρα η υποδοχή δεν ήταν τέτοια που θα μου άρεσε. Μάλλον δεν είχε προπαγανδιστεί στον κόσμο. Όμως είχαν ειδοποιηθεί δημοσιογράφοι (είχαν έρθει ακόμα κι απ' το Ντίσελντορφ), ήρθε η πρόξενος (που όπως έχω ξαναγράψει προσπαθεί και βρίσκει χρόνο για να είναι σε τέτοιες εκδηλώσεις, σ' αντίθεση με τον προκάτοχό της που δεν ανακατευόταν με την πλέμπα) και ο ελληνορθόδοξος πρωτοπρεβύτερος (που αν και έχει πάρει σύνταξη ως παπάς, έχει ακόμα τη θέση και ανακατεύεται έντονα στην κοινότητα) και άλλοι αλλά το αποτέλεσμα ήταν να μείνουμε μόνοι μας.
Το βίντεο το «έκλεψα» από τη σελίδα του (όπως και την φωτογραφία του στην πλατεία). Ελπίζω πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν χρειαστεί θα το αφαιρέσω.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα συνεχίσω να παρακολουθώ την προσπάθειά του τις επόμενες μέρες (έχει την επιστροφή!) και του εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Και μια πρόταση για την ομάδα συνοδείας: αφού υπάρχει εξοπλισμός που καταγράφει το στίγμα του κάθε στιγμή (όπως λέει το βίντεο) γιατί δεν το βάζουνε στο σάιτ να ξέρουμε κι εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου