Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μπάμπεργκ

Όταν είπα πως θα πάω στο Μπάμπεργκ, κι αυτό έγινε μετά από «διαφήμιση» της Μαρίας που μας έλεγε τι ωραίο είναι και πόσο εντυπωσιακό κλπ, είπε κάποια συνάδελφος πως θα πάω στη Βενετία της Γερμανίας. Η ερώτησή που μου ήρθε άμεσα ήταν «Καλά, αν το Μπάμπεργκ είναι η Βενετία της Γερμανίας, το Αμβούργο τι είναι;» Δίκιο είχα, αλλά θα το δούμε παρακάτω. Στην πρώτη φωτογραφία ο σταθμός του Μπάμπεργκ και συνεχίζουμε.

Το Μπάμπεργκ (Bamberg ή Βαμβέργη εξελληνισμένη) είναι μια πόλη 70.000 κατοίκων στη βόρεια Βαυαρία. Για να πάμε χρησιμοποιήσαμε το Μπάγιερν Τίκετ, δηλ. με 29€ για 2 - 5 άτομα (ήταν πριν την αύξηση που λέγαμε χθες, κάπου το Μάρτη). Πήγαμε με τρένο μέχρι τη Νυρεμβέργη κι από κει άλλο τρένο για Μπάμπεργκ. Κι επειδή δεν προλαβαίναμε την ανταπόκριση περιμέναμε ενδιάμεσα και μια ώρα (ρίξαμε και μια ματιά στη Νυρεμβέργη κοντά στο σταθμό). Συνολικά κοντά τέσσερις ώρες να πάμε κι άλλες τόσες να γυρίσουμε.
Με το που βγήκαμε απ' το σταθμό δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πόλη. Μου θύμισε Μάνχαϊμ με τα κόκκινα σπίτια της. Εντυπωσιακά αν τα δεις για πρώτη φορά, αλλά τέτοια είχαμε δει και ξαναδεί.
Η πόλη είναι χτισμένη εκεί που αρχίζει το κανάλι Δούναβη - Μάιν - Ρήνου, αυτό που επιτρέπει σε ένα πλοίο να μπει από τη Μαύρη Θάλασσα και διασχίζοντας τα ποτάμια να βγει στη Βόρεια Θάλασσα.
Δίπλα στο ποτάμι αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές.
Στις σκεπές και στα μπαλκόνια διάφορες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις: π.χ. ζωόμορφα φουρούσια ή αγαλματίδια με το μπρούτζο να γυαλίζει στον ήλιο.
Κτίρια αρχοντικά των προηγούμενων αιώνων και μπροστά μια πλατεία, πρόσφατα διαμορφωμένη και ανανεωμένη που με το που την είδα σκέφτηκα πως ήταν ένα έργο αλά-ελληνικά: φτιάχτηκε γιατί κάποιος εργολάβος έπρεπε να πληρωθεί!!!
Αγάλματα διάφορα, είτε της τυφλής δικαιοσύνης με τη ζυγαριά της είτε άλλα, πιο μοντέρνα!
Καραβάκια κάνουν βόλτα στο ποτάμι (εκτός απ' το κανάλι η πόλη έχει κι ένα ποτάμι να της βρίσκεται), ενώ η μόδα με τα λουκέτα των ερωτευμένων να είναι κρεμασμένα στις γέφυρες έχει έρθει κι εδώ (την είδα να φτάνει και στο Παρίσι, δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα).
Εκτός απ' τα κλασσικά κτίρια ή τα συνηθισμένα, η πόλη διαθέτει και μερικά πολύ μοντέρνα, κυματιστά! Δεν ξέρω ποιος είναι ο αρχιτέκτονας, μου θύμισαν απομίμηση Γκαουντί.
Η πόλη διαθέτει και μια τεράστια πλατεία,
ενώ εντυπωσιακή ήταν η τιμή της μπίρας στην αφίσα: βαρελίσια με 1,50€ τα 0,4 λίτρα! Δυστυχώς ήταν κλειστά και δεν δοκίμασα. Η άλλη φωτογραφία είναι από το πάρκινγκ μπροστά στο σταθμό και λέει «ευχαριστούμε που πληρώσατε για το παρκάρισμα». Περίεργο; Μάλλον.
Μέχρις εδώ η πόλη δεν μου έδειξε κάτι εντυπωσιακό. Ωραία όλ' αυτά, αλλά δεν χαλάλιζα τις τόσες ώρες ταξίδι. Συνέχισα τη βόλτα όμως, και τότε μου αποκαλύφτηκε γιατί το Μπάμπεργκ είναι φημισμένο ως τουριστικός προορισμός. Αλλά αυτά, αύριο πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου