Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μπάμπεργκ, Θρησκευτικό

Όπως έγραφα προχτές στο Μπάμπεργκ είναι καθολικοί. Οι περισσότεροι. Αποτέλεσμα αυτού το ότι υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες. Και τελευταία έχω αρχίσει να μπαίνω σε κάθε εκκλησία που βρίσκω, αρκεί να μην ζητάει να πληρώσω είσοδο (όπως στο Λονδίνο που ήθελαν 15+ λίρες)! Έτσι μπήκα σε αρκετές, αν και υπήρχε και μία (αυτή της φωτογραφίας) που φαινόταν πολύ όμορφη αλλά ήταν αρκετά μακριά από τη διαδρομή μου.

Για σήμερα λοιπόν θα δούμε παραστάσεις από εσωτερικά και εξωτερικά από τις εκκλησίες που μπήκα και τα οποία θεώρησα ενδιαφέροντα, έστω κι αν είναι παρόμοια και συνηθισμένα εδώ, αφού δεν είναι τα συνηθισμένα στις ορθόδοξες απ' τις οποίες έχουμε άμεση εμπειρία.
Και οι εκκλησίες χρειάζονται συντήρηση για να είναι σε καλή κατάσταση. Τι να γίνει λοιπόν. Φτιάχνουμε έναν συνδυασμό από σκαλωσιές αλλά και ελεύθερους χώρους, να μην κλείσουμε...
Εξωτερικά τα πράγματα είναι ευκολότερα. Πάντως, το ότι σε ένα μέρος οι κάτοικοι είναι θρησκευάμενοι φαίνεται εύκολα από τις θρησκευτικές παραστάσεις στους τοίχους. Στις Άλπεις είναι, κυρίως, ζωγραφισμένες αλλού γλυπτά, πάντως τα σπίτια φωνάζουν.
Σ' αυτήν το ιδιαίτερο ήταν η «φάτνη» της. Έβαλα μόνο μια φωτογραφία αν και τράβηξε πάνω από δέκα. Πολλές σκηνές αναπαρίστανται εδώ, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και με μια σύνδεση της μιας σκηνής με την άλλη (αν και φυσικά υπήρχε αλληλουχία).
Εκκλησίες με σοβαρό όγκο, δεν ξέρω αν κάποια ανήκει σε μοναστήρι, έτσι κι αλλιώς οι καθολικοί το συνηθίζουν να έχουν τα μοναστήρια τους μέσα στις πόλεις κι όχι απομονωμένα όπως οι ορθόδοξοι. Οι καθολικοί καλόγεροι μόνο ως αναχωρητές δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω.
Άλλο ένα εσωτερικό με παράσταση μυστικού δείπνου στη φάτνη. Πώς ήταν η άλλη; Καμία σχέση.
Και πάμε και προς το Ντομ, τη μητρόπολη σαν να λέμε.
Σε μια γωνιά παιδάκια παρακολουθούν μάθημα. Δεν ξέρω τι ακριβώς μάθημα ήτανε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως δεν ακουγόταν κιχ. Τόσο που η Μαρία δεν τα πήρε χαμπάρι. Και δεν ήταν και λίγα!
Και για να δικαιολογεί τον τίτλο του ένα Ντομ, πρέπει να έχει και κάποιον όγκο. Όπως εδώ καλή ώρα. Μια σύγκριση της πόρτας με μένα (που μόνο κοντό δεν μπορεί να με πει κανείς με το 1,90 που έχω) είναι αποκαλυπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου