Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Γιορτές και πανηγύρια

Το να έχει γιορτή στο Μόναχο είναι κάτι το συνηθισμένο. Κάθε τρεις και λίγο κάτι θα έχει. Ας πούμε, κάθε χρόνο αυτό τον καιρό υπάρχει το Τόλγουντ  (Tolwood). Ειδικά όμως αυτό το Σαββατοκύριακο υπάρχει και το πρόγραμμα Όπερα για όλους (Oper für alle) από την Όπερα του Μονάχου. Που για να είναι για όλους γίνεται σε ανοιχτούς χώρους. Χθες ας πούμε ήταν έξω από τους πρώην βασιλικούς στάβλους ενώ σήμερα είναι στη Μαξ Βέμπερ Πλατς. Υπήρχε στημένη μια τεράστια σκηνή για την ορχήστρα (με νάιλον από πάνω για την περίπτωση βροχής) και ο κόσμος στην πλατεία.


Καθισμένοι κάτω, οι περισσότεροι σε κουβέρτες πικ νικ αλλά και τελείως στο τσιμέντο (κάτι που συνηθίζεται ειδικά από νέους σε πλατείες) ή στο γρασίδι (απαγορεύονταν οι καρέκλες) με μια παρουσίαση από μια νεανική ορχήστρα για κάνα τέταρτο στην αρχή και μετά βγήκε η κανονική ορχήστρα της όπερας που παρουσίασε Βάγκνερ (σίγουρα είναι λίγο βαρύς για μας τους αμύητους). Το ντύσιμο αρκετών ήταν αυτό που θα φόραγαν αν πήγαιναν στην όπερα σε κλειστό θέατρο: επίσημο δηλαδή, δεν ξέρω πώς κάθισαν αυτοί κάτω.
Απαγορεύεται λέει να φέρεις ποτά, αν και κάποιοι είχαν φέρει το κατιτίς τους. Βασικά, η απαγόρευση ήταν γιατί υπήρχαν στημένα τα σχετικά μαγαζάκια που πουλούσαν φαγητό και ποτό, κυρίως σαμπάνια που συνάδει περισσότερο με την «σοβαρή» μουσική.

Φεύγοντας από κει, είπαμε να κάνουμε μια βόλτα από τη Μαρίενπλατς μιας και θυμήθηκα πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι επίσης η Christopher Street Day (CSD). Ένα φεστιβάλ για την πάλη και την αλληλεγγύη. Την ώρα που περάσαμε τα περισσότερα περίπτερα ήταν κλειστά, αλλά η μουσική ακόμα κράταγε. Παράλληλα σήμερα το πρωί (6 - 10 είπαμε) καιρού επιτρέποντος γίνεται το Κόχερλμπαλ (Köcherlball) ο ετήσιος χορός που γίνεται την τρίτη Κυριακή του Ιούλη (φέτος πέφτει νωρίς, πέρυσι ήταν λίγο αργότερα, κάπου ανάμεσα στις 15 και 21 είναι το κανονικό, 22 με 28 εξ αναβολής αν τα χαλάσει ο καιρός - σύνηθες εδώ να δίνονται διπλές ημερομηνίες σε παρόμοιες περιπτώσεις).

Παράλληλα, γυρίζοντας στο σπίτι είδα πως κάποια γιορτή είχε διοργανώσει κι η BMW (δυο μέρες άκουγα μοτοσυκλέτες να μουγκρίζουν, αν και δεν πήγα να δω, μου έκανε όμως εντύπωση πως νωρίς το μετρό είχε έκτακτα δρομολόγια αλλά και ο κόσμος που περίμενε στις δέκα και κάτι το βράδυ(!).

Χθες εν τω μεταξύ, ήταν προγραμματισμένη και μια γιορτή στο χωριό για τα 40 του χρόνια (από τους Ολυμπιακούς του 72). Αναβλήθηκε, όχι για να μην πέσουν τόσες πολλές μαζί, αλλά γιατί φοβήθηκαν τον καιρό. Που τελικά ήταν μια χαρά. Ούτε στάλα βροχή, παρά τις προβλέψεις.

Α! Ξέχασα. Χθες άρχισε και στο Χίρσγκάρτεν ένα πανηγύρι. Για μια βδομάδα θα είναι, Μαγκταλένενφεστ (Magdalenenfest) λέγεται (έχει να κάνει, μάλλον, με το ότι την άλλη βδομάδα είναι της Μαγδαληνής). Ετήσιο γεγονός κι αυτό, φέτος είναι το 54ο! Εκεί δεν έχει τόσο μουσική, μάλλον εμποροπανήγυρη θα το έλεγα, μαγαζάκια διάφορα και λούνα παρκ έχει!

1 σχόλιο: