Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Κουίζ (ξανά)

Ένα κουίζ και σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βάζω κάτι τέτοιο. Μόνο που το σημερινό έχει μια διαφορά από τα προηγούμενα. Όλες τις άλλες φορές, έμπαινε στην αρχή η ερώτηση και αν η απάντηση δεν δινόταν κατευθείαν την διάβαζε κανείς φτάνοντας στο τέλος της δημοσίευσης. Σήμερα την απάντηση θα την κρατήσω για μερικές μέρες. Αν κάποιος το βρει, το γράφει στα σχόλια. Αν το ξέρει (μιας και δεν είναι κάτι πρωτότυπο) ας μην το φανερώσει, λέω να βάλω την απάντηση το επόμενο Σάββατο. Ξεκινάμε;

Πάνε τρεις φίλοι σε μια ταβέρνα και παραγγέλνουν. Τρώνε, πίνουν και στο τέλος ζητάνε το λογαριασμό. Πάει ο ταβερνιάρης τα βάζει κάτω, κάνει το λογαριασμό του και τους λέει πως πρέπει να πληρώσουν 30€ συνολικά. Βγάζουν οι τρεις από ένα δεκάρικο, το δίνουν και φεύγουν. Ο ταβερνιάρης όμως, που ήταν τίμιος άνθρωπος, ξαναλογαριάζει και διαπιστώνει πως πήρε πολλά. Το τραπέζι κόστιζε μόνο 25€. Βγάζει λοιπόν ένα τάλιρο απ' το ταμείο και το δίνει σ' έναν γκαρσόνη του να τους προλάβει και να τους το επιστρέψει.

Ο γκαρσόνης όμως δεν ήταν το ίδιο τίμιος με τ' αφεντικό του. Σκέφτηκε πονηρά πως οι τρεις δεν ξέραν πως θα τους επέστρεφε λεφτά, άρα όσα και να τους έδινε θα 'ταν φχαριστημένοι. Και πού να μοιράζουν τώρα 5€ στα τρία και να μπλέκουν με ψιλολόγια. Έτσι, όταν τους βρήκε κράτησε ένα δίφραγκο και τους επέστρεψε τα 3€. Και πήρε ο καθένας από ένα πίσω, δηλ. έδωσε μόνο 9€.

Καλά όλ' αυτά, ας πάμε και στην ερώτηση του κουίζ. Όχι, δεν είναι η ερώτηση πού βρίσκεται αυτή η ταβέρνα που τρως και πίνεις με 9€. Ούτε πού θα βρεθεί ο συγκεκριμένος τίμιος και ευσυνείδητος  ταβερνιάρης. Αλλού είναι το θέμα: Οι τρεις έδωσαν από 9€ και όπως είναι γνωστό 3 φορές το 9 μας κάνει 27. Και δυο ευρώ που κράτησε το γκαρσόν σύνολο 29€. Μέχρι τα αρχικά 30€ μας λείπει ένα. Πού χάθηκε αυτό το ένα ευρώ; Προφανώς κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Κάπου υπάρχει λάθος, αφού τα ευρώ δεν εξαφανίζονται έτσι στα καλά καθούμενα, ούτε εμφανίζονται από το μηδέν. Αυτό το λάθος είναι που πρέπει να ανακαλυφθεί.

1 σχόλιο:

  1. «...κάνει 27. Και δυο ευρώ που κράτησε το γκαρσόν σύνολο 29€...»

    Το συνολικό ποσό που πληρώθηκε είναι 25 + 2 = 27 και δεν πρέπει στα 27 να προστεθούν τα 2 του γκαρσόν, συμπεριλαμβάνονται στα 27. Τα 27 αυτά μαζί με 3 ρέστα κάνουν τα 30 αρχικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή