Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Πατατόπιτα

Άλλη μια συνταγή. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για γερμανικό φαγητό, αν και με τα υλικά που έχει πολύ άνετα θα μπορούσε να είναι. Τη βρήκα σε ένα ελληνικό σάιτ από σπόντα και την προσάρμοσα λίγο (μα πολύ λίγο). Μου είχε στείλει η Μαρία μια διεύθυνση με συνταγή για ένα γλυκό. Δεν με ξετρέλανε, αλλά ρίχνοντας μια ματιά σε τι άλλα γλυκά είχε βλέπω τον τίτλο της επόμενης συνταγής που είχε. (πατατόπιτα με μπέικο και ρίγανη). Δεν μου φάνηκε και τόσο γλυκό (και δεν είναι) κι απ' την άλλη η σύνθεση μ' άρεσε. Τη δοκίμασα και μ' άρεσε το αποτέλεσμα. Έτσι την ξαναέφτιαξα μετά από λίγες μέρες και σας την προτείνω και από δω. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά
1 κιλό πατάτες
250 γρ. μπέικον, κομμένες σε καρέ
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψι-λοκομμένα (ή 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη)
300 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυρί κίτρινο της αρεσκείας μας, τριμμένο
2 κουταλάκια βούτυρο ή λάδι για το ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζω τις πατάτες τις κόβω και τις βάζω σε μια κατσαρόλα (ή σε χύτρα). Προσθέτω νερό, να τις καλύπτει περίπου κατά 2 εκ., και αλάτι και τις βράζουμε να μαλακώσουν (ή τις φτιάχνω στον ατμό). Τις βγάζω και τις λιώνω να γίνουν πουρές.
Σοτάρω το μπέικον και το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αδειάζω το μπέικον στο μπολ με τις πατάτες, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, λιγότερο απ’ το μισό τυρί, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι (με προσοχή γιατί το μπέικον και το τυρί είναι ήδη αλμυρά) και ανακατεύω πολύ καλά.
Αδειάζω το μίγμα σε ένα μέτριο λαδωμένο ταψί και το στρώνω να είναι ισόπαχο. Πασπαλίζω με το τυρί και ψήνω για 20 – 25 λεπτά (να γκρατιναριστεί το τυρί) σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου