Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Οδοντιατρικά

Όσο βρίσκομαι στη Γερμανία, χρειάστηκα και οδοντιατρικές υπηρεσίες. Και είδα: Πώς είναι στην Ελλάδα; Καμία σχέση. Όχι από τους οδοντογιατρούς καθαυτούς, που μικρές διαφορές έχουν, κι αυτές ως προς το χώρο, αλλά σχετικά με την παροχή απ' τον ασφαλιστικό φορέα. Οι οδοντογιατροί εδώ (όπως και άλλες ιατρικές ειδικότητες) διαθέτουν δυο αίθουσες, δυο καρέκλες, δυο τροχούς κλπ εργαλεία. Κι οι ασθενείς μπαίνουν παράλληλα. Σου κάνει μια αναισθητική, μέχρι σε πιάσει και να μουδιάσεις πάει στον διπλανό. Γραμμή παραγωγής (και σ' αυτόν τον τομέα). Κατά τα άλλα τι να αλλάξει;

Την πρώτη φορά που πήγα ήταν πριν δυο χρόνια, το καλοκαίρι του 2010. Ένα δόντι που με πονούσε κάτι καιρούς. Μια μ' έπιανε, μια μ' άφηνε. Στην Ελλάδα η Μάρω, η οντογιατρίνα μου, προσπαθούσε να το κολλήσει κάπως να του δώσει μια παράταση ζωής. Βλέπετε, δεν ήταν ένα οποιοδήποτε δόντι. Ήταν ένας τραπεζίτης που λειτουργούσε σαν βάση για μια γέφυρα. Το 1999 είχα βγάλει ένα δόντι αριστερά πάνω και έβαλα ψεύτικο. Όμως η βάση κάπου είχε μια τρυπούλα αλλά δεν έπαιρνε σφράγισμα. Και το 2010 πια ήταν για βγάλσιμο αφού είχε αρχίσει και να κουνιέται. Πάω, δίνω την κάρτα του εδώ ασφαλιστικού φορέα, το βλέπει η εδώ οδοντογιατρίνα, διαπιστώνει πως θέλει βγάλσιμο, μου ορίζει ραντεβού μετά από κάποιες μέρες, πάω και μου το βγάζει (κι αυτό αλλά και το άλλο, απ' την άλλη μεριά της γέφυρας. Το κούνημα του είχε καταστρέψει τις ρίζες).

Στην Ελλάδα για παροχές υγείας έχουμε ασφάλιση του δημοσίου (ΟΠΑΔ). Για όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες χρειάζεται να σε δει ο γιατρός σου, να πας στον επόπτη οδοντίατρο να εγκρίνει την γνωμάτευση του γιατρού, να πας να σου κάνει τη θεραπεία (σφράγισμα, βγάλσιμο ή ό,τι άλλο) να πληρώσεις, να ξαναπάς στον επόπτη να δει πως πράγματι έγινε η δουλειά που είχε εγκρίνει και μετά να πας να υποβάλλεις τα σχετικά δικαιολογητικά στην υπηρεσία του ΟΠΑΔ που κάποια στιγμή θα σου επιστρέψει το 75% των χρημάτων, όχι που έδωσες, αλλά αυτά που θεωρεί πως έπρεπε να δώσεις (εκτός κι αν η απόδειξή σου λέει λιγότερα). Το άκρον άωτον της δυσπιστίας δηλαδή και προς τον ασφαλισμένο και προς το γιατρό. Μερικές φορές, κατ' οικονομίαν ο επόπτης, αν πας κατόπιν εορτής μπορεί να στο θεωρήσει και για τα δύο, αλλά είναι παράνομος! Ακόμα και για το βγάλσιμο που δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις ένα δόντι δυο φορές και φαίνεται αν το έβγαλες τώρα ή είναι παλιό. Και το πράγμα δυσκολεύει μιας και είναι στη μέση και η απόσταση από τον τόπο διαμονής μέχρι το γραφείο του επόπτη και του ΟΠΑΔ (που δεν είναι πάντα στο ίδιο μέρος). Αλλ' αυτά τα έχω αναφέρει ξανά.

Εδώ δεν έχει τέτοια. Όπως έχω γράψει, υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΟΠΑΔ και ΑΟΚ οπότε με το που ερχόμαστε υποβάλουμε τα σχετικά χαρτιά που έχουμε πάρει απ' την Ελλάδα και μας δίνεται μια κάρτα ασφαλισμένου της ΑΟΚ, που μας εξομοιώνει πλήρως με τους δικούς της ασφαλισμένους ως προς τις παροχές υγείας (υποτίθεται στα πλαίσια αμοιβαιότητας!!! - άστο καλύτερα). Μ' αυτή την κάρτα λοιπόν, πήγα έβγαλα τα δόντια που χρειαζόταν και ξεμπέρδεψα μια χαρά. Μου είπε τότε η γιατρίνα πως έπρεπε να περάσει κάποιος καιρός να θρέψουν τα ούλα μου για να δούμε τι θα γίνει μετά για συμπλήρωμα στα δόντια που λείπουν. Η ίδια δεν ασχολείται μου είχε πει με οδοντοπροσθετική, θα έπρεπε να βρω κάποιον ειδικό και οι δυνατότητες ήταν ή κάτι σαν μάσκα, ή εμφυτεύματα.

Πέρασε αρκετός καιρός, το σκεφτόμουνα μιας και το στόμα μου έμενε κενό, αλλά δεν έδινα σημασία. Μέχρι το χειμώνα που μια μέρα μου έμεινε στο χέρι μια κορώνα που είχα απ' την άλλη μεριά, κάτω, σε ένα απονευρωμένο δόντι. Δεν χρειάζεται να πω πως τα 'παιξα γιατί νόμιζα πως αυτή δεν μπορεί να ξαναμπεί κι από κει και πέρα μια τρύπα αριστερά, άλλη μια δεξιά, μάσημα γιοκ. Εν τω μεταξύ, τότε που είχα βγάλει τα δόντια και το συζήταγα με την Παναγιώτα μου λέει για δεν πας στον ξάδερφό μου που είναι στο Άουγκσμπουργκ. Μου 'δωσε τότε τηλέφωνα και τέτοια κι έτσι τώρα που τον χρειάστηκα πήγα σ' αυτόν. Ο οποίος μου έβαλε την κορώνα στη θέση της στο πι και φι (ούτε που το φανταζόμουνα). Οπότε τον ρωτάω τι γίνεται με τ' άλλα, μου λέει να βεβαιωθεί με την ΑΟΚ και να μου πει. Κι από έναν έλεγχο που έκανε βγήκε πως ακόμα ένα δόντι που με ενοχλούσε έπρεπε να φύγει κι αυτό. Στέλνει λοιπόν μια έκθεση τι χρειάζεται, λέει η ΑΟΚ τι πληρώνει αυτή (470€) και τα υπόλοιπα (820€) δικά μου.

Αφού είχαμε την απάντηση της ΑΟΚ ξεκινήσαμε. Βασικά τα ραντεβού κανονίζονταν Πέμπτη μεσημέρι που εγώ ήμουνα στο σχολείο στο Άουγκσμπουργκ οπότε τελειώνοντας πέρναγα και για τις οδοντιατρικές παρεμβάσεις (μέτρα, κόντρα μέτρα, κάποια προσωρινά ή σε ενδιάμεσα βήματα κατασκευής) και τώρα εδώ και δυο μήνες τέσσερα επιπλέον δόντια προστέθηκαν στο στόμα μου. Με την ΑΟΚ δεν ασχολήθηκα εγώ προσωπικά καθόλου. Μου έβγαλε ο γιατρός το λογαριασμό, τον πλήρωσα και τέλος.

2 σχόλια:

  1. Εμφυτεύματα τόσο φθηνά και με συμμετοχή της Αοκ ,Γιάννη απίστευτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μάλλον δεν το έγραψα σωστά. Υπήρχαν διάφορες σκέψεις στην αρχή. Όμως τελικά δεν προχώρησα σε εμφυτεύματα. Τα φοβήθηκα. Δεν ξέρω γιατί.
      Συμμετοχή λοιπόν της ΑΟΚ ναι (και δεν ξέρω αν εξαρτάται το ύψος της απ' το είδος της προσθήκης). Αλλά το κόστος δεν είναι για εμφυτεύματα. «Γέφυρα» είναι με 3 δόντια αριστερά και ένα δεξιά.

      Διαγραφή