Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Ζβίμπελκούχεν (Zwiebelkuchen)

Ακόμα ένα γερμανικό φαγητό σήμερα. Το ζβίμπελκούχεν που είναι μια τάρτα κρεμμυδιών. Ανήκει στα αρμυρά βέβαια, έχουμε συνηθίσει τη λέξη τάρτα για γλυκά, αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Το δοκίμασα κάποιες φορές, μ' άρεσε, έψαξα για συνταγή και βρήκα αρκετές, αλλά στην πραγματοποίηση έκανα μια σύνθεση με βάση και τις δικές μου εμπειρίες (και γούστα). Δοκιμάστε το.
Υλικά
Για τη βάση
150 γρ. βούτυρο
300 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
1 αυγό
1/3 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύδι
Για τη γέμιση
800 γρ. κρεμμύδια κομμένο σε ροδέλες
200 γρ. μπέικον καπνιστό
μανιτάρια προαιρετικά
1 φλιτζάνι ξινή κρέμα + ½ φλιτζάνι γλυκιά κρέμα ή αντίστοιχη ποσότητα γιαούρτι
2 αυγά
150 γρ. τυρί τριμμένο (γκούντα ή μοτσα-ρέλα)
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μοσχοκάρυδο ή κίμινο
Εκτέλεση
Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, τα ζυμώνω καλά, απλώνω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί 30 εκατοστών και τη συμπιέζω πολύ καλά έτσι ώστε στην άκρη να φτιαχτεί ένα λεπτό και ψηλό χείλος. Βάζω τη βάση στο ψυγείο για μισή ώρα.
Κόβω το μπέικον σε κυβάκια, το τηγανίζω σε ένα μεγάλο τηγάνι και το βγάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω τώρα τα κρεμμύδια στο τηγάνι, ενδεχομένως με ένα κομμάτι βουτύρου (ή λάδι), εάν το μπέικον δεν έχει αφήσει αρκετό λίπος. Σοτάρω το κρεμμύδι (και τα μανιτάρια) με το καπάκι κλειστό για περίπου 15’, μέχρι να ξανθύνει. Βάζω και τα κρεμμύδια στο μπολ και αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο. Ζεσταίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσθέτω στο μπολ την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί και τα μπαχαρικά και ανακατεύω με ένα πιρούνι. Απλώνω το μείγμα στην κρύα βάση που έφτιαξα και βάζω το ταψάκι στο φούρνο (Προσοχή: αν το ταψάκι είναι γυάλινο, όχι κατευθείαν απ’ το ψυγείο στο φούρνο). Ψήνω περίπου 30’. Τρώγεται φρέσκο και ζεστό, συνοδευόμενο με κόκκινο κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου