Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Πορτοκαλόπιτα

Τις προηγούμενες μέρες γιόρταζε η Μαρία κι είπαμε να φτιάξουμε ένα γλυκό και να μην πάρουμε από τα έτοιμα, όπως κάναμε άλλες χρονιές. Και διαλέξαμε μια πορτοκαλόπιτα: ένα ιδιαίτερο γλυκό που παρά το όνομά του δεν έχει πορτοκάλια παρά μόνο λίγο ξύσμα. Την πρωτοδοκιμάσαμε στον Άγιο Γεώργιο, εξ' από τη Λιβαδειά κάποιο Πάσχα πριν μερικά χρόνια και μας άρεσε. Τη θυμήθηκα κι είπα να την παρουσιάσω σήμερα.

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστα
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (και 0%)
4 αυγά
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1-2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερό (ή 2 νερό + 1 χυμό πορτοκαλιού)
2 ποτήρια ζάχαρη
φλούδα από δυο πορτοκάλια
ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπώ ελαφρά τα αυγά με το σύρμα, προσθέτω το γιαούρτι να διαλυθεί καλά και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φύλλα και συνεχίζω να χτυπώ. Κόβω τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σαν χυλός τσαλακώνω τα κομμένα φύλλα σαν να τσαλακώνω χαρτί και τα ρίχνω στο μείγμα. Βάζω το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνω σε μέτριο (180º C) προθερμασμένο φούρνο για 30’ (μέχρι να ροδίσει).
Έχω εν τω μεταξύ βράσει και δέσει το σιρόπι (να θυμίζει λάδι). Βγάζω από μέσα τη φλούδα (γιατί αν μείνει πολύ ώρα θα πικρίσει) και το αφήνω να κρυώσει. Όταν ψηθεί το γλυκό, το χαράζω και ρίχνω το χλιαρό προς κρύο σιρόπι.
Συνοδεύεται αν θέλει κάποιος με σαντιγί κι ακόμα καλύτερα με παγωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου