Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ισοκράτης

Ο Ισοκράτης ήταν ρήτορας που έζησε στην εποχή της ακμής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Σ' αυτόν αποδίδεται από κάποιους και μια ρήση πως η δημοκρατία αυτοκαταστρέφεται από την ελευθερία των πολιτών, που μου την έχουν στείλει πολλοί φίλοι με μέιλ ενώ κοσμεί και τοίχους σχολείων, γραφείων κλπ. Δεν θα ασχοληθώ μ' αυτό το θέμα, μια αναζήτηση στο Γκουγκλ λέει πολλά, ειδικά αν συνδυαστεί με τη λέξη Σαραντάκος, μιας και ο τελευταίος έχει ασχοληθεί κάμποσες φορές με το θέμα τόσο στο παλιό του σάιτ όσο και στο μπλογκ του (και μάλιστα επανειλημμένα), στο οποίο μπλογκ παραπέμπει ο διπλανός σύνδεσμος (από τους λίγους που έχω), ο «Περί λέξεων». Θ' ασχοληθώ μ' έναν άλλον Ισοκράτη, πάλι απ' τους διπλανούς συνδέσμους.

Βλέπετε, το όνομα αυτό διάλεξε το 2004 το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ) για το σάιτ που ανέλαβε να στήσει της τότε «Ειδικής Γραμματείας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης» της γνωστής και ως ΔΙΠΟΔΕ (αφού η ειδική γραμματεία έγινε διεύθυνση, και υπάρχει και ένα ομώνυμο ινστιτούτο που κάνει το σχεδιασμό) αυτής δηλαδή που έχει στην ευθύνη της την επίβλεψη των σχολείων και ό,τι άλλο έχει σχέση με την (σχεδιασμένη και ελεγχόμενη από την Ελλάδα) διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό (και το λέω έτσι, γιατί αν σε κάποιο μέρος, γίνονται μαθήματα χωρίς την παρέμβαση της Ελλάδας, αυτά προφανώς και δεν είναι ευθύνη της ΔΙΠΟΔΕ). Στα πλαίσια των ενοποιήσεων που έγιναν στο υπουργείο παιδείας τον τελευταίο χρόνο κάτω από τη σκέπη του ΙΤΥ (που τώρα πήρε το όνομα «Διόφαντος») μπήκαν όλοι οι οργανισμοί που είχε (π.χ. ο ΟΕΔΒ που έβγαζε τα βιβλία) ενώ έπαψε να έχει υπό την εποπτεία του τον Ισοκράτη που πέρασε απ' ευθείας κάτω από τη σκέπη του υπουργείου.

Παρένθεση. Ο Διόφαντος δεν αρκέστηκε στο να τυπώσει τα βιβλία όπως ήταν αλλάζοντας μόνο το όνομα και το λογότυπο αυτού που ήταν υπεύθυνος για την έκδοση (να βγάλει την κουκουβάγια του ΟΕΔΒ και να βάλει τα δικά του). Οι αρμόδιοι σκέφτηκαν πως χρειαζόταν να περάσουν από ένα γενικότερο ρετουσάρισμα τα εξώφυλλα. Έτσι πληρώθηκαν κάποιοι γραφίστες (φαντάζομαι) και τα βιβλία απέκτησαν καινούρια εξώφυλλα, ομοιόμορφα γκρίζα που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά κατά τη γνώμη μου, αλλά το θέμα δεν είναι η δική μου αισθητική. Το θέμα είναι πως απ' τη μια φωνάζουνε για λιτότητα, περικοπές κλπ κι απ' την άλλη σπαταλάνε άγνωστο πόσα για εξώφυλλα. Κι αυτό τη στιγμή που, στο Λύκειο τουλάχιστον, τα βιβλία θα πρέπει να αλλάξουν γενικότερα στα πλαίσια του νέου Λυκείου που εξαγγέλλεται. Κλείνει η παρένθεση.

Το υπουργείο όπως έχω ξαναγράψει άλλαξε όνομα, αλλά ξέχασαν να το αλλάξουν στο σάιτ, ποιος νοιάζεται για τέτοια. Έτσι κι αλλιώς το σάιτ έχει χάσει τον ρόλο του. Κάποτε, όταν θέλαμε να μάθουμε κάτι, όλοι εμείς που είτε ήμασταν αποσπασμένοι είτε περιμέναμε την απόσπαση πηγαίναμε σ' αυτή τη διεύθυνση όπου δημοσιευόταν η κάθε είδηση. Τώρα, βγήκε η προκήρυξη για τις νέες αποσπάσεις την Παρασκευή και μέχρι τώρα που γράφω δεν έχει δημοσιευθεί εκεί τίποτα.

Το σάιτ ήταν σχετικά κλειστό, έπρεπε να έχεις κάνει εγγραφή σ' αυτό για να το παρακολουθήσεις, αλλά η εγγραφή αυτή δεν σήμαινε και πολλά. Στην αρχή το παρακολουθούσα σαν επισκέπτης και αργότερα που τα ενδιαφέροντα ανέβαιναν γράφτηκα σ' αυτό τον Απρίλη του 2009. Εκτός από την τρέχουσα ειδησεογραφία, τα εγγεγραμμένα μέλη είχαν ένα άλλο πλεονέκτημα: Μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα φόρουμ. Κι αυτό το φόρουμ ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ζωντανό. Βέβαια μπορεί κάποιοι να έβριζαν (ανώνυμα ή μάλλον ψευδώνυμα) και να χάλαγαν κάπως τη συζήτηση απ' την άλλη όμως είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε απ' τους παλιότερους.

Υπήρχαν κάποιες μορφές εκείνη την εποχή που μας βοήθησαν πολύ στο ξεκίνημά μας όπως ο Μακεδόνας (αποσπασμένος στην Αμερική, έμεινε εκεί 4 χρόνια και έφτασε τις 645 δημοσιεύσεις), ο Μάκης (αποσπασμένος στη Γερμανία, 6 χρόνια, 1132 δημοσιεύσεις!, αρκετές χρόνια μετά αφού είχε φύγει, διαφωτιστικότατος, κάποια στιγμή έφτιαξε το σάιτ «Αποσπασμένος στο Εξωτερικό» που αναφέρεται δίπλα),ο Παπαλυρίκ (δάσκαλος και μουσικός, 5 χρόνια Αίγυπτο, 385 δημοσιεύσεις), ο Εμσαλδί (με 873 δημοσιεύσεις), ο Πέρρος, ο Όμορφος, ο Αλμωπός, ο Τζοννομ, η επαναστάτρια ΤζιΑρ και δεν ξέρω πόσους να θυμηθώ. Σ' αυτό το φόρουμ κι η δική μου συμμετοχή δεν ήταν μικρή. Σ' ανταπόδοση της βοήθειας που πήρα προσπάθησα κι εγώ απ' τη μεριά μου να βοηθήσω. Έγραψα 815 φορές. Η τελευταία την τελευταία μου μέρα απόσπασης, στις 31 Ιουλίου. Είπα πως ο Τζιμάλλος δεν θα ξαναγράψει και δεν ξαναέγραψα, έμπαινα καμιά φορά και διάβαζα στα κλεφτά με άλλο όνομα.

Γράφω σε παρελθόντα χρόνο μιας και το φόρουμ αυτό είναι πια παρελθόν. Οι νέοι υπεύθυνοι κλείδωσαν τις συζητήσεις όλες και ουσιαστικά διέκοψαν ακόμα και τη δυνατότητα να δεις τα παλιά (μπορείς να το κάνεις μόνο πατώντας στην κλειδαριά). Πρόσχημα το ότι κάποιοι έγραψαν σχόλια (ανώνυμα ως συνήθως) κατηγορώντας τους συντονιστές Βερολίνου και Ντίσελντορφ για οικονομικά σκάνδαλα (ή δεν ήταν ο συντονιστής αλλά κάποιος διευθυντής στο δεύτερο, δεν θυμάμαι). Έσβησαν τα σχετικά σχόλια ως υβριστικά, αλλά δεν περιορίστηκαν σ' αυτό. Έκοψαν τη δυνατότητα να γράψει ο οποιοσδήποτε! Γιατί κάποιος να μπαίνει και να διαβάζει τι γράφεται και να το σβήνει αν είναι υβριστικό (που τα συγκεκριμένα υβριστικά δεν ήταν, το να λες πως κάποιος έφαγε λεφτά ή πως υπάρχει κακοδιοίκηση αυτό δεν νομίζω πως είναι ύβρις, αν και καλό θα ήταν τέτοια πράγματα να λέγονται δημόσια και επώνυμα); Ποιο απλό η διακοπή της δυνατότητας συζήτησης.

5 σχόλια:

  1. "..και τα βιβλία απέκτησαν καινούρια εξώφυλλα,..."
    Αφού έκαναν τον κόπο, θα μπορούσαν στους τίτλους των βιβλίων που προορίζονται για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, να προσθέσουν και την διευκρίνηση "ΑΝΕΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ"!
    Οσο για τον Ισοκράτη, προτείνω τον διαχειριστή του για υπεύθυνο τύπου ή έστω πρόεδρο του ΕΣΡ. Μόλις ένα μέσο, κατηγορήσει/βρίσει κάποιον επώνυμο, να απαγορεύσει (αυτός ο δημοκράτης) "άπαξ και δια παντός" την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει ο συγκεκριμένος χρήστης το παρακάνε κ το λέω αυτο χωρίς να ξέρω αν ειχε δίκιο αλλα το να κλείσεις όλο το φόρουμ παραείναι δραστικό μέτρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα φόρουμ για να διατηρείται χρειάζεται έλεγχο γιατί πάντοτε μπορούν να συμμετάσχουν διάφορα τρολ ή κακοπροαίρετοι, που θέλουν να πουν τον πόνο τους ή να βρίσουν καλυμμένοι από κάποια ανωνυμία. Έτσι πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος που θα διαβάζει κάθε μέρα όλα όσα γράφονται και να παρεμβαίνει όταν παραστεί ανάγκη. Τον ρόλο αυτόν στον παλιό Ισοκράτη τον κρατούσε η Δώρα η Νούσια. Με το πέρασμα στο υπουργείο, δεν χρεώθηκε κανένας. Στα πλαίσια των περικοπών, όταν γινόταν από κάποιον παράπονα, βρισκόταν ένας που έσβηνε το σχόλιο. Όμως, μιας και δεν ήταν δουλειά κανενός, η πιο εύκολη λύση ήταν να σταματήσει να υπάρχει το φόρουμ.

      Το κακό είναι πως ουσιαστικά η ύπαρξη του Ισοκράτη σήμερα, δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ενημέρωση δεν παρέχει για τα τρέχοντα (τελευταία ανακοίνωση από το Γενάρη. Τα επιμίσθια που αναφέρει είναι από το 2003! Από τότε έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις μειώσεις. Για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού η αναφορά είναι από το 2006. Από τότε έχουν κλείσει πάρα πολλά (και κυρίως τα τμήματα γλώσσας). Λινκ που δεν οδηγούν πουθενά (εδώ ακόμα και στην προμετωπίδα υπάρχει το «δια βίου μάθησης» που έχει απαλειφθεί απ' τον τίτλο του υπουργείου). Άρα; Το μόνο που μένει είναι και το τυπικό κλείσιμο της σελίδας, να μην πιάνει χώρο ή τουλάχιστον να μπει ένα μπανεράκι που να προειδοποιεί πως μόνο μπαγιάτικες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς.

      Διαγραφή
  3. Γιάννη, γεια σου!!! Υπάρχει τρόπος να ξαναβρούμε κάτι από εκείνο το φόρουμ που σχολιάζαμε τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νίκο.
      Μπορεί ό,τι σβιέται να χάνεται, όμως υπάρχουν κάποια εργαλεία που αποθηκεύουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τακτικά ένα στιγμιότυπο από τα διάφορα σάιτ. Ένα τέτοιο το https://web.archive.org (βρίσκεις πολλά που δεν υπάρχουν πια κι όχι μόνο ιστοσελίδες). Μ' αφορμή την ερώτησή σου έριξα μια ματιά
      και κάτι βρήκα.
      Εκεί είναι η εικόνα της πρώτης σελίδας στο τέλος του Γενάρη του 2012 και τα σχετικά λινκ. Δυστυχώς όμως στο φόρουμ (τις Συζητήσεις όπως το αναφέρει) ήθελε σύνδεση με λογαριασμό και κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι αποθηκευμένο (χώρια που ποιος θυμάται τους τότε κωδικούς του).

      Διαγραφή