Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ρώμη Θρησκευτική

Η Ρώμη, είναι η έδρα της καθολικής εκκλησίας της οποίας ο αρχηγός (ο πάπας δηλαδή) βρίσκεται σ' αυτήν αιώνες τώρα (με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα που μετακόμισε στην Αβινιόν). Μπορεί σήμερα να λέμε πως έδρα είναι το Βατικανό, αλλά κι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι της Ρώμης. Έτσι, η πόλη έχει πολλές πολλές εκκλησίες. Ήδη στα προηγούμενα είδαμε μερικές από σπόντα (ας πούμε τις δυο στην πιάτσα ντελ Πόπολο, αλλά και κάνα δυο ακόμα που εμφανίστηκαν στις φωτογραφίες της πόλης κι ας μην σχολιάστηκαν). Κι ο ναός του Αγίου Πέτρου (του Βατικανού) έχει μπει κι αυτός στα προηγούμενα, αλλά λόγω της σπουδαιότητάς του ξαναμπαίνει. Αλλά σε νυχτερινή βερσιόν! Πάντως σήμερα θα δούμε δυο ακόμα, από έξω κι από μέσα. Κι όχι οποιεσδήποτε. Εκκλησίες με ιστορία.

Ιστορία πολλών χρόνων. Μιας και η παραπάνω, είναι θεμελιωμένη από τον (Μ.) Κωνσταντίνο. Βέβαια, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι «μόνο» 500 χρόνων, αφού έχει ανακαινιστεί και αποκατασταθεί. Πρόκειται για τον Άγιο Ιωάννη του Λατεράνο. Αυτή είναι η έδρα του Πάπα ως επισκόπου Ρώμης. Το Βατικανό είναι η έδρα της καθολικής εκκλησίας. Μπέρδεμα; Ίσως. Το κομμάτι δεξιά στο κτίριο είναι η κατοικία του πάπα, που βέβαια έχει κάτι χρόνια να βρεθεί κατά κει, αφού μένει στο Βατικανό! Ούτε για επίσκεψη!
Όμως, μπορεί ζωντανός ο πάπας να μην περνάει από κει, αλλά πεθαμένος... Εδώ είναι θαμμένοι κάμποσοι πάπες.
Το εσωτερικό είναι επιβλητικότατο. Τεράστια εκκλησία (καλά, να μην συγκρίνουμε με τον Άγιο Πέτρο), και στολισμένη κάργα.
Ο χρυσός που υπάρχει εδώ είναι με τη σέσουλα. Αλλά και η νωπογραφίες στους τοίχους
αλλά και τα αγάλματα που υπάρχουν είναι εντυπωσιακά.
Ψηφιδωτό στην κόγχη του Ιερού αλλά και ένα από τα παρεκκλήσια που υπάρχουν δίπλα του. Ο χρυσός κι εδώ κυριαρχεί.
Το μανουάλι για τα κεριά. Ηλεκτρικά βέβαια. Ρίχνεις κέρμα, ανάβει ένα φωτάκι. Ρίξαμε. Βρείτε ποιο άναψε!
Βέβαια, όπως σε κάθε καθωσπρέπει καθολική εκκλησία, μπορείς να εξομολογηθείς. Και μιας κι εδώ συρρέει κόσμος από κάθε γωνιά της γης, προσφέρεται σέρβις (εξομολόγηση δηλαδή) σε πολλές γλώσσες. Διαλέγεις και παίρνεις. Ένα εξομολογητήριο έχει ένα παπά μέσα και δυο θέσεις απ' έξω. Μπαίνεις και περιμένεις. Για να ξέρεις αν λειτουργεί το συγκεκριμένο, ελέγχεις το κόκκινο φωτάκι από πάνω. Αλλά εκτός από την σωτηρία της ψυχής υπάρχουν κι άλλες πιο γήινες ανάγκες. Έτσι υπάρχει κι ένα μουσείο μέσα. Που η είσοδος είναι με εισιτήριο (ενώ στην εκκλησία είναι δωρεάν, όπως και σε πολλές άλλες στην Ιταλία).
Άλλο ένα παρεκκλήσιο μέσα στον Σαν Τζοβάνι. Αλλά τι είν' αυτό στον τοίχο; Πώς ανοίγει έτσι. Μα για να δώσει πρόσβαση στις τουαλέτες. Ευρηματικό;
Η άλλη εκκλησία που μπήκαμε ήταν η Σάντα Μαρία στο Τραστεβέρε. Το Τραστεβέρε είναι μια γραφική συνοικία της Ρώμης με πολύ βραδινή κίνηση. Ενώ ας πούμε οι ώρες που πληρώνεις για πάρκινγκ στους περισσότερους δρόμους είναι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Εδώ, μετά τις 6 όχι μόνο δεν είναι τσάμπα, αλλά αντίθετα είναι ακριβότερα απ' ότι τη μέρα! Κι αυτή είναι μια απ' τις πιο παλιές εκκλησίες της πόλης (απ' το 340 χρονολογείται, αν όχι και παλιότερα).
Εντυπωσιακό κι εδώ το εσωτερικό, είχαμε την ατυχία να μπούμε αργά κι ήταν κάπως σκοτεινά. Έτσι δεν προσφερόταν για φωτογράφιση. Το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά, για 3' με μισό ευρουλάκι. Μπορεί να μην πληρώσαμε είσοδο, αλλά αν θέλαμε φως υπήρχε το σχετικό μηχανάκι! Ευτυχώς.
Ο φωτισμός πάντως μας αποζημίωσε. Διότι κι αυτή είναι πλήρως διακοσμημένη (και χρυσωμένη).

Ολοκληρώσαμε και για σήμερα. Αλλά υπάρχει και συνέχεια με άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου