Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η δική μου Γερμανία

Η γνωστή Ντόιτσε Βέλε (Deutsche Welle), κάνει αυτή την εποχή αφιέρωμα με τον παραπάνω τίτλο όπου μετανάστες από διάφορες χώρες (ξένοι!) περιγράφουν την εμπειρία τους από τη χώρα. Ή όπως λέει και στη σελίδα:
«Γκασταρμπάιτερ, πολιτικός εξόριστος, πρόσφυγας πολέμου, εποχικός εργαζόμενος ή φοιτητής: οι λόγοι για τους οποίους έρχονται στη Γερμανία άνθρωποι από την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί. Κάντε κλικ σε κάθε χώρα για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της μετανάστευσης. Γνωρίστε ανθρώπους που βρήκαν στη Γερμανία τη νέα τους πατρίδα.»

Την Ντόιτσε Βέλε την χαρακτήρισα γνωστή γιατί ακόμα ακούω στ' αυτιά μου το σήμα της εκείνη την παλιά εποχή επί δικτατορίας «Εδώ η Ντόιτσε Βέλε από την Κολονία. Ακούτε τη φωνή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία». Οι εκπομπές της στην ελληνική γλώσσα ήταν μια αχτίδα ελπίδας που έφτανε στα ραδιόφωνά μας μέσα απ' τα βραχέα κύματα. Στις 9 νομίζω στην αρχή, στις δέκα παρά είκοσι το βράδυ αργότερα, για να μην πέφτει μαζί με την αντίστοιχη του Μπι Μπι Σι. Η εκπομπή στην ελληνική γλώσσα σταμάτησε πριν κάμποσα χρόνια, άλλαξαν τα δεδομένα βλέπετε, αλλά με το ίντερνετ υπάρχει ακόμα ειδησιογραφία στα ελληνικά και μέχρι πρόσφατα ένα ηχογραφημένο δελτίο ειδήσεων (που το μετέδιδε και ο Σκάι κάθε μεσημέρι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου