Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Θέσεις εργασίας

Πολλοί με ρωτάνε για το αν υπάρχουν δουλειές στη Γερμανία. Η απάντηση είναι πως υπάρχουν πολλές των 400€. Μέχρι αυτό το ποσό δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές (ούτε ο εργοδότης). Έτσι, πολλές δουλειές σπάνε σε μερική απασχόληση με αυτό το όριο αμοιβής. Σε πόσες ώρες αντιστοιχεί αυτό; Είναι σχετικό, ανάλογα τη συμφωνία. Θεωρητικά υπάρχει κατώτατο ωρομίσθιο (γύρω στα 8€ αν δεν κάνω λάθος), αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα τηρηθεί. Δεν είναι πατέντα μόνο των Ελλήνων εργοδοτών άλλα να γράφει το χαρτί και άλλο να ισχύει στην πραγματικότητα.

Πάντως, υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένο δυναμικό. Για πτυχιούχους δηλαδή. Η Γερμανία δεν επενδύει στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση. Σπρώχνει τα παιδιά στην παραγωγή από μικρά (γιατί τι άλλο σημαίνει το να χαρακτηρίζεις ένα δεκάχρονο παιδί κατάλληλο μόνο για τεχνική εκπαίδευση - κατάρτιση μόνο για επάγγελμα και χωρίς προοπτική σπουδών ενώ κάποιο άλλο να του επιτρέπεις να ακολουθεί δρόμο που πιθανά κάποια στιγμή να οδηγήσει και σε σπουδές). Και όταν και όπου χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό κάνει εισαγωγή έτοιμου δυναμικού από άλλες χώρες. Όπως λέει και το σάιτ της Ντόιτσε Βέλε που έγραφα προχτές «Για εξειδικευμένους
 Το 2015 η Γερμανία θα έχει έλλειψη ενός εκατομμυρίου εξειδικευμένων εργαζομένων. Για να φρενάρει αυτή την τάση και να προσελκύσει ξένους ακαδημαϊκούς και εξειδικευμένους, η Γερμανία προχώρησε σε χαλάρωση των σχετικών όρων. Γιατροί από την Αλβανία, μηχανολόγοι από την Τουρκία, Σέρβοι ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής – η Blue Card τους καλωσορίζει.» Μπορεί η Ελλάδα να μην αναφέρεται, αλλά αυτό γιατί θεωρείται δεδομένη λόγω ΕΕ.

Αλλά προσοχή: Μόνο για συγκεκριμένες ειδικότητες (και για όσους ξέρουν γερμανικά, που δεν το αναφέρει).

2 σχόλια:

  1. Αυτός ο σύνδεσμος περιέχει πολλές κενές θέσεις εργασίας: http://www.exportadvicers.com/jobs/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την περίπτωση που ενδιαφέρει κάποιον, να βάλω την παραπάνω διεύθυνση ως υπερσύνδεση. Έχει θέσεις κυρίως για ΗΠΑ και ΗΒ κι όχι για Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή