Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αψίδα του Θριάμβου

Η Αψίδα του Θριάμβου (Arc de triomphe de l'Étoile) είναι άλλο ένα γνωστό παρισινό αξιοθέατο. Παρόμοιες αψίδες υπάρχουν σε πολλά μέρη. Π.χ. στη Ρώμη παραπάνω από μία! Ακόμα και η γνωστή Καμάρα της Θεσσαλονίκης, τέτοιο πράγμα είναι. Αλλά αυτές λέγονται γενικά Θριαμβικές Αψίδες ενώ όταν λέμε Αψίδα του Θριάμβου ο νους μας πάει σ' αυτήν, στο Παρίσι. Που σε αντίθεση με τις υπόλοιπες είναι πολύ καινούρια. Ξεκίνησε να χτίζεται μόλις το 1806 από τον Ναπολέοντα, αλλά μιας και οι νίκες του κράτησαν για λίγο, τα έργα σταμάτησαν και συνεχίστηκαν αργότερα ακόμα. Ολοκληρώθηκε το 1836 και φιλοξενεί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη του Παρισιού. Βρίσκεται στην πλατεία Ντε Γκολ (ή Ετουάλ = αστέρι από τις 12 τεράστιου πλάτους λεωφόρους που ξεκινάνε - ή φτάνουνε - σ' αυτήν με πρώτη και καλύτερη τη λεωφόρο των Ηλυσίων - βλέπε στο τέλος).

Λεπτομέρειες από τις δυο πλευρές της Αψίδας.
Στην Αψίδα από κάτω και λίγο μπροστά βρίσκεται και ο Άγνωστος Στρατιώτης του Παρισιού. Μια πλάκα τον σκεπάζει με μια φωτιά αερίου καίει στη μια μεριά. Στην πλάκα γράφει πως εκεί βρίσκεται θαμμένος ένας Γάλλος στρατιώτης του Α' παγκοσμίου πολέμου που πέθανε για τη Γαλλία.
Το πάνω μέρος της Αψίδας. Στις πλευρές γραμμένα ονόματα πεδίων δόξας της Γαλλίας. Στην άλλη φωτογραφία η λεωφόρος των Ηλυσίων. Αυτό που φαίνεται στο πολύ βάθος είναι το μουσείο του Λούβρου, ενώ λίγο πιο μπροστά ο Οβελίσκος.
Η Αψίδα το βραδάκι, από την άλλη πλευρά. Στο βάθος ο πύργος του Άιφελ κι από πάνω του το φεγγάρι!
Άλλη μια νυχτερινή λήψη, λίγο πιο μετά. Κι απέναντι η πρεσβεία του Κατάρ και μπροστά έκθαμβα πλήθη που θαυμάζουν την Αψίδα. Πώς γίνεται κι εκεί μαζεύεται τόσος κόσμος ενώ από την άλλη δεν υπάρχει τίποτα; Καθόλου τυχαία. Καθώς βγαίνεις από το μετρό, οι πινακίδες σε καθοδηγούν να βγεις απ' αυτήν την έξοδο για να δεις την Αψίδα. Ενώ απ' τις υπόλοιπες τίποτα. Κι έτσι οι τουρίστες στριμώχνονται να μπαινοβγούν από κει ενώ στις άλλες είναι χαλαρά.
Κι ενώ ετοίμαζα τα διάφορα κομμάτια του Παρισιού μου έρχεται με μέιλ μια παρουσίαση με φωτογραφίες διαφόρων περιοχών της Γαλλίας από αερόστατο. Ανάμεσα σ' αυτές η παραπάνω του Ετουάλ και της Αψίδας του Θριάμβου (και που μάλλον κάποιον κινητήρα αεροπλάνου βλέπω δεξιά) και μια του Σεν Μαλό. Εξαιρετικά εντυπωσιακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου