Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΠΝΠ

Δεν προλαβαίνω τις εξελίξεις. Δεν πρόλαβα να γράψω προχτές και την ίδια μέρα υπογράφτηκε καινούρια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ - και δημοσιεύτηκε στις 5/12). Η οποία τροποποιεί την προηγούμενη που υπογράφτηκε στις 19/11 και τροποποιούσε τον νόμο με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ΙΙΙ που ψηφίστηκε άρον άρον στις 7/11. Δηλαδή κάθε 12 μέρες τροποποιούνται οι αποφάσεις. Μα είναι δυνατόν; Πώς το έμαθα; Όχι, δεν παρακολουθώ κάθε μέρα τι νόμος βγαίνει. Άλλη είναι η ιστορία, τελείως άσχετη.

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται ν' αλλάξουν σχολείο κάνουμε αιτήσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αυτό γίνεται μέχρι 30/11 κάθε χρόνου. Μόνο που για να ξεκινήσει η διαδικασία εκδίδεται εγκύκλιος από το υπουργείο σε εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει. Φέτος, η σχετική εγκύκλιος δεν εκδόθηκε ακόμα. Άρα, αφού δεν κάναμε αιτήσεις δεν δικαιούται κανείς εκπαιδευτικός να μετακινηθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (οι αποσπάσεις είναι άλλη ιστορία). Γιατί δεν βγήκε η εγκύκλιος; Σύμφωνα με πληροφορίες (όχι με κάποια ενημέρωση από το υπουργείο αλλά από συνδικαλιστές) αυτό έγινε επειδή υπάρχει πρόθεση να αλλάξει κάτι σχετικά με το ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση. Κι επειδή για να γίνει πρέπει να ψηφιστεί νόμος, περιμένουμε, αυτό θα γίνει εντός των ημερών και οι αιτήσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προχθές λοιπόν, διαβάζω πως υπογράφτηκε καινούρια ΠΝΠ που έχει και θέματα του υπουργείου παιδείας. Και τι διαβάζω; Όλες οι ρυθμίσεις (16 τον αριθμό) είναι του στιλ: «Στο στοιχείο γ) της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Θ.3 της παραγράφου Θ του ν. 4093/2012, όπως αυτό τροποποιήθηκε από την ΠΝΠ 19.11.2012 προστίθεται στην αρχή της πρότασης η φράση «για τα νομικά πρόσωπα, εκτός των Ν.Π.Δ.Δ.,».» (αυτή είναι η 8). Ο ν. 4093 είναι αυτός του μνημονίου. Τροποποιήσεις και μόνο των πρόσφατων. Το θέμα των μεταθέσεων δεν είναι επείγον. ΘΑ.

Πλήρης μελέτη και γνώση του τι πρέπει να γίνει. Να όπως και με το φορολογικό. Που κι αυτό (όπως και το μνημόνιο) ολημερίς το κλειδώνουνε το βράδυ ξεκλειδώνει όπως γράφει χτες κι ο Νίκος (χρόνια του πολλά) Σαραντάκος. Κι όταν οι ειδήσεις λένε πως κλειδώνει το τάδε, αυτά που ανακοινώνεται πως περιλαμβάνονται είναι φοβερά και τρομερά. Κι όταν την άλλη μέρα είναι ξεκλείδωτα και ξανασυζητούνται είναι γιατί αυτά τα φοβερά παίρνονται πίσω για να μπουν άλλα που είναι λιγότερο φοβερά ή είναι για άλλους. Και πάει λέγοντας. Μάλλον όλα γίνονται για να μετρήσουν αντιδράσεις.

Α! Παρεμπιπτόντως. Άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του αποτελέσματος (του μέσου όρου) για την Α' τάξη λυκείου. Τι λέει η υπουργική απόφαση οδηγία (κι αυτό θα νομοθετηθεί); «Ο Γενικός Μέσος Όρος προκύπτει από τη διαίρεση του αθροίσματος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μη κλαδικών μαθημάτων και των γινομένων των βαθμών ετήσιας επίδοσης των κλαδικών μαθημάτων πολλαπλασιαζόμενων επί το πλήθος των κλάδων του μαθήματος, διά του πλήθους των μη κλαδικών μαθημάτων και των κλάδων των μαθημάτων». Το σχόλιό μου σε κάποιον συνάδελφο που μου το έστειλε; Να το επαναλάβω κι εδώ. «Δεν κατάλαβες δηλαδή ακόμα; Εγώ το διάβασα τρεις – τέσσερις φορές και το κατάλαβα. Αλλά γιατί να σκας; Ο Έπαφος θα μάθει ακριβώς τι χρειάζεται και στην επόμενη ενημέρωση θα το έχει». Έστιν ουν Έπαφος, η εταιρία που έχει αναλάβει τη μηχανογραφική υποστήριξη των λυκείων. Τελικά, για να το μεταφράσω, αυτό που κάνει είναι να παντρεύει την λειτουργία του χωρισμού ή μάλλον της ενοποίησης κάποιων μαθημάτων σε κλάδους και την αλλαγή της βαρύτητας του κάθε μαθήματος. Μάλλον δεν τα πήγα και πολύ καλά, αλλά δυστυχώς δεν είναι εύκολο.

2 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες (όλα με πληροφορίες γίνονται...) το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδεία που θα ρυθμίζει διάφορα θέματα όπως αυτό των μεταθέσεων αλλά και των μετεγγραφών φοιτητών ΘΑ κατατεθεί από Δευτέρα. Πότε θα το επεξεργαστεί η αρμόδια επιτροπή και πότε θα μπει σε ψήφιση στη Βουλή και πότε θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ για να ισχύσει; Από τον καινούριο χρόνο (μεσολαβούν κι οι διακοπές της βουλής για τις γιορτές). Έτσι προβλέπεται οι αιτήσεις να πάνε μέχρι τέλος Γενάρη (και βλέπουμε).

    Αλήθεια, γιατί δεν ξεκινάνε τη διαδικασία αιτήσεων έτσι όπως ΘΑ ισχύσει αφού αφενός μεν το έχουν ξανακάνει να βγάλουν εγκύκλιο που να καλεί να γίνουν εργασίες ενόψει του νόμου που θα ψηφιστεί και αφετέρου ο νόμος θα μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ και να περιλαμβάνει και τις αιτήσεις που έγιναν φέτος. Γιατί όταν θα μπουν στο σύστημα οι χιλιάδες αιτήσεις, μέχρι να ξεκαθαριστούνε, να οργανωθούνε κλπ προφανώς δεν θα προλάβουν να βγουν τα αποτελέσματα μέχρι τον Απρίλη όπως ορίζεται (όσο μικρός και αν είναι ο αριθμός αυτών που θα πάρουν τελικά μετάθεση) και κατά συνέπεια όλη η διαδικασία θα πάει ακόμα και μετά τον Ιούνη (μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων απ' την κεντρική διοίκηση που είναι από περιοχή σε περιοχή) ακολουθεί άλλη διαδικασία για τις τοποθετήσεις σε σχολεία που γίνεται σε επίπεδο νομού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε τελικά στη βουλή προχθές Παρασκευή 7/12. Κι όπως το πρόβλεπα παραπάνω, η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής είναι στις 13/12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή