Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Νύμφενμπουργκ

Για το Νύμφενμπουργκ έχω γράψει; Ναι; Ε, και; Για μένα είναι ένα θέμα ατέλειωτο. Έχω πάει πάρα πολλές φορές, κάθε φορά βγάζω και καινούριες φωτογραφίες, κάθε φορά εντυπωσιάζομαι. Έτσι είπα να σας φιλέψω με μερικές ανοιξιάτικες αυτή τη φορά. Είναι από δυο διαφορετικές επισκέψεις, άλλες πιο νωρίς (αρχές Μάρτη)  κι άλλες πιο αργά (Μαγιάτικες). Ο ουρανός ξεγελάει. Τα γκρίζα σύννεφα είναι το Μάη!

Ανανεωμένο το παλάτι, συντηρημένο και βαμμένο, πάντα επιβλητικό
και πάντα ένας προορισμός για πολλούς. Είναι μια βόλτα (με το πόδι, εννοείται) που συνηθίζεται.
Τα χρυσά φανάρια έχουν μπει στις θέσεις τους, φρεσκοβαμμένα κι αυτά, γυαλιστερά κι εντυπωσιακά.
Τα πουλιά το απολαμβάνουν κι αυτά μιας και όταν υπάρχει κόσμος ένα γύρω πάντα κάτι επιπλέον θα τσιμπήσουνε πατά τις απαγορεύσεις για τάισμα!
Ο κήπος με τ' αγάλματα στη μια φωτογραφία καλυμμένα ακόμα για προστασία από τον πάγο ενώ στην άλλη έχουν φύγει τα κλουβιά τους κι έχουν φυτευτεί τα παρτέρια με λουλούδια.
Το παλάτι από την πλευρά του κήπου. Η απόσταση θα είναι κάνα χιλιόμετρο κι ακόμα είμαστε στα μισά και βγάλε.
Τον κήπο στολίζουν διάφορα κτίσματα, όπως ο Μονόπτερος. Ένα είδος απομίμηση αρχαιοελληνικού ναού που έχει σουξέ.
Ή το μπάντεμπουργκ, το μικρό παλάτι για ένα ξεκούρασμα μετά το μπάνιο.
Το συντριβάνι του καταρράκτη κλειστό το χειμώνα κι η λιμνούλες μισοπαγωμένες ακόμα, παρόλο που οι χαμηλές θερμοκρασίες ήταν παρελθόν. Το νερό αργεί να μεταβάλει θερμοκρασία (έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα λένε οι φυσικοί).
Αρκετά απ' τα γλυπτά έχουν καθαριστεί και γυαλιστεί κι έχουν αναδειχτεί πραγματικά οι παραστάσεις τους.
Τα πολύχρωμα λουλούδια μ' αρέσουν, σ' αντίθεση με τους μενεξεδιούς πανσέδες. Ίσως και σ' αυτούς που τους βάλανε δεν αρέσουν τόσο, γι' αυτό κι είναι εγκαταλειμμένοι. Μπα. Δεν είν' αυτό. Απλά στη Βαυαρία δεν συνηθίζεται να ποτίζουν. Κι έτσι, όταν αργεί να βρέξει, τα λουλούδια μαραίνονται. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα τα ξηλώσουν αυτά και θα μπουν καινούρια. Έτσι θα ανανεωθεί και η όψη τους. Λεφτά υπάρχουν εξάλλου.
Τελειώσαμε για σήμερα. Κλείσαμε. Άντε δυο φωτογραφίες ακόμα. Η μια με κύκνους που έχουν κυρτώσει τα φτερά τους κι η άλλη με τον τηλεοπτικό πύργο του Μονάχου, αυτόν που είναι δίπλα στο σπίτι που μένω. Φαίνεται από πολλές μεριές, από το παλάτι του Νύμφενμπουργκ δεν θα φαινόταν που είναι και κοντά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου