Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Μπίρα, Μάρκες

Θα μιλήσουμε για μάρκες μπίρας. Στη Γερμανία βέβαια, αλλά και πάλι όχι όλη, αφού συνολικά πρέπει να κυκλοφορούν πάνω από 1300 μάρκες, χώρια τις παραγωγές αποκλειστικά για την κατανάλωση της μπιραρίας. Θα περιοριστούμε στη Βαυαρία αλλά και πάλι όχι όλη. Την Άνω Βαυαρία, εκεί που ανήκει το Μόναχο. Δηλ. θα μιλήσουμε για το ποιες είναι οι μάρκες που κυκλοφορούν στο Μόναχο, είτε είναι τοπικές, είτε που βρίσκονται γενικότερα. Γενικά, πάντως, είναι λίγο - πολύ κοινές σ' ολόκληρη την Άνω Βαυαρία (δηλ. απ' το Μόναχο μέχρι τα νότια σύνορα στις Άλπεις, το άνω έχει να κάνει ότι είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο κι όχι σε σχέση με το χάρτη που πολλές φορές νομίζουν κάποιοι φίλοι).

Καταρχάς πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό: άλλες μάρκες κυκλοφορούν στις μπιραρίες της πόλης (οι τοπικές, σπάνια να δεις κάποια από άλλη περιοχή) και άλλες στα σουπερμάρκετ. Στις μπιραρίες λοιπόν, τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει η Χόφμπροϋ (Hofbräu - που είναι κρατιδιακή επιχείρηση, το όνομα συναντάται και σε άλλες πόλεις, μόνο που εκεί προστίθεται και το όνομα της πόλης, ας πούμε Στουτγκάρντερ Χόφμπροϋ). Ακολουθεί η Παουλάνα (Paulaner - κομμάτι πια ενός διεθνούς ομίλου το 49,9% του οποίου ανήκει στην Ολλανδική Χάινεκεν) ενώ μεγάλη κατανάλωση σε μπουκάλια βλέπω από την Αουγκουστίνα (Augustiner), μια απ' τις παλιότερες μάρκες. Η γνωστή, ως όνομα, στην Ελλάδα Λέβενμπρόι (Löwenbräu) έχει σχετικά μικρή παρουσία ενώ η Σπάτεν (Spaten) και η Φραντσισκάνα (Franziskaner) είναι θυγατρικές της (και όλες ανήκουν λέει σε βέλγικο όμιλο). Δεν ξέρω γιατί διατηρούν ακόμα το όνομα, ειδικά της Σπάτεν - η Φραντσισκάνα είναι άλλη περίπτωση, έχει παράδοση στη βάις και μόνο βάις βγάζει (η παρασκευή μπίρας έχει παράδοση στα μοναστήρια, κι η Φραντσισκάνα έχει την καταγωγή της στα μοναστήρια των Φραγκισκανών μοναχών), και δεν μετράει στην εξάδα (βλέπε φωτογραφία αρχής). Επίσης είναι η Χάκερ-Πσορ (Hacker Pschorr) μια συμπαθητική παρουσία με αρκετά διαφορετικά είδη, θυγατρική πια της Παουλάνα κι αυτή (όπως φαίνεται απ' το όνομα, πρόκειται για μια ετικέτα που κάποτε ξεκίνησε σαν δύο και στη πορεία συγχωνεύτηκαν).

Αυτές είναι οι ετικέτες που βγαίνουν στην πόλη του Μονάχου, αυτές που συμμετέχουν στο Οκτόμπερφεστ και δικαιούνται να έχουν το σηματάκι με το μοναχό, το σήμα της πόλης δηλαδή.  Όμως, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και κάποιες ακόμα. Ας πούμε σε χωριά πολύ κοντά στο Μόναχο είναι η Έρντινγκα (Erdinger - το όνομα του χωριού), που ειδικεύεται και αυτή στη βάις, η Άιινγκερ (Ayinger - πάλι το όνομα του χωριού) αλλά και η Βάι(χ)ενστεφάν(Weihenstephan). Αυτή είναι ειδική περίπτωση γιατί είναι κρατιδιακή (κι αυτή!!!) αλλά δεν είναι μόνο η μπίρα που βγάζει. Είναι και βούτυρα, γάλατα κλπ γαλακτοκομικά. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση στο Φράιζινγκ (Freising, ένα χωριό κοντά στο αεροδρόμιο), με εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων τα οποία και έχουν λόγο στην παραγωγή. Πρόκειται για την παλιότερη μάρκα μπίρας στον κόσμο, από το 1040 μετράει!

Λίγο πιο έξω από το Μόναχο τώρα είναι η  Κένιγκ Λούντβιχ (König Ludwig) η οποία σερβίρεται και σε μαγαζιά περιφερειακά στο Μόναχο αλλά και κυκλοφορεί πολύ σε μπουκάλια, μια μάρκα που μ' αρέσει αρκετά, ειδικά η σκούρα της. Επίσης η Χέρτσογκλιχ Μπαγιέρισες (Herzoglich Bayerisches) στην περιοχή της Τένγκερζεε, που με σήμα της ΗΒ μοιάζει πολύ με της Χόφμπροϋ. Αυτή είναι κύρια στη συγκεκριμένη περιοχή και λίγο εμφανίζεται πιο έξω. Το ίδιο και η Άλκγοϊερ (Allgäuer Brauhaus) που είναι απ' τα νοτιοδυτικά, στην περιοχή που βρίσκεται το Νόισβανστάιν (αλλά εκεί κυκλοφορεί η Κένιγκ Λούντβιχ - το έχει το όνομα!!!)
Οι υπόλοιπες μάρκες που κυκλοφορούν στα καταστήματα (σε μπουκάλια) είναι οι μεγάλες μάρκες, αυτές που έχουνε τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία γενικά, άρα και εδώ. Ας πούμε η Βάρστέινα (Warsteiner 4η στη γενική κατάταξη), η Κρόμμπαχερ (Krombacher) και λιγότερο η Έτινγερ (Oettinger κανονικά θα ήταν Öttinger αλλά για να συμβαδίζει με το γενικό λατινικό αλφάβητο γράφει το Ö ως Oe στον τίτλο της, συνηθίζεται γενικά σε διάφορες περιπτώσεις για συμβατότητα, για να μην εμφανίζονται καλικατζαράκια στην περίπτωση που υπάρξει ηλεκτρονική αναπαραγωγή) που είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιεία της Γερμανίας. Επίσης η Μπεκ'ς (Beck's) και η Μπίτμπουργκερ (Bitburger) που κυρίως κυκλοφορούν σε κουτάκια ή βαρελάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου