Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Πινακίδες Αυτοκινήτων

Στο παραπάνω αυτοκίνητο το ενδιαφέρον δεν μου το κίνησε η πινακίδα του, αλλά τα χριστιανικά του σύμβολα: το ψάρι δεξιά (και στην Ελλάδα κυκλοφορεί αλλά γράφει μέσα ΙΧΘΥΣ), το D της Γερμανίας  αριστερά είναι τροποποιημένο να παραπέμπει στα θεία, στο πίσω τζάμι γραμμένο ένα σχετικό σλόγκαν και κάτω απ' την πινακίδα κάτι σαν σάιτ (ουδεμία σχέση).
Τις πρώτες γερμανικές πινακίδες που είδα στη ζωή μου ήταν σε αυτοκίνητο που είχε έρθει στο χωριό στις αρχές της 10ετίας του 70. Το είχε φέρει κάποιος που είχε πάρε - δώσε με το Κογκό και έφερε αυτοκίνητο απ' έξω. Οι πινακίδες αυτές που ήταν οβάλ σχήματος, σήμερα δεν χρησιμοποιούνται πια (αν και νομίζω πως ήταν ειδικά για αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στο εξωτερικό!), όπως δεν χρησιμοποιούνται και αυτές που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα κι ήταν με σκέτους αριθμούς. Οι σημερινές πινακίδες είναι προσαρμοσμένες στα ευρωπαϊκά δεδομένα, υπάρχουν και κάποιες πιο παλιές που κυκλοφορούν ακόμα και δεν έχουν τη γαλάζια λωρίδα στην άκρη, αλλά είναι ελάχιστες (σ' αντίθεση με την Ελλάδα που είναι πάμπολλες).

Οι πινακίδες αποτελούνται από τέσσερα τμήματα: Στ' αριστερά η γαλάζια λωρίδα με τα δώδεκα αστέρια σε κύκλο της Ευρωπαϊκής ένωσης κι από κάτω το γράμμα D της χώρας. Αυτό είναι κοινό για όλες τις χώρες, αν και κάποιες δεν το έχουν υιοθετήσει (Μ. Βρετανία αν δεν κάνω λάθος). Είναι μια ακόμα διαφωνία στους κόλπους της ΕΕ που παραπέμπεται στις καλένδες. Δεν έχει βλέπετε άμεσο κέρδος η εφαρμογή της. Στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2005 αν θυμάμαι καλά. Κάποιες χώρες που ήθελαν να γίνουν μέλη της ΕΕ το ξεκίνησαν πριν ακόμα απ' την επίσημη είσοδό τους σ' αυτήν με τα αστέρια να αντικαθίστανται από τη σημαία της χώρας (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία αλλά και Σερβία!).
Το επόμενο κομμάτι, το λευκό έχει αριστερά το γράμμα ή τα γράμματα της περιοχής (αντίστοιχο του νομού περίπου) στην οποία είναι ταξινομημένο το αυτοκίνητο. Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα κάθε περιοχή έχει ένα ή δυο ή τρία γράμματα τα οποία την αντιπροσωπεύουν και προέρχονται από το όνομα της πόλης που είναι η πρωτεύουσά της. Για παράδειγμα Μ για το Μόναχο, Α για το Άουγκσμπουργκ (που σε έναν χάρτη σήμερα το είδα να αναφέρεται σε παλιότερες εποχές ως Αυγούστα), ΗΗ για το Αμβούργο (το πρώτο Η είναι από το Χανσεατικό χαρακτηρισμό) Η για το Ανόβερο, DΑΗ για το Ντάχαου (όπως είναι σωστά τονισμένο) και πάει λέγοντας. Στα σάιτ που αναφέρω στο τέλος μπορεί κάποιος να βρει η κάθε πόλη ποια γράμματα έχει ή αν ξέρει έναν συνδυασμό σε ποια περιοχή ανήκει. Και στην Ελλάδα όταν είχε ξεκινήσει το σημερινό σύστημα με τα 3 γράμματα στις πινακίδες τα δύο πρώτα είχαν κάποια σχέση με την πόλη (το τρίτο είναι γράμματα από το αλφάβητο) αλλά επειδή θέλαμε ντε και καλά 3 κι επειδή θέλαμε τα γράμματα να είναι κοινά στο Ελληνικό και το Λατινικό κι επειδή οι πινακίδες θα έπρεπε να έχουν μέχρι 4 ψηφία κι επειδή δεν ξέρω γω τι άλλο, κάπου έχουν χαθεί (καλά, η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη δεν το απόκτησαν ποτέ, δεν έφτανε για τόσους).
Πάμε παρακάτω. Δίπλα στο ή στα γράμματα της περιοχής είναι κάτι σαν σφραγίδα με το σήμα - θυρεό του κρατιδίου (ομοσπονδία είπαμε για) και γύρω γύρω γραμμένη την περιοχή. Από πάνω μπαίνει η σήμανση του ΚΤΕΟ. Τα χρώματα και το είδος της είναι ίδια όπως και στην Ελλάδα (π.χ. γι' αυτά που έχουν ελεγχθεί το 2010 και πήραν έγκριση κυκλοφορίας μέχρι το 12 είναι πράσινη ενώ για όσα έχουν έγκριση μέχρι το 11, όπως στη φωτογραφία, ροζ).
Πάμε στο επόμενο τμήμα που αποτελείται από τα εξής δύο: 1 - 2 γράμματα και 1 - 4 νούμερα. Το ιδιαίτερο για την περιοχή αυτή της πινακίδας είναι ότι με την καταβολή 10€ μπορείς να επιλέξεις εσύ ποια γράμματα και ποια νούμερα θέλεις. Συνήθως επιλέγονται γράμματα που να θυμίζουν κάτι. Π.χ. το όνομα ή το επώνυμο ή τα όνομα των παιδιών ή του άλλου ημίσεος και πάει λέγοντας. Για αριθμούς διαλέγουν κάποιοι π.χ. κάποια σημαδιακή ημερομηνία αλλά ο φίλος μου ο Γιώργος, ως μαθηματικός που είναι, διάλεξε να είναι ένας πρώτος αριθμός τέτοιος ώστε κλπ. Υπάρχουν κάποια γράμματα που είναι δεσμευμένα (π.χ για κρατικές υπηρεσίες - που συνδυάζονται ίσως και με συγκεκριμένους αριθμούς) αλλά και γράμματα (ή μάλλον συνδυασμοί) απαγορευμένοι (π.χ. NS που διαβάζεται ΝαΖι και θυμίζει οικεία κακά).

Αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση είναι η KFZ από το σάιτ της οποίας μπορεί κανείς να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Επίσης πολλές πληροφορίες έχει (όπως θα περίμενε κανένας) και η γερμανική Βικιπαίδεια και μάλιστα εις τριπλούν: στην πρώτη αναφορά με έναν καλό χάρτη που δείχνει που βγαίνει τι και στην δεύτερη με αρκετά παραδείγματα ώστε να μπορεί να καταλάβει κάποιος τι γίνεται ακόμα κι αν δεν ξέρει Γερμανικά! Στην τρίτη υπάρχει ανάλυση για το κάθε (πρώτο) συνδυασμό γραμμάτων: τι λέει σήμερα και πώς χρησιμοποιούταν παλιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου