Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Σποτάκια MVG

Το Μόναχο έχει σαν σήμα της πόλης ένα καλογεράκι, το Μύνχνερ Κιντλ (Münchner Kindl). Βλέπετε η λέξη Μόναχο συνδέεται με τους μοναχούς, τους καλόγερους, αφού εκεί που είναι σήμερα το Μόναχο υπήρχε ένα μοναστήρι και φτιάχτηκε μια πόλη γύρω του, στα 1158 λέει, θυμάμαι που το 2010 γιορτάστηκαν τα 852 χρόνια από την ίδρυση του Μονάχου (και μετά δεν υπήρξε άλλη πιο στρογγυλή επέτειος). Έτσι λοιπόν, το καλογεράκι με την κίτρινη ζώνη (και γύρ' απ' την κουκούλα), εμφανίζεται στο σήμα της πόλης, στο Οκτόμπερφεστ κι όπου αλλού θέλουν να δηλώσουν πως κάτι αναφέρεται στο Μόναχο.

Τις συγκοινωνίες του Μονάχου και της γύρω περιοχής τις συντονίζει η MVG (διαβάζεται εμ-φάου-γκε, είναι γερμανικά, όχι αγγλικά). Υπάρχουν και κάποιες άλλες εταιρίες κάτ' απ' αυτήν, η DB π.χ. οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι που λειτουργούν τον προαστιακό συμμετέχουν κι αυτοί στην MVG (που είναι θυγατρική της ηλεκτρικής εταιρίας (αντίστοιχης της ΔΕΗ) του Μονάχου! Εν πάση περιπτώσει, τέτοια πράγματα είναι συνηθισμένα στη Γερμανία κι αυτό που μου έκανε εντύπωση και κάνω όλες αυτές τις αναφορές είναι πως η MVG προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους επιβάτες στη σωστή συμπεριφορά στα ΜΜΜ. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί αφίσες αλλά και ενδιαφέροντα σποτάκια με κινούμενα σχέδια που προβάλλονται στον ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων χρόνων αφίξεων μ' ένα καλογεράκι να υποδεικνύει ποιος είναι ο σωστός τρόπος..

Υπάρχουν μερικές τέτοιες δεκάδες σποτ, από μια καλημέρα ή καληνύχτα μέχρι συμβουλές για το πώς στεκόμαστε τη στάση ή στις σκάλες. Όποιος θέλει περισσότερα μπορεί να τα δει στο γιουτιούμπ που τα έχει ανεβάσει η εταιρία, εγώ διάλεξα ένα που έχει να κάνει και με το πώς το λεωφορείο θα είναι πραγματικά προσβάσιμο για αυτούς που δυσκολεύονται στην επιβίβαση (καρότσια, γέροι κλπ) που λέγαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου