Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Χιόνια στο Μόναχο

Πριν κάνα μήνα και κάτι έπεσε χιόνι στο Μόναχο. Μέχρις εδώ τίποτα το περίεργο. Όταν ήμουν εκεί, την πρώτη χρονιά χιόνι είδαμε γύρω στις 10 Οκτώβρη και βλέπαμε τακτικά μέχρι τον Μάρτη. Και μούχε κάνει εντύπωση πως το χιόνι δεν ψήλωνε καθόλου παρόλο που χιόνιζε κάθε τρεις και λίγο. Κι ενώ η θερμοκρασία ήταν κάτω απ' το μηδέν συνέχεια (αυτό που λέγεται ολικός παγετός) πάλι το χιόνι έλιωνε. Την εποχή εκείνη σχολίαζα (και εντυπωσιαζόμουνα) απ' το πόσο άμεσα και αποτελεσματικά γινόταν ο εκχιονισμός. Μάλιστα, πολλές φορές όταν έπεφταν στην Ελλάδα χιόνια και κοβόταν στα δυο (ή και περισσότερα) κομμάτια απ' το χιόνι και την αδυναμία να καθαρίσουν τους δρόμους, λέγαμε πως είναι η ανοργανωσιά που φταίει, αν και, προσωπικά, συνήθως έλεγα πως για το τόσο μικρό διάστημα που είναι οι χιονοπτώσεις, είναι δύσκολο να έχουμε την ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους. Πάντως, το Μόναχο το είχα(με) σαν υπόδειγμα.

Μέχρι που έπεσε το χιόνι στις αρχές Δεκέμβρη. Εγώ δεν είχα πάει τότε, πήγα αργότερα. Αλλά όσοι διάλεξαν εκείνες τις πρώτες μέρες να πάνε, μαρτύρησαν. Συγκοινωνίες στον αέρα, περιοχές χωρίς ρεύμα, το αεροδρόμιο εκτός λειτουργίας για 3 - 4 μέρες. Μα στο Μόναχο (και γενικότερα στη Βαυαρία) όλ' αυτά; Το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας που ολόκληρη τη χώρα τη θεωρούμε υπόδειγμα οργάνωσης; Είναι δυνατόν; Καλά πόσο χιόνι έπεσε;

45 εκατοστά είναι η απάντηση. Ναι. Με 45 εκατοστά χιόνι το Μόναχο οδηγήθηκε στο χάος. Τότε να παρηγοριόμαστε για τα δικά μας. Γιατί οι χιονοπτώσεις εδώ είναι στο μέτρο και βάλε. Στον Άγιο Στέφανο όταν έμενα, το να πέσει μισό μέτρο χιόνι σε μια νύχτα δεν είναι κάτι περίεργο. Άρα; Αφού οι εξαιρετικά οργανωμένοι Γερμανοί δεν μπορούν να τ' αντιμετωπίσουν, πώς ζητάμε να τ' αντιμετωπίσουν οι δικές μας ανοργάνωτες υπηρεσίες; Οργανωμένοι, αλλά να πέφτουν 5 - 10 πόντοι χιονιού τη μέρα. Τότε είναι μια χαρά. Παραπάνω, το πράγμα ζορίζει.

Κι όταν πήγα εγώ στο Μόναχο, τ' αποτελέσματα φαίνονταν ακόμα. Χιόνια μαζεμένα σε σωρούς, τα πεζοδρόμια γεμάτα γαρμπίλι (που σε κανονικές συνθήκες θάχε σκουπιστεί και θα ξαναπλωνόταν όταν ξανάπεφτε χιόνι -το γαρμίλι πέφτει στα πεζοδρόμια για να μην γλιστράει αφού παρόλο το καθάρισμα μένει ένα λεπτό στρώμα χιονιού, στους δρόμους πέφτει αλάτι που καθώς περνάνε τ' αυτοκίνητα το αλέθουν και το χιόνι λιώνει, είναι λάθος που οι δήμοι στην Ελλάδα δίνουν αλάτι για τις αυλές και τα πεζοδρόμια).

Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω πως τα δρομάκια στους Εγγλέζικους κήπους ήταν ήδη καθαρισμένα, οι σωροί απ' το χιόνι σε μέρους που δεν δημιουργούσαν πρόβλημα σε πεζούς και αυτοκίνητα και τα συνεργεία προσπαθούσαν (ακόμα) να ολοκληρώσουν την καθαριότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου