Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Τριρ

Τελευταία από τις Γερμανικές πόλεις που έχω να παρουσιάσω, η Τριρ (Trier - δεν ξέρω γιατί η Βικιπαίδεια τη γράφει με ήτα). Μια πόλη στους δρόμους του κρασιού της Γερμανίας, χτισμένη στις όχθες του Μοζέλα, παραπόταμου του Ρήνου. Την λέω τελευταία όχι από άποψη σημαντικότητας ούτε γιατί την επισκέφτηκα τελευταία. Εκεί πήγα στα τέλη του Μάη, (σε συνδυασμό με το Λουξεμβούργο). Αλλά δεν υπάρχει άλλη για παρουσίαση (εκτός κι αν γράψω κάποτε για τη Νυρεμβέργη. Που την έχω επισκεφτεί τόσες φορές, έχω βγάλει φωτογραφίες από κει σε τόσες διαφορετικές εποχές, αλλά παρόλ' αυτά δεν έγραψα σχεδόν ποτέ γι' αυτήν. Μια αναφορά μόνο κι αυτή από σπόντα. Και τότε ανακάλυψα την έλλειψη).

Η Τριρ είναι η γενέτειρα πόλη του Μαρξ. Έτσι υπάρχει και οδός Μαρξ αλλά και μουσείο Μαρξ, το σπίτι όπου γεννήθηκε. Αλλά, βέβαια, δεν πρωτοφτιάχτηκε τότε. αντίθετα είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία αφού υπάρχει στη ίδια θέση απ' τους Ρωμαϊκούς (τουλάχιστον) χρόνους, γνωστή τότε με το όνομα Τρέβηροι. Από κείνα τα χρόνια κι η Πόρτα Νίγκρα (Porta Nigra), η Μελανή Πύλη της πρώτης φωτογραφίας.
Και μπορεί τα αποτυπώματα της Ρωμαϊκής εποχής να είναι λίγα (πράγμα καθόλου παράξενο) αλλά διατηρεί πολύ καλά το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Εννοείται όχι παντού, αλλά στο κέντρο της. Όπως και κάθε γερμανική πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Ακόμα κι αν απ' τους βομβαρδισμούς κατά τον β' παγκόσμιο πόλεμο η συγκεκριμένη πόλη ισοπεδώθηκε και αυτά που φαίνονται είναι τα αναστυλωμένα.
Συντριβάνι στο κέντρο με τον Αη-Γιώργη (πεζό) στην κορυφή του και διάφορες αρχαιοελληνικές θεότητες στη βάση(συνδυασμός κι αυτός!) ενώ δίπλα του υπάρχει ένα αυλάκι που τρέχει νεράκια, κάτι σαν συντριβάνι αλλά επίπεδο, που τα πιτσιρίκια (αλλά και μεγάλοι) βρίσκουν ευκαιρία να πλατσουρίσουν μέσα για λίγη δροσιά.
Προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης πέφτουμε πάνω σε μια τεράστια πλατεία.
Και παρά τα παραδοσιακά κτίρια και στιλ, έχουμε και νεωτερίστικες εικαστικές παρεμβάσεις που δίνουν ένα χρώμα στο δρόμο (που είναι γενικά με γκαλερί και τέτοια). Στην άλλη φωτογραφεία ο πύργος του νερού.
Κάποιες απόψεις ακόμα από την κεντρική πλατεία της πόλης. Το κεμπάπ δίνει κι εδώ το παρόν του (σιγά που λείπει από κάπου).
Πάντως, παρά την προσοχή για την διατήρηση των παλιών σπιτιών υπάρχουν και κάτι "μοντέρνα" και εξωπραγματικά κτίρια που στεγάζουν τις μεγάλες αλυσίδες και που είναι τα ίδια κουτιά σε κάθε πόλη.
Κτίριο που σύμφωνα με την πινακίδα του είναι εκεί από το 1230. Ένα τίποτα δηλαδή. Και το Μόναχο, κάπου τότε ιδρύθηκε!
Άλλη μια άποψη από την Πόρτα Νίγκρα
και τη γύρω περιοχή. Όσο είμαστε στο τουριστικό κομμάτι, όλα είναι εντυπωσιακά. Άμα πάρουμε όμως άλλο δρόμο, υπάρχουν και σημάδια από παρατημένα κτίρια. Και το θέμα (για την Τριρ) είναι πως το συγκεκριμένο το είδα αφού είχα δώσει "συνέντευξη" σ' ένα γκάλοπ για το πώς βλέπει ένας τουρίστας την πόλη.

Όχι. Δεν τελειώσαμε ακόμα. Η συνέχεια στο επόμενο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου