Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Τριρ, Συνέχεια

.Την Τριρ την ξεκινήσαμε, αλλά δεν την τελειώσαμε. Ας πούμε δεν μιλήσαμε καθόλου για τις εκκλησίες της. Κι έχει κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Όπως ο καθεδρικός ναός. Τεράστιος και επιβλητικός, στην πραγματικότητα αποτελείται από δυο κομμάτια, δυο διαφορετικές εκκλησίες (για ποιο λόγο δεν ξέρω).
Το εσωτερικό της μιας.
Με αρκετούς τάφους καρδιναλίων και επισκόπων κλπ επωνύμων. Άλλους στο πάνω κομμάτι, άλλους στο υπόγειο, άλλους χωριστά, άλλους σε ομάδες. Από πίσω έχει και εξωτερική αυλή (που έχει κι αυτή κάποιους τάφους).
Και το εσωτερικό της άλλης. Εδώ βρήκα ποιο λατρευτικό χαρακτήρα. Και έναν πρωτότυπο τρόπο για εικόνες: σε γυαλί και με φωτισμό από πίσω.
Όχι πως τελειώσαμε από εκκλησίες. Εδώ ο άγιος Γκάνγκολφ(; δεν τον ήξερα μέχρι που βρέθηκα εκεί, αλλά και που να ξέρεις όλους τους αγίους, όλων των εκκλησιών).
Αλλά στην Τριρ υπάρχει και η Μπαζιλίκα (Basilica), η Βασιλική δηλαδή. Ναός που ήταν η αίθουσα του θρόνου του Μεγάλου Κωνσταντίνου!!! Προτεστάντικος ναός σήμερα, η μια του πλευρά κολλημένη σε ένα παλάτι (ή μάλλον ανάποδα: το παλάτι κόλλησε πάνω στο ναό).
Με εντυπωσιακά γλυπτά και γύψινα ανάγλυφα αλλά και καταπληκτικούς κήπους.
Ένα όμορφο συντριβάνι στο οποίο απεικονίζονται τα επαγγέλματα που υπήρχαν στην πόλη την εποχή που φτιάχτηκε
και μια άποψη του Μοζέλα και της Ρωμαϊκής γέφυρας (Römerbrüke) - δεν ξέρω πώς το όνομα, αλλά αρκετά σύγχρονη μου φάνηκε. Υπάρχουν και ρωμαϊκά λουτρά στην πόλη, αλλά η χάρη μου δεν έφτασε μέχρις αυτά. Βράδιασε και φύγαμε για το Μεγάλο Δουκάτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου