Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Υγειονομική Περίθαλψη

Προσοχή: Ακολουθεί δημοσίευση αποκλειστικά ελληνικού ενδιαφέροντος!

Πριν μερικές μέρες μια είδηση στο ιν ήταν η εξής: "Η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη συνάντηση Λοβέρδου-τρόικας". Διαβάζοντάς την γέλασα. Μα είναι σίγουρο πως θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη που καταβάλουν οι ασφαλιστικοί φορείς. Αλλά δεν θα μειωθεί στο σύνολό της. Γιατί όσα δεν πληρώσουν οι φορείς δηλ. ο "νεόδμητος" Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα τα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι! Γιατί έτσι έχει γίνει αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Το να βρεις γιατρό συμβεβλημένο με τον νέο φορέα (που καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ (+ ΤΑΔΚΥ) και ΟΑΕΕ. Κι επειδή πολλά αρχικά μαζεύτηκαν αυτό σημαίνει όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι αγρότες, οι δημόσιοι υπάλληλοι (+ οι δημοτικοί κλπ) και οι έμποροι. Ποιοι δηλ. Έλληνες δεν υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ; Δικηγόροι, δημοσιογράφοι και δεν ξέρω ποιες άλλες κατηγορίες έχουν δικά τους ταμεία. Δηλαδή ελάχιστοι.

Τα προβλήματα νομίζω πως τα έχουν αντιληφθεί ήδη όλοι οι εντός των τειχών. Γιατί όλα έγιναν στο πόδι και με σπουδή. Θετικό είναι πως οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δεν χρειάζεται να πάνε ντε και καλά στα ιατρεία του ΙΚΑ για να βρουν γιατρό. Μπορούν να διαλέξουν από τη λίστα των συμβεβλημένων. Παρόμοιο πλεονέκτημα έχουν και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που μέχρι τώρα μόνο στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μπορούσαν να έχουν γιατρό χωρίς να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ. Η πραγματικότητα; Τώρα πληρώνουν όλοι! Γιατί εκτός από το γεγονός πως υπάρχουν μόνο 5.000 γιατροί (όλων των ειδικοτήτων) για τόσους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους (πόσοι είναι αλήθεια δεν μας λέει αλλά νομίζω πως είμαστε σχεδόν τα δέκα εκατομμύρια των συνελλήνων) υπάρχει και το πλαφόν: ο κάθε γιατρός μπορεί να δεχτεί μέχρι 50 ασθενείς τη βδομάδα και 200 συνολικά το μήνα.

Άρα, όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά πρέπει να βρει πρώτα όχι το γιατρό που τον παρακολουθεί, αλλά αυτόν που έχει ακόμα περιθώριο να τον εξετάσει! Κι αν δεν είναι στην περιοχή του πρέπει να πάει σε άλλη πιο πέρα κι ακόμα πιο πέρα! Ο καινούριος οργανισμός έχει στον ιστοχώρο του (ελληνιστί σάιτ) ένα "βοηθητικό" εργαλείο που μπορεί κάποιος να βρει ποιος είναι κοντά του. Τα εισαγωγικά αφενός γιατί, προς το παρόν τουλάχιστον, οι υπάλληλοι που ενημερώνουν τη σχετική βάση γράφουν την περιοχή του κάθε γιατρού όπως τους έρθει (π.χ. άλλος γράφει ΑΓ ΣΤΕΦΑΝΟΣ κι άλλος ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ μ' αποτέλεσμα να βγαίνουν διαφορετικοί γιατροί την κάθε φορά κι εσύ πρέπει να μυρίσεις το νύχι σου τι να ζητήσεις - για το νομό Λέσβου υπάρχου οι επιλογές 0 - ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΡΙΝΑ - ΜΥΡΙΝΑ ΛΗΜΝΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ με το 0 να αντιστοιχεί σε έναν γιατρό του Πλωμαριού!) αλλά και αφετέρου γιατί αν βρεις πως στην περιοχή σου είναι συμβεβλημένος ο γιατρός Α της ειδικότητας που ψάχνεις, πας στο ιατρείο του κι αυτός σου λέει πως συμπλήρωσε το πλαφόν κι έτσι ή πρέπει να πας τη διαδικασία απ' την αρχή και να δοκιμάζεις την τύχη σου απ' την αρχή (είσαι άρρωστος είπαμε) ή πληρώνεις την επίσκεψη (άρα μειώνονται οι ιατρικές δαπάνες αφού ένα μέρος το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι). Μια παρενέργεια είναι οι "καλοί" γιατροί να συμπληρώνουν γρήγορα και οι άλλοι που δεν τους έχεις εμπιστοσύνη να βρίσκουν πελατεία!

Και με τη φαρμακευτική δαπάνη; πώς μειώνεται; Απλούστατον: αν πρέπει να πληρώσεις το γιατρό 20€ για να σου γράψει φάρμακα μέχρι 25 ή 30€ που θα πληρώσεις και συμμετοχή, πας και τ' αγοράζεις μόνος σου. Ο γιατρός μπορεί να σου δώσει συνταγή ιδιωτική χωρίς να πληρωθεί. Αν το κόστος είναι αρκετά παραπάνω, φεύγεις και επανέρχεσαι από Δευτέρα που θα έχει ανοίξει το σύστημα και θα επιτρέπει στο γιατρό να καταχωρήσει ηλεκτρονικά τη συνταγή! Μ' αποτέλεσμα η Δευτέρα να φρακάρει από επισκέψεις κι αν δεν συμπληρωθούν οι 50 τότε, θα συμπληρωθούν την Τρίτη (ειδικά τώρα που είναι χειμώνας και οι ιώσεις κλπ είναι σε έξαρση).

Αλλά και με τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι, αν αποφασίσεις να πας, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας που βρήκα. Ποια είναι η λύση; Αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι είμαστε εγκλωβισμένοι. Εδώ στη Γερμανία, όπως έχω ξαναγράψει, δεν έχω βρει γιατρό που να μην είναι συμβεβλημένος. Και ποτέ δεν μπήκε θέμα πόσους έχει ήδη δεχτεί. Αντίθετα: κάποια στιγμή προωθήθηκε η ιδέα του οικογενειακού γιατρού, αλλά δεν ξέρω γιατί στην πορεία πάρθηκε πίσω (και χάσαμε και το 10ευρω που είχαμε δώσει). Καταλαβαίνω πως μιας και είναι αρχή ίσως υπάρξουν δυσλειτουργίες. Μα απ' αυτό μέχρι να μην έχεις γιατρό! Ή θα έπρεπε να μεταφερθούν όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί, με τους όρους που είχαν, στον νέο οργανισμό ή να αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα συμβάσεων και μετά να υποχρεωθούμε να το χρησιμοποιούμε. Και χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί μπορεί αυτή τη στιγμή να είμαι στη Γερμανία αλλά αφενός μεν τα παιδιά μου είναι στην Ελλάδα και υφίστανται τις συνέπειες και αφετέρου όποτε βρεθώ στην Ελλάδα (π.χ. τον επόμενο μήνα) υπάρχει κίνδυνος να το βρω μπροστά μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου